Home > Skyddad: Aktier > Skyddad: easyJet > Hur man köper easyJet-aktier
Börja handla med eToro

Hur man köper EasyJet-aktier

easyJet logo
easyJet (EZJ)
...
24H Förändring
...
exchange
...
Författare: Emmanuel Ekwomadu Uppdaterad: 15 February, 2022

Coronavirus-pandemin gav flygbranschen ett hårt slag 2020, men tillgången till vaccinet under senare delen av året har återuppväckt investerarnas intresse för branschen. Aktiekurserna för flygbolagsaktier har stigit sedan början av 2021, och ett av de företag som är positionerade för att dra nytta av detta förnyade flygintresse är EasyJet. Den här artikeln är en vägledning för potentiella investerare som kanske vill köpa EasyJet.

Lär dig att köpa EasyJet-aktier i 3 enkla steg

1

Hitta en mäklare

Att hitta rätt börsmäklare och öppna ett konto för aktiehandel är det första steget för att köpa aktier i ett börsnoterat företag. Se till att mäklaren har tillgång till London börsen, där EasyJet-aktien främst är noterad.

2

Analysera EasyJets aktiekursdiagram

Även om du redan har valt att köpa EasyJet-aktien måste du fortfarande utföra teknisk analys för att veta när du ska köpa aktien. Du kanske vill köpa på en dipp eller ett utbrott, och teknisk analys hjälper dig att bestämma rätt stödnivå för att köpa en dipp eller motståndsnivå för att handla ett utbrott.

3

Börja handla

Placera dina köporder när din analys visar att det är rätt tidpunkt att köpa aktien. Handla antingen till marknadspriset eller använd en limitorder för att köpa när priset inte överstiger din acceptabla nivå. Se alltid till att du har en ordentlig riskhanteringsstrategi på plats.

EasyJet företagsöversikt

Lågprisflygbolaget EasyJet grundades 1995 som en del av EasyGroup-konglomeratet med huvudkontor i Luton, Storbritannien. Genom sina två dotterbolag (EasyJet Switzerland och EasyJet Europe) driver företaget ett omfattande nätverk av lågkostnadstjänster på cirka 156 flygplatser i 33 länder. Den 30 september 2020 hade företaget 981 rutter och en flotta på 342 flygplan.

EasyJets affärsmodell och intäktsströmmar

EasyJets affärsmodell är att tillhandahålla lågkostnadstjänster till flygresenärer. Dess strategi för kostnadsdifferentiering har gett företaget en källa till hållbara konkurrensfördelar gentemot andra flygbolag. Företaget har två huvudsakliga intäktsströmmar: biljettpriser och tilläggstjänster. Nästan 80 % av företagets intäkter kommer dock från flygpriser.

Tilläggstjänster, som står för cirka 21,5 % av företagets intäkter, avser de tjänster som flygbolaget erbjuder passagerare utöver flygresor, t.ex. reguljära tjänster utanför flygningen, internetrelaterade tjänster och försäljning av drycker, mat och varor ombord på flygplanet. Intäkterna från detta segment har också vuxit snabbt i takt med att bolaget har utvecklat fler sätt att tjäna pengar från kunderna utöver flygbiljetter. Under räkenskapsåret 2019 ökade till exempel intäkterna med 26 procent till 719 miljoner dollar.

EasyJets historia

EasyJet plc grundades 1995 av grekcyprioten Stelios Haji-Ioannou, som intresserade sig för flygbranschen efter att ha blivit kontaktad som potentiell investerare i Virgin Atlantics grekiska franchise. Företaget driver i första hand kommersiella flygbolag i Europa, men hyr också flygplan, organiserar turer och tillhandahåller finansieringstjänster. EasyJet har totalt 342 flygplan i sin flotta och flyger 981 rutter. Flygbolaget är känt för sin "no-frills"-strategi, som eliminerar onödiga tjänster, vilket gör det möjligt att erbjuda sina flygningar till låga kostnader för resenärerna.

Företaget försöker alltid minska driftskostnaderna med alla medel. Till en början ägde företaget inga flygplan utan använde ett par Boeing 737-200 som hyrdes med våtutrymme, vilket fick branschkännare att kalla företaget för ett "pappersflygbolag". Bolaget inledde också ett papperslöst koncept som minskade mängden brevpapper som bolaget använde. För att uppmuntra det nybildade flygbolaget lät ledningen för Luton Airport EasyJet använda den 15 000 kvadratmeter stora byggnaden gratis.

Trots sin knappa ekonomi har EasyJet haft en stadig expansion sedan starten genom en rad förvärv och en strategi för kostnadsbesparingar som har hjälpt företaget att ta marknadsandelar från stora aktörer i en mycket konkurrensutsatt bransch. År 2014 blev flygbolaget det näst största lågprisflygbolaget i Europa sett till antalet transporterade passagerare, strax efter Ryanair - ett annat flygbolag med en strategi utan extra kostnader. Detta väckte uppmärksamhet hos de stora aktörerna som var oroliga för att EasyJet tog en del av deras marknadsandelar. Som svar på detta använde sig en av företagets direkta konkurrenter, KLM, av en prisstrategi som ledde till en undersökning av Europeiska unionen om illojal konkurrens.

EasyJet plc noterades på Londonbörsen i november 2004 och därefter på den amerikanska OTC-marknaden i oktober 2009.

Bör jag investera i EasyJet-aktier?

Tillgången till vaccin mot coronavirus har öppnat upp hotell- och flygsektorn igen, och EasyJet är en av de aktier som är positionerade för att dra nytta av detta. Du kan dra nytta av den ökande efterfrågan på flygbolagsaktier genom att investera i EasyJet-aktien.

Investeringspotential i EasyJet-aktier

I skrivande stund är investeringspotentialen i EasyJet en kortsiktig investering för att dra nytta av den postpandemiska rotationen till värdeaktier. På lång sikt kommer aktien att tyngas av företagets skuldprofil, som är uppe i cirka 2 miljarder dollar. Dessutom finns det ingen garanti för att flygbolaget kommer att fungera med full kapacitet ens i slutet av 2021. Dessutom kan stigande oljepriser hålla driftskostnaderna höga och minska vinstmarginalerna.

Vilka typer av investerare bör inkludera EasyJet-aktier i sina portföljer?

I skrivande stund är EasyJet-aktien lämplig för kortsiktiga investerare eftersom aktien just nu drar nytta av marknadens postpandemiska rotation till värdeaktier. Bolaget har, precis som många andra flygbolag, en enorm skuldprofil, vilket minskar dess långsiktiga attraktionskraft. EasyJet är dock känt för kostnadsminskningar som ett sätt att förbättra vinsten, så det kan fortfarande vara ett alternativ för investerare med en långsiktig synvinkel.

Hur mycket ska jag investera i EasyJet?

Hur mycket du investerar i EasyJet beror på vad du har budgeterat för investeringen. Den gyllene regeln för investeringar är att aldrig investera mer än vad du har råd att förlora och att inte allokera mer än 2 % av ditt investeringskapital till en enskild aktie i en och samma affär.

Alternativa aktier

Shopify logo
Shopify
SHOP
...
...
Sony logo
Sony
SNE
...
...
3M logo
3M
MMM
...
...
Lloyds logo
Lloyds
LLOY
...
...
Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
Royal Mail logo
Royal Mail
RMG
...
...

Hur köper man aktier i EasyJet-aktien?

Generellt sett kan du köpa aktier i alla börsnoterade företag via en mäklare eller direkt från företaget genom ett så kallat direktköpsprogram (DSPP). Tyvärr erbjuds EasyJet-aktier inte direkt via direktköp av aktier eftersom EasyJet i skrivande stund inte har någon sådan plan på plats. Du kan alltså bara köpa aktierna via en aktiemäklare.

Köp EasyJet-aktier via en mäklare

EasyJet-aktier handlas på LSE, så du behöver en mäklare med tillgång till börsen för att kunna handla med dem. Registrera dig hos rätt mäklare och sök efter EasyJet-aktier med hjälp av lämplig ticker (LSE: EZJ). Fyll i det antal aktier du vill köpa och placera din handel. När din handel har utförts kommer du att se den visas på din skärmbrytare.

Börja handla idag!

Vanliga frågor och svar

  1. Tillgången till vaccinet mot coronavirus har öppnat upp flygbranschen igen. Dessutom gör rotationsspelet på marknaden 2021 EasyJet till en bra aktie för kortsiktig handel i skrivande stund.

  2. EasyJet var lönsamt under åren före pandemin. Företaget redovisade dock en förlust under räkenskapsåret 2020.

  3. EasyJet hade betalat utdelning, men företaget betalade inte utdelning för räkenskapsåret 2020 eftersom det gjorde en stor förlust på grund av coronaviruspandemin.

  4. EasyJet-aktier är främst noterade på Londonbörsen. Aktien handlas dock även på Stuttgart börsen och Xetra Marketplace i Tyskland.

  5. Det är nödvändigt eftersom grundläggande analys endast talar om huruvida företaget har en god ekonomisk hälsa. Du behöver teknisk analys för att veta när det är rätt tid att köpa aktien. Beroende på din handelsstil kan du köpa vid en neddragning till en stödnivå eller vid utbrytning av en motståndsnivå.

  6. Den första regeln är att investera med ett belopp som du har råd att förlora och att inte satsa mer än 2 % av ditt investeringskapital på en handel. Den andra är att alltid placera en stopp förlustorder för att begränsa dina förluster till det belopp du tänkte riskera.