Home > Skyddad: Aktier > Skyddad: easyJet > Hur man köper easyJet-aktier

Hur man köper easyJet-aktier

easyJet logo
easyJet (EZJ)
...
24H Förändring
...
exchange
...
Författare: Emmanuel Ekwomadu

Flygbranschen har varit en marknadsledare i den stigande trend som råder på marknaden. Pandemin drabbade denna sektor hårt, men tillgängligheten till vaccin driver nu upp investerares intresse i sektorn, vilket kan synas på de stigande aktiepriserna. Ett företag som är positionerat att tjäna på denna ökade efterfrågan är easyJet, vilket är varför vi har tagit fram denna guide för de som vill investera i företaget.

Lär dig hur man köper easyJet-aktier i 3 enkla steg

1

Hitta en aktiemäklare

Att hitta en aktiemäklare är det första steget i processen att köpa ett företags aktier. Det finns många aktiemäklare där ute, men alla passar antagligen inte dig. Hitta en aktiemäklare som passar dina investeringsmål och som erbjuder starka tjänster.

2

Analysera ett easyJet-diagram

Medan fundamental analys visar företagets värde kan en teknisk analys visa vad marknaden tycker om aktien. Genom att analyser aktiens graf tillsammans med tekniska indikatorer kan du avgöra vilken nivå som är bra att ta sig in på eller lämna marknaden. Försök därför analysera aktien med hjälp av prisgrafen.

3

Börja handla

Efter att du har skapat en investeringsstrategi och satt in pengar på ditt konto kan du börja handla. Du kan antingen köpa till marknadspris eller göra en begränsad order. Se alltid till så att du använder korrekt riskhantering innan du verkställer ett köp.

En översikt över företaget easyJet

easyJet är ett lågkostnadsflygbolag som grundades år 1995 som en del av EasyGroup. Företaget driver i kombination med sina två dotterbolag (easyJet Schweiz och easyJet Europe) ett omfattande nätverk av lågkostnadstjänster på 156 flygplatser i 33 länder. Den 30 september 2020 körde företaget 981 rutter och har en flotta med 342 flygplan. easyJet plc har sitt huvudkontor i Luton, Storbritannien.

EasyJets affärsmodell och intäktsströmmar

easyJet har en affärsmodell som fokuserar på låga kostnader. Deras kostnadsstrategi har varit en hållbar konkurrensfördel jämfört med andra flygbolag. Företaget har två huvudsakliga intäktsströmmar: biljettpriser och kompletterande tjänster. Nästan 80% av företagets intäkter genereras genom flygbiljetter.

Kompletterande tjänster avser de tjänster som flygbolaget tillhandahåller passagerare utöver flygresor. Detta segment, som bidrar med cirka 21,5% av företagets intäkter, inkluderar schemalagda tjänster som inte är flyg, internetrelaterade tjänster och försäljning av drycker, mat och andra varor under flygningen. Segmentet har också vuxit snabbt då företaget planerar flera sätt att tjäna pengar på kunder utöver flygbiljetter.

Intäkterna från kompletterande tjänster ökade med 26% till 719 miljoner dollar, vilket bidrog till 20,8% av de totala intäkterna under räkenskapsåret 2019.

EasyJets historia

easyJet plc grundades år 1995 av grekcypriotiska Stelios Haji-Ioannou, som blev intresserad av flygbranschen efter att ha blivit kontaktad som en potentiell investerare i Virgin Atlantics grekiska franchisetagare. Företaget är framförallt ett europeiskt flygbolag men hyr även ut flygplan, organiserar turer och tillhandahåller finansieringstjänster. easyJet har totalt 342 flygplan i sin flotta som kör längs 981 rutter. Flygbolaget är känt för sin avskalade strategi där många onödiga tjänster har tagits bort, vilket gör det möjligt för företaget att erbjuda sina flyg till låga kostnader.

I enlighet med sin avskalade strategi har företaget alltid försökt dra ner på driftskostnaderna. De ägde ursprungligen inga flygplan utan drev ett par hyrda Boeing 737-200-flygplan, vilket fick industrin att betrakta easyJet som ett "pappersflygbolag". För att uppmuntra det nybildade flygbolaget tillät ledningen för Luton Airport easyJet att använda byggnaden på 15 000 kvadratmeter gratis. Företaget initierade också ett pappersfritt koncept som minskade mängden pappersvaror som företaget använde.

Trots en start som var tunn på likvida medel har easyJet expanderat kontinuerligt och har sedan starten genom en serie förvärv och sin lågkostnadsstrategi tagit marknadsandelar från stora aktörer i en mycket konkurrenskraftig bransch. År 2014 blev flygbolaget det näst största lågkostnadsflygbolaget i Europa i antalet passagerare, bakom endast Ryanair - ett annat flygbolag med en avskalad strategi.

Detta väckte uppmärksamhet från de stora spelarna i branschen, som nu var oroliga att easyJet tog en bit av deras marknadsandel. Som svar på detta började KLM, en av företagets konkurrenter, med en ondsint prisstrategi. Detta kulminerade i en EU-ledd utredning om brott mot konkurrenslagstiftningen. I november 2004 börslistades easyJet plc på Londonbörsen, och därefter listades även företaget på den amerikanska OTC-marknaden i oktober 2009.

Ska jag investera i easyJet-aktier?

Du kan investera i easyJet av flera anledningar. Just nu har coronavirus-vaccinen gjort denna sektor het på nytt, och easyJet befinner sig i en grupp av aktier som tjänar på detta.

Investeringspotentialen i easyJet-aktien

Att investera i easyJet bör begränsas till kortsiktigt spel. Just nu satsar allt fler på värdeaktier, men flygbolagsaktier kan ligga i riskzonen när dimman börjar klarna. easyJet är för närvarande skuldsatt till cirka 2 miljarder dollar. Det finns inte heller någon försäkran om att flygbolaget kommer att ha full kapacitet i år. Stigande oljepriser kan också innebära att flygbolagen måste dra på sig högre driftskostnader tillsammans med minskande intäkter. Aktien är dock primärt positionerad för att dra nytta av den aktuella situationen på aktiemarknaden.

Vilka slags investerare bör inkludera easyJet i sina portföljer?

Just nu handlas easyJet över disk i USA. Dessutom drar aktien för närvarande nytta av att ekonomin börjar öppna upp igen. Företaget har även en enorm skuldprofil, precis som andra flygbolag. Dessa faktorer gör att easyJet passar bäst för kortvariga investeringar. Den fundamentala analysen antyder att när den initiala entusiasmen kring värdeaktier börjar avta kan investerare välja att gå tillbaka till kvartalsrapporter och värderingar när de väljer sina investeringar. Handel med OTC-aktier medför också en högre risk på grund av mindre reglering. Att investera i easyJet passar därmed framförallt för kortsiktig handel, vilket endast bör utföras av erfarna investerare med en aptit för höga risker. 

Hur mycket ska jag investera i easyJet?

Hur mycket man ska investera beror på flera faktorer. Erfarna investerare brukar dock aldrig investera mer än 2% av sin portfölj i en och samma aktie. En sådan riskhanteringsstrategi kan rekommenderas till alla potentiella investerare.

Alternativa aktier

Shopify logo
Shopify
SHOP
...
...
Sony logo
Sony
SNE
...
...
3M logo
3M
MMM
...
...
Lloyds logo
Lloyds
LLOY
...
...
Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
Royal Mail logo
Royal Mail
RMG
...
...

Hur köper man easyJet-aktier?

Skapa ett konto

Det är relativt enkelt att köpa OTC-aktier. Då de köps och säljs precis som många andra aktier kan du köpa och sälja OTC-aktier via de flesta stora aktiemäklarna. För att köpa en OTC-aktie behöver du bara veta företagets förkortning (ticker) och ha tillräckligt med likvida medel på ditt konto.

Avgör hur mycket du vill investera

Hur mycket du vill investera beror på flera olika faktorer, som hur mycket pengar du har disponibelt, hur mycket kunskap du har om aktien och din tidsram. Det är viktigt att inte riskera mer än 2% av din portfölj i en och samma aktie.

Gör din beställning

Gå nu till din aktiemäklares hemsida och sök efter easyJets förkortning (OTC: ESYJY) för att se vad aktien just nu kostar att köpa. Om du är nöjd med priset kan du ange hur många aktier du vill köpa och sen göra din beställning.

Börja handla

När du har gjort din beställning verkställer din aktiemäklare den direkt, vilket innebär att de easyJet-aktier du har köpt listas på ditt konto. Eftersom detta är en kortsiktig strategi är det viktigt att övervaka dit köp för att se när du ska sälja den. Det är bäst att placera en ”stop loss”- och ”take profit”-order för att inte tas på sängen.

Köp easyJet-aktier med en aktiemäklare

easyJet-aktier handlas på OTC. Eftersom OTC-marknaden har lite av ett dåligt rykte kan det vara en extra god idé att använda en effektiv och pålitlig aktiemäklare när du köper dessa aktier. För att köpa easyJet-aktier behöver du ett konto hos en aktiemäklare eller en plattform som erbjuder OTC-aktier.

Köp easyJet-aktier med en direkt aktieköpsplan (DSPP) 

Tyvärr kan man inte köpa easyJet-aktier via en direkt aktieköpsplan. I USA är de endast listade på OTC-marknaden.

Börja handla idag!

Vanliga frågor och svar

  1. Den rotation som sker på marknaden under 2021 gör easyJet en bra aktie för kortsiktig handel.

  2. easyJet var lönsam under åren innan pandemin. Förra året gick företaget dock givetvis med förlust.

  3. Ja, du kan tjäna pengar på att handla easyJets aktie.

  4. Det finns ingen plattform som är bäst för att handla easyJet-aktier.

  5. Handelstimmarna för easyJet är 09.30 till 16.00 ET. Marknadsdeltagare kan dock handla närsomhelst så länge som de följer regleringarna.

  6. easyJet är listad på OTC-marknaden.