Home > Skyddad: Aktier > Skyddad: Rolls Royce > Hur man köper Rolls-Royce-aktier
Börja handla med eToro

Hur man köper aktier i Rolls-Royce

Rolls-Royce logo
Rolls-Royce (RR)
...
24H Förändring
...
exchange
...
Författare: Emmanuel Ekwomadu

Rolls-Royce är ett brittiskt ingenjörsföretag som tillverkar flygmotorer. Företaget grundades 1904 i Manchester, Storbritannien och producerar kraft- och framdrivningssystem i världsklass och tillhandahåller underhållstjänster för motorer inom flyg-, industri- och försvarssektorn.

Även om aktiekursen i Rolls-Royce sjönk med 60% under de tre åren till 2021, på 112p (1,12 £) i juni 2021, har aktien mer än tredubblats från det lägsta i oktober 2020 på 35p (£ 0,35). Detta visar att återhämtningen på marknaden efter pandemin gynnar aktien.

Den här artikeln är en guide för dem som vill köpa Rolls-Royce-aktier. 

Lär dig hur du köper Rolls-Royce-aktier på 3 enkla steg

1

Hitta en mäklare

Du måste öppna ett aktiesparkonto hos en börsmäklare för att kunna köpa aktien. Sök efter mäklare med tillgång till Londonbörsen där Rolls-Royce-aktien handlas. Tänk också på andra faktorer, såsom mäklarens plattform, handelsavgifter och användarupplevelse.

2

Analysera Rolls-Royces aktiekursdiagram

Även om du redan har valt att köpa Rolls-Royce-aktier måste du fortfarande utföra teknisk analys för att veta när du ska köpa aktien. Du kanske vill köpa på en dipp eller en breakout; teknisk analys hjälper dig att bestämma rätt supportnivå för att köpa en dipp eller motståndsnivå för att handla en breakout.

3

Börja handla

Placera dina köporder när din analys visar rätt tid att köpa aktien. Du kan handla till marknadspriset eller använda en gränsorder för att köpa när priset inte överstiger din acceptabla nivå. Se alltid till att du har en korrekt riskhanteringsstrategi på plats.

Rolls-Royce företagsöversikt

Rolls-Royce är ett ingenjörsföretag som startade som ett bilföretag innan det tillförde flygmotortillverkning till mixen. Företaget tillverkar kraft- och framdrivningssystem i världsklass och tillhandahåller regelbundet underhålls-, reparations- och översynstjänster till företag inom flyg-, industri- och försvarssektorn. Rolls-Royce är också involverad i artificiell intelligens, dataanalys och kärnkraft.

Företaget har fyra affärssegment: Civil Aerospace, Power Systems, Defense och ITP Aero. Civil Aerospace designar, tillverkar och säljer motorer för stora kommersiella flygplan och flygbolag och tillhandahåller eftermarknadstjänster. Power Systems-segmentet fokuserar på produktion av hög- och medelhastiga fram- och återgående motorer och kraftgenereringssystem för marin-, försvars- och industrimarknaden. Försvarssegmentet fokuserar på produktion av flygmotorer för militären. Detta inkluderar tillverkning av flygplansapplikationer, marinmotorer, ubåtkärnkraftverk och eftermarknadstjänster. ITP Aero-segmentet designar, utvecklar och tillverkar flygmotorer och gasturbiner. De tillhandahåller också underhålls-, reparations- och översynstjänster.

Företaget har sitt huvudkontor i London, Storbritannien. Det noterades på Londonbörsen 1987 och har ett börsvärde på 9,4 miljarder dollar från och med juni 2021.

Rolls-Royce affärsmodell och intäktsströmmar 

Rolls-Royce driver kanske en av de mest innovativa affärsmodellerna inom flygindustrin. Dess "power-by-the-hour" affärsmodell för sitt Civil Aerospace-segment har förändrat hur flygbolag värderar motorer och kompenserar många driftskostnader för både företag och kunder. Företaget säljer inte motorer utan debiterar snarare flygbolagen för den tid de använder motorerna. Rolls-Royce genererar konstanta intäkter genom att fakturera flygtimmar, vilket minskar kostnaderna genom ett effektivt servicekoncept.

Således betalar flygbolagen endast för motorns driftstid, eftersom motorn förblir egendom av Rolls-Royce som också tillhandahåller underhåll och reparationer. Med denna modell har Rolls-Royce skapat fördelar för sig själv och sina kunder och gjort det möjligt för lågprisflygbolag, som Southwest Airlines, att sänka sina driftskostnader. Det har också säkerställt att Rolls-Royce-personal fortfarande är anställda, en avundsvärd bedrift i en bransch som är känd för sina enorma uppsägningar. Detta segment svarar för 49% av företagets intäkter.

Den näst högsta intäktsströmmen genereras från sitt kraftsystemsegment, som står för 23% av den totala intäkten. Ökningen av den globala efterfrågan på ren energi, som belyser behovet av miljö- och klimatvänlig kraftproduktion, har ökat segmentets ekonomiska resultat.

Övriga intäktsströmmar för Rolls-Royce inkluderar försvarskontrakt och partnerskap med militären, som hanteras av dess försvarssegment. Detta segment svarar för 20 procent av företagets intäkter. Rolls-Royce är den näst största leverantören av försvarsflygmotorprodukter och tjänar 160 kunder i över 100 länder. Försvarssegmentet står för 11% av företagets intäkter. Rolls-Royce investerar i olja och gas samt kärnkraft och förnybar energi. Företaget levererar gasturbiner och dieselmotorer för kraftproduktion och utvecklar en stark förmåga på den civila kärnkraftsmarknaden.

Rolls-Royces historia

Rolls-Royces ursprung kan spåras till 1884 när Henry Royce startade sin elektriska och mekaniserade verksamhet. Royce utvecklade sin första bil 1904 efter att han träffade Charles Rolls, en begåvad ingenjör som byggde motorer. Imponerad av varandras idéer bildade de två männen ett nytt bilföretag som heter Rolls-Royce.

Partnerskapet formaliserades officiellt 1906 efter den första bilens framgång, den sexcylindriga Silver Ghost, kallad den bästa bilen i världen. År 1914 började Rolls-Royce utveckla flygmotorer för brittiska stridsflygplan under första världskriget. Företaget utvecklade hälften av de totala hästkrafterna som användes av de allierade under kriget. 1940, vid utbrottet av andra världskriget, kallades Rolls-Royce till handling för att bygga motorer för stridsflygplan. Företaget byggde Merlin, som användes för att driva Hawker Hurricane och Supermarine Spitfire-flygplan. Merlins framgång förvandlade företaget från ett relativt litet företag till ett tekniskt kraftverk.

1944 började Rolls-Royce utveckla luftgasturbinen, och 1953 gick företaget in i det civila luftfartsområdet. Tio år senare befäste företaget sin position genom att förvärva mindre brittiska flygmotortillverkare. Vid 1970 hade Rolls-Royce en arbetskraft på 70 000 personer.

Rolls-Royce upplevde dock en finansiell kris 1971 på grund av den nya RB211 turbofanmotorn som designades och utvecklades för Lockheed Aircraft Corporation. Efter flera statliga kontantsubventioner ingick Rolls-Royce fordring och placerades i likvidation senare samma år. 1973 spreds Rolls-Royce Motors ut när företaget nationaliserades.

1987, under regeringen av Margaret Thatcher, återvände dock Rolls-Royce plc till aktiemarknaden. 2003 överfördes ägandet av Rolls-Royce plc till Rolls-Royce Group plc, som senare 2011 överlät ägandet till Rolls-Royce Holdings plc. Men under dessa företagsförändringar förblev Rolls-Royce plc det viktigaste handelsföretaget.

I februari 2017 publicerade Rolls-Royce sin största förlust någonsin före skatt på 4,6 miljarder pund, vilket inkluderade en nedskrivning på 4,4 miljarder pund på finansiella säkringar för att skydda sig mot valutafluktuationer och en straff på 671 miljoner pund för att reglera mutor och korruption med Serious Fraud Office (SFO), USA:s justitieministerium och brasilianska myndigheter.

Efter denna enorma förlust tillkännagav företaget 2018 en omstrukturering av sin verksamhet i tre enklare decentraliserade enheter - civila rymd-, försvars- och kraftsystem - för att rationalisera backoffice-funktioner och ta bort mellanhanteringsfunktioner. 

Ska jag investera i Rolls-Royce-aktier?

Rolls-Royce drabbades allvarligt av coronaviruspandemin 2020. Men när ekonomin öppnas och folk börjar resa igen förväntas företaget prestera bättre. Det tar lite tid för företaget att återgå till nivåerna före pandemin. Aktien har dock redan tredubblats mellan oktober 2020 och juni 2021. Så det kan vara värt att överväga det för långsiktiga investeringar.

Rolls-Royce investeringspotential

Rolls-Royce var inte i gott ekonomiskt skick före pandemin. Så när pandemin kom, kom företaget ner på knä. Trots detta har företaget visat motståndskraft och innovation.

Rolls-Royce är inblandad i en elektrisk flygstart, Archer, som skulle kunna offentliggöras vid en potentiell värdering av miljarder dollar. Morgan Stanley förutspår en värdering på 1,5 miljarder dollar för den elektriska luftmobilitetsmarknaden till 2040. Naturligtvis kan aktien uppfattas som grön, vilket gör den älskvärd för privatinvesterare som söker exponering för gröna aktier. Rolls-Royce har därför en långsiktig marknadspotential.

Vilka typer av investerare bör inkludera Rolls-Royce-aktier i deras portföljer?

Rolls-Royce skulle vädja till långsiktiga investerare av olika skäl. För det första har flygsektorn inte helt återhämtat sig från pandemin, eftersom många flygbolag fortfarande flyger under kapacitet. Branschövervakare tror att branschen kommer att återgå till pre-pandeminivåerna till 2022. Dessutom är det många flygbolag som har stora skulder, så det förväntas att det kommer att finnas många fusioner och förvärv längs linjen, vilket kommer att minska antalet operativa flygbolag. i världen. Dessa faktorer kommer att påverka Rolls-Royces verksamhet under en tid.  

Hur mycket ska jag investera i Rolls-Royce?

Det finns inget minimibelopp för att börja investera i aktier. Det beror på storleken på din disponibla inkomst, investeringserfarenhet, ålder, investeringstid och din mäklares minimikrav på insättning. Den gyllene regeln för investering är dock att aldrig investera mer än du har råd att förlora och inte avsätta mer än 2% av ditt investeringskapital till någon enskild aktie i en handel..

Alternativa aktier

Shopify logo
Shopify
SHOP
...
...
Sony logo
Sony
SNE
...
...
3M logo
3M
MMM
...
...
easyJet logo
easyJet
EZJ
...
...
Lloyds logo
Lloyds
LLOY
...
...
Royal Mail logo
Royal Mail
RMG
...
...

Hur köper man aktier i Rolls-Royce?

I allmänhet kan du köpa aktier i alla börsnoterade företag via en börsmäklare eller direkt från företaget genom så kallad DSPP (direct stock purchase plan). Rolls-Royce verkar dock inte erbjuda en DSPP för sina aktier. Så du kan bara köpa Rolls-Royce-aktier via en börsmäklare.

Köp Rolls-Royce-aktier via en mäklare

Du kan köpa Rolls-Royce-aktier från olika mäklare, men processen är ungefär lika. Logga in på ditt handelskonto, sök efter Rolls-Royce med lämplig ticker (RR.L). Klicka på beståndet och placera din handel. Om du föredrar att köpa till marknadspris kan du göra en köpmarknadsorder, men om du föredrar prisgränsbeställningar kan du ställa in din begränsade köpnivå så att din order utförs till ditt föredragna pris.

Börja handla idag!

Vanliga frågor och svar

  1. Eftersom det är inblandat i flyg- och transportbranschen står företaget för att dra nytta av återhämtningen på marknaden efter pandemin. Mellan oktober 2020 och juni 2021 har aktien tredubblats.

  2. Rolls-Royce har en lönsam affärsmodell, men förra gången företaget rapporterade en vinst var det i 2017 års räkenskapsår. Företaget uppvisade stora förluster under 2018, 2019 och 2020.

  3. Ja, Rolls-Royce har betalat utdelning, men förra gången det betalades ut var för mer än ett år sedan för FY 2019. Företaget betalade inte ut för räkenskapsåret 2020.

  4. Rolls-Royce är främst noterat på London Stock Exchange. Aktien handlas dock också på Frankfurtbörsen i Tyskland.

  5. Det är nödvändigt eftersom grundläggande analys bara berättar om företaget har god ekonomisk hälsa. Du behöver teknisk analys för att veta rätt tidpunkt för att köpa aktien. Beroende på din handelsstil kan du köpa tillbakadragning till en supportnivå eller genombrott i en motståndsnivå.

  6. Den första regeln är att bara investera med ett belopp som du har råd att förlora och inte använda mer än 2% av ditt investeringskapital i en handel. Den andra är att alltid placera en stop-loss-order för att begränsa dina förluster till det belopp som du tänkte riskera.