Home > Skyddad: Aktier > Skyddad: Rolls Royce > Hur man köper Rolls-Royce-aktier

Hur man köper Rolls-Royce-aktier

Rolls-Royce logo
Rolls-Royce (RR)
...
24H Förändring
...
exchange
...
Författare: Emmanuel Ekwomadu

Även om Rolls-Royce aktie har sjunkit med -60% de senaste tre åren har aktien mer än fördubblats i värde sedan de låga noteringarna i oktober 2020, vilket indikerar att marknaden efter pandemin ser positiv ut för aktien. Med detta i åtanke har vi skapat denna guide för de som vill investera i Rolls-Royce-aktien. Denna guide innehåller Rolls-Royce historik, profil, affärsmodell och intäktskällor.

Lär dig hur man köper Rolls-Royce-aktier i 3 enkla steg

1

Hitta en nätmäklare

Sök efter nätmäklare med tillgång till London-börsen då detta är de som kan ge dig tillgång till Rolls-Royce-aktien. När du har gjort detta kan du trimma ned din lista baserat på andra faktorer, så som plattform, säkerhet, courtage och användarupplevelse.

2

Analysera ett Rolls-Royce-diagram

Dåligt tajmad handel reducerar inte bara din vinstpotential utan kan även leda till förluster som hade kunnat undvikas. Köp aldrig utan att först ta tiden att analysera aktien genom att titta på tekniska indikatorer på aktiens tillhörande diagram.

3

Börja handla

Du kan handla Rolls-Royce-aktie till marknadspris eller genom att sätta en prisgräns. Marknadspriset låter dig köpa aktien till rådande marknadspris, medan prisgränser låter dig köpa aktier till den prisnivå du själv har satt.

En översikt över företaget Rolls-Royce

Rolls-Royce är en maskintillverkare som startade som biltillverkare innan de utvecklade sin verksamhet till att fokusera mer på tillverkning av flygplansmotorer. Företaget satsar fortfarande på att utveckla förstklassiga system och tillhandahåller även underhåll, reparation och översyn av motorer för företag inom flygbranschen, industrin och försvaret, utöver sin egen tillverkning. Rolls-Royce är även verksamma inom AI-utveckling, dataanalys och kärnenergi. 

Företaget har fyra affärssegment: Civil Aerospace, Power Systems, Defense och ITP Aero. I det förstnämnda segmentet designar, tillverkar och säljer de motorer till stora kommersiella flygbolag och tillhandahåller även eftermarknadstjänster. Power Systems-segmentet fokuserar på att producera hög- och medelhastighetsmotorer och elproduktionssystem för marin-, försvars- och industrimarknaden. Försvarssegmentet fokuserar på produktion av flygmotorer för militären. Detta innefattar tillverkning av flygplansapplikationer, marinmotorer, ubåtar och eftermarknadstjänster. ITP Aero-segmentet designar, utvecklar och tillverkar flygmotorer och gasturbiner. De tillhandahåller också underhålls-, reparations- och översynstjänster.

Rolls-Royce Holdings plc grundades år 1884 och har sitt huvudkontor i London. Företaget börsintroducerades på London-börsen 1987 och har ett börsvärde på 9,7 miljarder dollar.

Rolls-Royces affärsmodell och intäktsströmmar

Rolls-Royce är ett av de kanske mest kända exemplen på en innovativ affärsmodell. Företagets affärsmodell, "power-by-the-hour", är kärnan i deras Civil Aerospace-segment, och har förändrat hur flygbolag värderar motorer och har dragit ner på driftskostnader för både företag och kunder.

Den nya affärsmodellen säljer inte motorer utan debiterar flygbolagen för den tid de använder motorerna. Rolls-Royce genererar konstanta intäkter genom att fakturera flygtimmar, vilket minskar kostnaderna genom ett effektivt servicekoncept.

På så sätt behöver flygbolagen inte längre betala för hela motorn. Istället betalar de för motorns driftstid, medan motorn förblir Rolls-Royces egendom. Rolls-Royce tillhandahåller även underhåll och reparationer på dessa motorer. Med denna innovation har Rolls-Royce skapat fördelar för sig själva och sina kunder och gjort det möjligt för lågprisflygbolag som Southwest Airlines att sänka sina driftskostnader. Detta har även inneburit att Rolls-Royce har kunnat behålla sina anställda, vilket är en avundsvärd bedrift i en bransch som är känd för sina enorma uppsägningar. Detta segment står för 49% av företagets intäkter.

Det segment som står för näst störst del av deras intäkter är försäljningen av energisystem, som står för 23% av de totala intäkterna. Den ökade globala efterfrågan på ren energi, som belyser behovet av miljö- och klimatvänlig elektricitet, har ökat segmentets finansiella resultat, vilket ledde till en astronomisk uppgång under 2019.

Övriga intäktsströmmar för Rolls-Royce innefattar försvarskontrakt och partnerskap med militären. Detta segment står för 20 procent av företagets intäkter. Rolls-Royce är den näst största leverantören av motorer för försvaret och har 160 kunder i över 100 länder. Försvarssegmentet står för 11% av företagets intäkter. Rolls-Royce investerar i olja och gas samt kärnkraft och förnybar energi. Företaget levererar gasturbiner och dieselmotorer för elproduktion och går starkt framåt på den civila kärnkraftsmarknaden.

Rolls-Royces historia

Rolls-Royces ursprung kan spåras till år 1884 då Henry Royce startade med maskintillverkning. Royce utvecklade sin första bil 1904 efter att han träffade Charles Rolls och en begåvad ingenjör som byggde motorer. De imponerades av varandras idéer och bildade en ny biltillverkare med namnet Rolls-Royce.

Partnerskapet formaliserades officiellt år 1906 efter den första bilens framgång, den sexcylindriga Silver Ghost, som då kallades den bästa bilen någonsin. År 1914, under första världskriget, började Rolls-Royce utveckla flygmotorer för brittiska stridsflygplan. Företaget utvecklade hälften av de totala hästkrafter som användes av de allierade under kriget. 1940, då andra världskriget bröt ut, ombads Rolls-Royce att bygga motorer för stridsflygplan. Företaget byggde Merlin, som användes för att driva Hawker Hurricane och Supermarine Spitfire. Merlins framgång förvandlade företaget från ett relativt litet företag till en av de största aktörerna i branschen.

År 1944 började Rolls-Royce utveckla gasturbiner, och 1953 började företaget vara verksam även utanför försvaret. Tio år senare befäste företaget sin ställning genom att förvärva mindre brittiska motortillverkare. År 1970 hade Rolls-Royce en personalstyrka på 70 000 personer.

Rolls-Royce upplevde dock problem under 1971 när de hamnade i ekonomiska bekymmer på grund av sin nya RB211-motor, som designades och utvecklades för Lockheed Aircraft Corporations nya L-1011 TriStar. Efter flera statliga subventioner var Rolls-Royce tvungna att gå i konkurs och placerades i likvidation senare samma år. 1973 privatiserades företaget och lanserade därefter Rolls-Royce Motors samma år.

1990-talet var början på ett nytt kapitel i företagets historia. BMW försökte köpa biltillverkaren, men deras erbjudande på 340 miljoner pund överträffades av Volkswagens 430 miljoner pund.

2002 separerade Rolls-Royce och Bentley på grund av ett avtal mellan Volkswagen och BMW, vilket ledde till att Bentleys bilar började produceras av Volkswagen och Rolls-Royces bilar av BMW.

Rolls-Royce gjorde ett starkt avtryck under 2000-talet med sin hett efterlängtade Phantom. Detta följdes upp av Phantom Extended Wheelbase, Drophead Coupe, Phantom II och Phantom Coupe.

Ska jag investera i Rolls-Royce-aktier?

Rolls-Royce påverkades starkt av pandemin och var tvungna att stänga ned sin tillverkning. Då ekonomin öppnar upp igen och folk allt mer börjar resa kan företaget komma att se starka förbättringar. Det kommer dock ta tid innan företaget återgår till nivåerna innan pandemi, men det kan vara värt att satsa på denna aktie långsiktigt.

Investeringspotentialen i Rolls-Royce-aktien

Rolls-Royces ekonomi såg inte bra ut innan pandemin. När pandemin kom gick därmed företaget på knäna. Trots detta har företaget visats sig vara uthålligt och innovativt.

Rolls-Royce samarbetar med ett startup-företag som sysslar med elektriskt drivna flygplan, som kan börsintroduceras till en miljard dollar. Morgan Stanley menar att marknaden för elflygplan kan värderas till 1,5 biljoner dollar år 2040. Detta är en aktie som kan anses vara grön, vilket gör det till en bra aktie för privata investerare som letar efter gröna aktier. Därmed har Rolls-Royce en bra position för att tjäna på långsiktiga marknadstrender. 

Vilka slags investerare bör inkludera Rolls-Royce i sina portföljer?

Rolls-Royce är lockande för långsiktiga investerare av ett par orsaker. Först har vi flygbranschen som fortfarande inte har tagit sig tillbaka till nivåerna innan pandemin. Branschanalytiker menar att branschen kan återgå till nivåer innan pandemin år 2022. Med tanke på att många flygbolag är väldigt skuldsatta förväntas det att antalet flygbolag i världen sjunker via uppköp och fusioner. Dessa faktorer lär påverka Rolls-Royces lönsamhet, vilket kan innebära att aktien ser en relativt långsam prisutveckling ett tag framöver.

Hur mycket ska jag investera i Rolls-Royce?

Det finns ingen minsta tillåtna summa för att börja investera i aktier. Allt beror på din ekonomiska situation, erfarenhet, ålder och tidsram. Du behöver ttroligtvis mellan 200 och 1 000 dollar för att sätta igång, men de flesta nätmäklarna kräver ingen specifik insättning för att skapa ett konto. 

Alternativa aktier

Shopify logo
Shopify
SHOP
...
...
Sony logo
Sony
SNE
...
...
3M logo
3M
MMM
...
...
easyJet logo
easyJet
EZJ
...
...
Lloyds logo
Lloyds
LLOY
...
...
Royal Mail logo
Royal Mail
RMG
...
...

Hur köper man Rolls-Royce-aktier?

Här är stegen för att börja köpa aktier i Rolls-Royce:

  1. Jämför handelsplattformar: Om du är en nybörjare bör du leta efter en plattform med lågt courtage, expertrådgivning och investeringsverktyg som hjälper dig att förvalta din portfölj. Framförallt måste nätmäklaren ha tillgång till London-börsen.

  2. Skapa ett konto och sätt in pengar på det: Du behöver öppna ett konto på en handelsplattform. För att göra det registrerar du ett konto och sätter sen in pengar via en banköverföring, kreditkort eller bankkort. 

  3. Sök efter Rolls-Royces förkortning: Du söker efter aktien efter namn eller förkortning (RR.L.) på nätmäklarens plattform. Du får då information om aktien, vilket kan hjälpa dig att bestämma dig för om du ska köpa eller inte.

  4. Placera ditt köp: Efter att ha gjort din analys kan du bestämma dig för att göra ditt köp. Du kan handla Rolls-Royce-aktier till marknadspris eller via en köporder. För att sprida ut ditt köp kan du leta efter snittköp, vilket låter dig sänka det genomsnittliga inköpspriset. 

Köp Rolls-Royce-aktier med en nätmäklare

Du kan köpa Rolls-Royce-aktier från ett flertal olika nätmäklare, men processen ser ungefär likadan ut. Du loggar helt enkelt in på ditt handelskonto, söker efter Rolls-Royce via förkortningen RR.L. och klickar sen på aktien för att placera ditt köp. Om du föredrar att köpa till marknadspris kan du även köpa en marknadsorder, men om du föredrar prisbegränsade ordrar kan du sätta en gräns för dina köp. När marknaden når denna nivå verkställs din order.

Köp Rolls-Royce-aktier med en direkt aktieköpsplan (DSPP)

Via en DSPP köper investerare aktier direkt från företaget istället för via en aktiemäklare. Rolls-Royce kan dock inte köpas via DSPP. 

Börja handla idag!

Vanliga frågor och svar

  1. Företaget är aktivt inom flygbolags- och transportindustrin, vilket innebär att de lär gagnas av att ekonomin öppnar upp igen.

  2. Ja, företaget har en lönsam affärsmodell.

  3. Ja, det kan du.

  4. Det finns ingen plattform som är bäst för att handla Rolls-Royce-aktier.

  5. Rolls-Royces aktier handlas mellan 08.00 och 16.00 GMT.

  6. London-börsen