Home > Skyddad: Aktier > Skyddad: Royal Mail > Hur man köper Royal Mail-aktier

Hur man köper Royal Mail-aktier

Royal Mail logo
Royal Mail (RMG)
...
24H Förändring
...
exchange
...
Författare: Emmanuel Ekwomadu

När pandemin var som värst levererade Royal Mail rekordmånga paket, men färre brev. Detta visar hur företaget har anpassat sin verksamhet för att passa in i förändrade trender. Företaget har funnits i flera århundraden, vilket visar att de måste göra något rätt. Med detta i åtanke kommer denna artikel visa investerare hur man kan köpa Royal Mail-aktier.

Lär dig hur man köper Royal Mail-aktier i 3 enkla steg

1

Hitta en nätmäklare

Att välja en nätmäklare kan vara minst lika viktigt som att välja en aktie. Det är inte alla nätmäklare som erbjuder Royal Mail-aktier, då vissa nätmäklare inte har tillgång till London-börsen (LSE) där aktien handlas. Det första steget är därför att hitta en nätmäklare som har tillgång till London-börsen. När du har gjort det kan du skapa ett handelskonto där.

2

Analysera ett Royal Mail-diagram

Nästa steg är att analysera prisdiagrammet för Royal Mails aktie, för att veta när det är läge att köpa en position. Det finns många tekniska indikatorer som du kan använda för att analysera trender och hitta stöd- och resistensnivåer. Du kan även analysera handelsvolymer för att hitta rätt tidpunkt på dagen att handla.

3

Börja handla

Efter att ha skapat ett handelskonto och analyserat företagets prisdiagram kan du börja köpa dina positioner. Du kan göra detta via daytrading, swingtrading eller genom att köpa och hålla aktien långsiktigt. Se bara till så att du använder en handelsstil som passar din personlighet, och att du alltid har en plan.

En översikt över företaget Royal Mail

Royal Mail plc är ett brittiskt multinationellt post- och leveransföretag som grundades år 1516 som en del av den brittiska statsapparaten. Företaget erbjuder leverans av brev och paket under varumärkena Royal Mail och Parcelforce Worldwide.

Företaget är känt för sina distinkta röda brevlådor, som först introducerades i Storbritannien 1852. De röda brevlådorna bar den regerande monarkens initialer när de installerades. Förutom att ha sina högkvarter i Storbritannien bedriver även Royal Mail paketleveranser i 36 europeiska länder, och även i USA och Kanada.

Royal Mail är aktiva i fem segment: UK Parcels, International, Letters (UKPIL), General Logistics Systems (GLS) och Group. UKPIL-segmentet fokuserar på brittiska och internationella paket- och brevleveransföretag under varumärket Royal Mail. GLS-segmentet har ett leveransnätverk som omfattar paket- och brevleveranser i Europa, västra USA och Kanada under varumärket Parcelforce Worldwide.

Under stora delar av sin historia var Royal Mail ett public service-företag och grundades som en del av statsapparaten. Efter lagen Postal Services Act från 2011 börsintroducerades dock företaget, och placerade majoriteten av sina aktier på Londonbörsen år 2013. Den brittiska regeringen behöll initialt en andel på 30% i Royal Mail men sålde sina återstående aktier två år senare, vilket innebar ett slut på fem århundraden av statligt ägande. Royal Mail har ett börsvärde på 4,6 miljarder dollar och ingår i FTSE 250-indexet.

Royal Mails affärsmodell och intäktsströmmar

Historiskt sett kommer Royal Mails intäkter framförallt från leveranser av brev. Detta har fått företaget att allt mer gå på knäna då skiftet från brev till e-post har varit så starkt, och då det nu är det sätt de flesta väljer att kommunicera på.

Under räkenskapsåret 2020 tog dock intäkterna från paketleveranser över. Detta berodde framförallt på skiftet i konsumtionsmönster som COVID-19-restriktionerna medförde. Paketleveranserna stod för 60% av företagets intäkter under den första halvan av räkenskapsåret 2020, vilket är en ökning på 13% år över år.

Med tanke på att pandemin avtar och länder nu vaccinerar i full fart kan antalet paketleveranser minska. Företaget har dock uppgraderat sina leveranstjänster för att dra nytta av de ökade intäkterna, då allt fler konsumenter väljer att shoppa på nätet.

Royal Mails historia

Royal Mails historia går ända vägen tillbaka till 1516 då Henry VIII inrättade en "Master of the Posts", som 1710 döptes om till "Postmaster General." Tjänsten användes för att upprätthålla kommunikationen mellan London och Edinburgh så att kungen kunde behålla kontrollen över det skotska rådet. Tjänsten döptes senare till Royal Mail och gjordes tillgänglig för allmänheten av Charles I den 31 juli 1635.

Av rädsla att utländska agenter och spioner använde posttjänsten för att förmedla information tillbaka till sina länder sattes postkontoret under direkt förvaltning av regeringen. Detta antydde att regeringen sorterade genom brev som passerade posttjänsten.

År 1892 öppnade Royal Mail en nationell telefontjänst, och år 1919 utvecklades den första internationella flygposttjänsten i samarbete med Royal Air Force.

Royal Mail förblev huvudsakligen under kontroll av regeringen fram tills regeringsskiftet år 1997. Den då regerande Labour-administrationen ville behålla postkontoret statsägt men med mer kommersiell frihet. Detta ledde till att lagen Post Services Act 2000 klubbades igenom, vilket innebar att postkontoret blev ett aktiebolag med aktier på Londonbörsen.

Företaget döptes om till Consignia plc 2001 i ett försök att skapa en ny varumärkesidentitet och för att betona andra aspekter av företaget än endast leveranser. Beslutet upphävdes dock senare då det inte uppskattades av arbetarförbundet Communication Workers Union (CWU).

Dessutom lanserade Royal Mail 1999 ViaCode Limited, ett e-handelsföretag som syftar till att tillhandahålla krypterade onlinekommunikationstjänster. Efter tre år stängdes projektet på grund av regelbundet stigande förluster. Den 1 januari 2006 förlorade Royal Mail sitt 350-åriga monopol på den brittiska postmarknaden när regeringen öppnade upp marknaden för konkurrens, och år 2007 slutade företaget att hämta post på söndagar.

Under 2010 försökte regeringen privatisera företaget efter EU-direktiv 2008/6/EG, som krävde att postsektorn skulle vara helt öppen för konkurrens. I juli 2013 börsnoterades därför Royal Mail på Londonbörsen och sålde 52,2% av sin andel till investerare och 10% gavs till anställda. Aktiekurserna steg med 38% under den första handelsdagen. På grund av den höga efterfrågan såldes ytterligare 7,8% av företagets utestående aktier senare under året, vilket lämnade regeringen med en andel på 30% i Royal Mail.

Detta ökade endast investerarnas aptit för aktien, som fortsatte att stiga. Inom sex månader hade aktien stigit med 87%. Detta ledde till frågor om aktiens värdering, och House of Commons började undersöka en åternationalisering Royal Mail år 2014.

År 2015 sålde den brittiska regeringen sin återstående andel på 30% till allmänheten, i två delar. En andel på 15% såldes till investerare den 11 juni 2015 till 750 miljoner pund. Den andra delen såldes den 12 oktober 2015 då en andel på 13% såldes till investerare för 591 miljoner pund, medan de återstående 2% av de utestående aktierna gavs till anställda.

Ska jag investera i Royal Mail-aktier?

Den ökade nätshoppingen antyder att leveransföretag spelar en allt viktigare roll i den allt mer digitala ekonomin. Därmed blir behovet av paketleveranser större. Tack vare att Royal Mail växlade sin huvudsakliga verksamhet från leveranser av brev till leveranser av paket lyckades företaget hålla sig relevant, vilket leder till aktien är värd att investera i.

Investeringspotentialen i Royal Mail-aktien

Royal Mail har varit en av pandemins vinnare tack vare det ökade antalet paket som levererades under pandemin. Investerare funderar nu på hur företagets resultat blir när ekonomin öppnas upp igen. Detta sätts på sin spets av faktumet att Royal Mail tidigare har förlitat sig så tungt på den krympande sektorn för brevleveranser. Företaget möter även interna utmaningar i form av en arbetarrörelse som har stått emot den modernisering som krävs för att bolaget ska anpassa sig till nya förhållanden.

Royal Mail ser dock ut att ha navigerat sig ur dessa mörka vatten. Företaget utökar sin investering i paketleveranser, vilket innebär att de kommer kunna leverera fler paket på kortare tid. Företaget nådde även ett viktigt avtal med sina anställda och arbetarrörelsen vad gäller företagets strategi, framtida riktning, operativa förändringar, löner och jobbsäkerhet, vilket avslutade en lång dispyt mellan de två parterna.

Vilka slags investerare bör inkludera Royal Mail i sina portföljer?

Aktier i Royal Mail kan vara lockande för de som investerar långsiktigt. Företaget har gått igenom en förvandling, både digitalt och affärsmässigt. Skiftet mot digitala tjänster och paketleveranser antyder att det kan ta tid för företaget att optimera sin verksamhet. Det finns dock positiva tecken som redan visar sig på balansräkningen då intäkterna från paketleveranser översteg intäkterna från brevleveranser under 2020 för första gången någonsin.

Hur mycket ska jag investera i Royal Mail?

Hur mycket du ska investera beror på hur mycket pengar du har tillgängligt, hur mycket risk du vill ta på dig, din handelsstil och andra viktiga aspekter. Det finns dock en allmän tumregel att man inte bör investera mer än 2% av sin portfölj (eller en summa som du inte har råd att förlora) i en enda aktie.

Alternativa aktier

Shopify logo
Shopify
SHOP
...
...
Sony logo
Sony
SNE
...
...
3M logo
3M
MMM
...
...
easyJet logo
easyJet
EZJ
...
...
Lloyds logo
Lloyds
LLOY
...
...
Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...

Hur köper man Royal Mail-aktier?

Detta är de steg du bör följa om du vill köpa Royal Mail-aktier: 

  1. Skapa ett konto hos en nätmäklare: Du behöver ett konto hos en nätmäklare för att kunna köpa och sälja Royal Mails aktier. Välj en mäklare som passar dina behov. När du har valt en mäklare kan du skapa ett handelskonto och sätta igång. 

  2. Ta reda på när det är bäst att Royal Mail-aktier: Använd en specifik handelsstrategi och ta reda på när det är bäst att köpa en position. Du kan behöva analysera aktiens diagram och handelsvolymen. 

  3. Börja köp Royal Mail-aktier: När rätt möjlighet presenterar sig kan du genomföra ditt köp. Om du gillar snabbare handel krävs du att du konstant kollar din position, och justerar efter hur trenden pekar. Om du inte har tid att kolla på dina aktier hela dagen kan du sätta in automatiska nivåer då du köper och säljer. Detta är ett bra sätt att förhindra stora förluster på en aktie. 

Köp Royal Mail-aktier med en nätmäklare

Du kan köpa Royal Mail-aktier från olika nätmäklare, och processen ser mer eller mindre likadan ut oavsett vilken du väljer. Logga in på ditt handelskonto och sök efter Royal Mails förkortning RMG.L. När aktien dyker upp klickar du på den och placerar din handelsorder. När din position har registrerats kommer du se den mängd enheter du har köpt.

Köp Royal Mail-aktier med en direkt aktieköpsplan (DSPP)

En direkt aktieköpsplan (DSPP) är ett sätt för individer att köpa aktier direkt från ett företag istället för att gå genom en mäklare. Royal Mail kan dock inte köpas på detta sätt.

Börja handla idag!

Vanliga frågor och svar

  1. Tack vare att nätshoppingen har ökat avsevärt drivs Royal Mails intäkter från paketleveranser upp. Royal Mail är en bra aktie att köpa år 2021.

  2. Ja, företaget har moderniserat sin verksamhet för att hålla sig lönsam.

  3. Ja, om du gör det på rätt sätt.

  4. Det finns ingen plattform som passar alla, utan det beror snarare på dina preferenser.

  5. Handelstimmarna är mellan 08.00 och 16.00 GMT.

  6. London-börsen