Home > CFD-skolan del 3: Fördelar och nackdelar

CFD-skolan del 3: Fördelar och nackdelar

Välkommen Välkommen till CFD-skolan del 3, hävstång och risk. I CFD-skolan kan du lära dig allt det grundläggande för att du ska förstå vad CFD:er är. Och hur du kan använda CFD.er för att öka avkastningen på ditt kapital under ett kontrollerat risktagande. CFD-skolans olika delar består av:

CFD-skolan

Det finns många fördelar med att använda CFD:er i sin handel. Särskilt om man agerar lite mer aktivt och med mer kortsiktiga tidsperspektiv.

1
Min. Insättning
9€
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Credit Card, Debit Card, Elektronisk överföring, PayPal
Fullständig regellista:
CySEC, FCA

CFD

Investerar du däremot bara enligt mer långsiktiga aktiesstrategier, exempelvis köp bra och helst billiga aktier som man sedan behåller i flera år, så passar CFD-handeln kanske mindre bra som långsiktig placering.

Däremot så kan det vara ett effektivt sätt att skydda en aktieportfölj. Låt säga att din aktieportfölj är värd 500 000 kr och du är orolig för att marknaden kommer gå ner. Du vill inte sälja av innehaven eftersom du tror på dessa på lång sikt men du vill ändå skydda dig mot en eventuell nedgång.  Om din portfölj är värd 500 000 kr är det sällan du har ett motsvarande belopp som är likvid på ett annat konto. Det är här CFD:n kommer in i bilden. Som vi skrivit om i tidigare delar kan du med en CFD kontrollera större värden än vad ditt konto är värt. Du kan exempelvis kontrollera 500 000 kr med ett depåvärde på 50 000 kr.

Men även om man i huvudsak är en långsiktig fond- eller aktiesparare tycker dock många att det kan vara intressant att även prova lite mer aktiv handel. Och då kanske också i annat än det man brukar investera i exempelvis råvaror eller valuta.

Du kan nämligen med fördel använda CFD:er för att handla i tillgångar som du annars inte skulle kunnat handla i. De flesta CFD-aktörer kan erbjuda ett mycket stort urval av olika produkter på aktier, index, räntepapper, råvaror och valutor. Det kan röra sig om 10 000 till 15 000 olika produkter.

CFD

 

En nackdel med det kan vara att du har svårt att bestämma dig vad du ska handla eller att du kanske hoppar runt och handlar sådant du inte har kunskap om. Då är det bra att fokusera först och främst på det du kan och har erfarenhet av.

Det är ofta relativt enkelt och billigt att handla värdepapper via CFD:er. Både att ”gå lång”, alltså när man köper för uppgång, eller då man ”går kort”, det vill säga tar en position för att tjäna pengar på att det underliggande värdepappret går ner i pris. Dessutom är det ofta betydligt enklare att ”gå kort” i ett värdepapper hos en CFD-aktör än hos en vanlig bank. Om det ens är möjligt att göra det där i det specifika värdepappret man är intresserad av.

En anledning till enkelheten är att det inte krävs specifika blankningsavtal för dig som kund då du endast spekulerar i själva prisnedgången med CFD:er. Du lånar inte några fysiska aktier som du sedan säljer vidare.

Genom användandet av CFD:er underlättas också handeln med råvaror. Handlar man direkt på råvarubörser kan man riskera att råka ut för problem med fysiska leveranser om man glömt bort att sälja en råvarutermin som håller på att löpa ut tidsmässigt. Även om man kanske då slipper att få oljefat levererade till sin trädgård kan det i alla fall bli lite komplicerat.

CFD

En gammal historia är om tradern som fick sitt sockerkontrakt som han handlat på en råvarubörs omvandlat till leverans av några ton socker. Som sedan kunde levereras till för säljaren av sockerleveransen valfritt magasin i världen. Och det råkade bli till en lagerlokal i Australien där det var hål i taket. Sedan när regnet kom flöt traderns socker iväg. Detta är förhoppningsvis inte en sann historia. Men med CFD:er slipper man alla sådan eventuella bekymmer i sin råvaruhandel. När det gäller råvaruhandel är det viktigt att känna till att det endast är tillåtet att kvitta 70 % av en eventuell förlust mot en eventuell vinst.

En annan fördel är att du med hjälp av CFD:er att du kan få en mycket stor hävstångseffekt av ditt kapital. Med en liten insats kan du kontrollera stora värden. Samtidigt kan detta vara en nackdel som lockar in dig i ett för stort risktagande. Mer om detta skriver vi i del två av CFD-skolan där du också lär dig hur du kontrollerar hävstången i en CFD och hur du kan handla helt utan hävstång om du så önskar.

CFD

Här gäller det alltså att hålla hård kontroll över vilka risker du tar. De flesta seriösa CFD-aktörer jobbar emellertid en hel del med riskutbildningar och har ofta också bra orderfunktioner för stopp losser som kan hjälpa dig till ett mer begränsat risktagande.

För du får hos CFD-aktören ofta automatiskt tillgång till en mer eller mindre avancerad handelsplatsform.

CFD

CFD-aktören erbjuder dig detta vanligtvis till ringa eller ingen kostnad alls. I denna handelsplattform finns det ofta enkla sätt att lägga stopp loss order och limitorder som gör att du kan få god hjälp att kontrollera din risk och sköta din riskhantering på ett enkelt sätt. Du kan även placera en så kallad take profit där du anger en förutbestämd kurs att ta hem din vinst på.

Du kan också ofta lägga dynamiska/flytande stoppar som flyttas i positionens vinstriktning för att bättre skydda dig mot att riskera tappa så mycket av din vinst. Dessutom kan du vanligtvis gentemot en mindre avgift erhålla en garanterad stopp som skyddar dig emot stora hopp i kursen på grund av så kallade gap. Dessa hopp över vissa prisintervall där ingen handel sker kan annars riskera bli kostsamma vid användandet av vanliga stopp loss order.

CFD-aktörerna erbjuder i många fall utbildningar för att du ska bli en bättre trader. Det ligger nämligen i en seriös CFD-aktörs intresse att du blir en så skicklig trader som möjligt så att du inte förlorar utan snarare tjänar pengar. För annars blir du inte kvar som kund särskilt länge.

CFD

Du kan inte handla CFD:er i ett investerarsparkonto, ISK. Så skattesituationen blir mindre fördelaktig vid handel med CFD:er än med andra värdepapper som man kan handla i en ISK. Däremot så hjälper vanligtvis CFD-aktören till med att skicka alla transaktioner direkt till Skatteverket så att de automatiskt kommer med i din förtryckta deklarationsbilaga. Vilket avsevärt förenklar din självdeklaration.

CFD-aktörerna är ofta ursprungligen baserade utomlands. Många av de större och mer etablerade aktörerarna är börsnoterade i och har sina huvudkontor i England. Det kan kännas otryggt att det inte är ett mer eller mindre helsvenskt företag man gör affärer med. Men det finns CFD-aktörer med kontor i Sverige som har svensk personal man kan prata med stora delar av dygnet. Har CFD-aktören en filial i Sverige står den dessutom under den svenska Finansinspektionens tillsyn.

Man kan också se det som en fördel med att bolagen är internationella. De har då ofta goda resurser att analysera och rapportera om de internationella marknaderna. Dessutom kan de då lättare erbjuda handel och service inte bara då den svenska börsen är öppen. Ofta kan man till exempel erbjuda dygnet runt handel i många aktieindex och valutor.

Som nämnts i tidigare delar av CFD-skolan är en annan fördel att du hos en del aktörer kan handla delar av kontrakt vilket i realiteten innebär att du kan kontrollera storleken på dina positioner och därigenom din risk på ett mycket flexibelt sätt.