Home > Del 1: Stop loss hindrar katastrofer

Del 1: Stop loss hindrar katastrofer

Riskhantering för trading

När det gäller trading så är riskhanteringen oftast helt avgörande för långsiktig framgång. Visst kan man ha tur och göra ett antal lyckade affärer utan att ha tänkt till beträffande hur man ska hantera sitt risktagande, men oftast slutar det ganska illa efter ett tag. Då kan en stop loss komma in och rädda dagen.

Har man till exempel en position som visar förlust och man då passar på att dubbla positionen så blir det ibland en lyckad affär. Men vad man gjort då är bara att lärt sig ett dåligt beteende. ”When in trouble, double” slutar förr eller senare i en total katastrof. De flesta stora tradingskandaler världen över har oftast också börjat med att man ökat på en redan dålig position.

Istället är det som regel bättre att stänga förlustpositionen med en gång. Oftast känner man då också som att en tyngd över axlarna försvinner. Stressen lättar och man kan tänka klarare. Om nu positionen var så bra så är det dessutom bara att gå in i den igen. Men i allmänhet så gör man inte det.

När det gäller riskhantering så är det för en trader enligt min erfarenhet viktigast att bestämma ett regelverk för hur stora positioner man får ta och hur man ska sköta sin riskhantering.

Vad är stop loss?

Här ska vi gå in lite närmare på stop loss delen. Stop loss är en förutbestämd nivå där man går ur sin position. Det är alltså det faktum att värdepappret handlas i en viss kurs som triggar att positionen avvecklas. I och för sig kan man använda en stop loss order även till att gå in i en ny position. Exempelvis så beträffande en aktie som ligger i 100 kr så lägger man en order enligt instruktionen ”köp 1000 st aktier om aktien handlas till 110 kr”. Det ligger dock utanför dagens ämne.

Använder man sig av teknisk analys så kan stop lossen med fördel sättas till en viss nivå där du inte tycker att kursen borde hamna för att trading caset fortfarande ska se bra ut. Om du till exempel hänger på en uppåtgående trend i exemplet nedan så vill du antagligen inte att kursen ska gå under 212,6 kr för då är den uppåtgående trenden bruten. Då är det en punkt alldeles under 212,6 kr, exempelvis 211,5 kr som blir din stop loss.

Stop loss Handelsbanken

Man kan också använda sig av fasta procenttal för sin bestämning av stop lossen. För mig som använder teknisk analys blir emellertid ett osmidigt användande av ett fast procenttal psykologiskt jobbigt. Jag vill till exempel inte sälja alldeles över ett starkt stöd bara därför att aktien gått ner 5%. Jag tycker i så fall att det är bättre att leta efter en teknisk stödnivå ca 5% ner och sedan sätta stop lossen strax under den.

En viktig regel är att bestämma stop loss nivån innan man tar positionen. Bara då är man objektiv. Så fort man tagit positionen så blir man färgad av den. Då finns risken att man sätter för vid stop loss eller ingen stop loss alls. Av samma anledning så kan det vara bra att låta någon annan sköta själva stop loss exekveringen. Till exempel kan man låta sin mäklarfirmas elektroniska handlarsytem sköta det hela.

Det ska tydligen också finnas väldigt få exempel på lyckade tradingsamarbeten mellan olika personer. De som lyckas har ofta delat upp tradingen i två delar. En person tar då hand om att ta nya positioner, och den andra tar bara hand om stop loss hanteringen.

Skriv gärna en kommentar om det är något du tycker är oklart eller om det är något du vill fråga om.