Glidande medelvärden – eftersläpande indikator som filtrerar bort brus
Glidande medelvärden är troligen den mest kända, och den mest använda tekniska indikatorn som används för att definiera trender, generera köp- och säljsignaler och identifiera stöd- och motstånd.
Teknisk Analysskola
- MACD – teknisk indikator som passar väl i trender
- RSI – en klassisk momentumindikator som är ett ”måste” i swingtrading
- Glidande medelvärden – eftersläpande indikator som filtrerar bort brus
Vi beskriver nedan utförligt i tre steg hur glidande medelvärden är uppbyggda, kan tolkas och hur de praktiskt kan tillämpas vid placeringar på den svenska börsen.
- Förklaring
- Tolkning
- Praktisk tillämpning med exempel från den svenska börsen
Förklaring av glidande medelvärden
Det finns huvudsakligen 3 typer av medelvärden. Enkelt medelvärde, viktat medelvärde och exponentiellt medelvärde.
Enkelt glidande medelvärde
Enkelt glidande medelvärde beräknas genom att man adderar talen i serien och dividerar med antalet tal. En vanlig förkortning för enkelt glidande medelvärde är SMA (Simple Moving Avergae) eller MA (Moving Average).
Viktat glidande medelvärde
Viktat medelvärde lägger större vikt vid de senaste slutkurserna och reagerar därmed snabbare på kursförändringar. Vikten för en dags slutkurs avtar ju längre tillbaka i tiden den finns med i beräkningen.

Exponentiellt glidande medelvärdeExponentiellt medelvärde är en också ett vägt glidande medelvärde, men en annan beräkningsmetod används för att bestämma de olika faktorerna, eller sättet att vikta de olika värdena.

Där EGMn är det exponentiella glidande medelvärdet för dagen n,
För en teknisk analytiker är glidande medelvärden den vanligaste indikatorn för att definiera trender på marknaden. Medelvärden har till uppgift att påvisa när en ny trend har påbörjats, eller när ett trendomslag är nära förestående. Glidande medelvärden följer alltid kurstrenden på eftersläpande basis, vilket innebär att indikatorn inte är ledande utan reagerar i efterhand baserat på kursrörelsens utveckling.
Ju kortare period det glidande medelvärdet omfattar, desto snabbare reagerar det på kursrörelser varför korta medelvärden har en viss tendens att generera falska signaler särskilt om kursutvecklingen är volatil. Ju längre period medelvärdet omfattar, desto längre tid tar det för indikatorn att reagera, men i gengäld genereras färre falska signaler.
Tolkning av glidande medelvärden
Det finns en rad olika sätt att tolka glidande medelvärden och de sträcker sig från enkla sätt att studera medelvärdet i ett kursdiagram till komplicerade matematiska metoder.
Det mest elementära ett enkelt glidande medelvärde åstadkommer är att det jämnar ut prisfluktuationer och visar trendens riktning. Trenderna finns i olika tidsperspektiv, oavsett vilken tidshorisont placeraren använder i sin analys.
Glidande medelvärden kan bara följa kurstrenden på eftersläpande basis, vilket innebär att indikatorn inte är ledande utan reagerar i efterhand.
1) Använda glidande medelvärden för att definiera trender
Ett vanligt användningsområde för glidande medelvärden är att definiera trender. I ett dagsdiagram där varje stapel motsvarar en dag brukar man ofta använda följande glidande medelvärden:
MA-20: Beskriver den ”korta trenden” (tertiärtrenden) någon dag till veckor.
MA-50: Beskriver den ”medellånga trenden” (sekundärtrenden) veckor till månader.
MA-200: Beskriver ”långa trenden” (primärtrenden) månader till år.

2) Använda glidande medelvärden till stöd och motstånd
En annan tolkning av glidande medelvärden är att använda dem som stöd eller motstånd. När en aktie faller mot det glidande medeltalet antar man att det glidande medeltalet skall utgöra en vändpunkt, precis som tidigare. Bryter kursen igenom linjen kommer istället medelvärdet utgöra ett motstånd för vidare uppgångar.

3) Aktiekursen korsar glidande medelvärdet
En vanlig tolkning är också att bevaka aktiekursen och agera när kursen bryter igenom det glidande medeltalet. I grafen nedan ser vi tydligt hur det glidande medelvärdet på 200 dagar agerar stöd. När kursen faller genom medelvärdet tolkas investeraren det som en säljsignal.
På motsvarande sett ser vi en köpsignal i grafen nedan när aktiekursen lyckas stiga igenom medelvärdet efter att ha brottats med motståndet. Ett återtest sker, vilket är vanligt förekommande, d.v.s. aktiekursen faller tillbaka och testar medelvärdet för att sedan ta fart och stiga igen.

4) ”Cross over” tolkningen
En annan metod för en placerare att tillämpa trendföljande indikatorer som glidande medelvärden är att använda sig av flera medelvärden samtidigt men med olika periodinställningar. I dagsgrafen nedan har vi plottat två enkla glidande medelvärden: 10- och 20-dagars. Dessa medelvärden representerar trenden i det korta perspektivet och rör sig förhållandevis nära kursstaplarna.

Praktisk tillämpning av glidande medelvärden
I praktiken gäller det att ta de teoretiska tolkningarna av glidande medelvärden och anpassa dem efter ens egna strategier och tidsperspektiv.
Beroende på vilken tidshorisont man tradar eller investerar i får man anpassa perioden på de glidande medelvärdena och skifta mellan olika tidsramar i graferna för att hitta intressanta signaler.
I följande tre exempel på tre svenska storbolag använder vi oss av dagsdiagram som lämpar sig väl för swingtrading där man avser att behålla positionen i dagar upp till veckor.
Vidare använder vi oss av tre enkla glidande medelvärden: 20-, 50- samt 200-dagars. Dessa medelvärden representerar kort-, medel- och långsiktigt trendperspektiv.
Exempel 1: Ericsson – ”Cross over” strategi med MACD som kompletterande indikator
I exemplet Ericsson nedan använder vi metoden där två glidande medelvärden korsar varandra. I detta fall studerar vi MA-20 och MA-50. Det fallande medelvärdet för 20 dagar (röd linje) korsar ovanifrån medelvärdet för 50 dagar (som har en neutral lutning). Detta ger en säljsignal enligt vår trendföljande strategi.
1) Vår kompletterande indikator MACD uppvisar stigande momentum medan aktiekursen fortsätter nedåt. Detta kallas för positiv divergens och flaggar om en trendvändning
2) Det stigande medelvärdet för 20 dagar korsar underifrån medelvärdet för 50 dagar och en köpsignal effektueras. Den positiva divergensen som vi tidigare uppmärksammat stärker värdet i köpsignalen.
Efter köpsignalen hamnar aktien i en stark upptrend. Kursstaplarna handlats ovanför medelvärdena som är ”sorterade i rätt ordning” dvs. MA-20, MA-50, följt av MA-200. Vid den efterföljande konsolideringen under våren och sommaren där aktiekursen saknar en tydlig trend ser vi ett flertal falska köp- och säljsignaler. Under konsolideringsfaser är därför andra strategier att föredra, vilket vi kommer behandla i kommande artiklar.

Exempel 2: Hexagon – ”Cross over” strategi och medelvärden som stödnivåer
I detta exempel ska vi återigen tillämpa ”cross over” strategin men också använda medelvärden som potentiella stödnivåer.rnrn1) Aktien rasar kraftigt sommaren 2011 och kursen befinner sig under samtliga medelvärden som pekar nedåt.
2) Nedgångstakten har avtagit, det glidande medelvärdet för 20 dagar (röd linje) pekar uppåt och korsar underifrån medelvärdet för 50 dagar (blå linje), vilket ger oss en köpsignal.
3) Aktiekursen bryter igenom det glidande medelvärdet för 200 dagar men övergår sedan i en sidledes konsolidering där vi som bekant får många falska signaler.
4) En ny köpsignal ges när det glidande medelvärdet för 20 dagar underifrån korsar det glidande medelvärdet för 50 dagar.
5) Aktiekursen klättrar uppåt och använder det glidande medelvärdet för 50 dagar, som sammanfaller med trendkanalens golv, som ett stöd för vidare uppgång.
6) En säljsignal ges när det glidande medelvärdet för 20 dagar korsar det glidande medelvärdet för 50 dagar.
I det andra exemplet ser vi att vi lyckades komma in en stigande trend hösten 2011 (punkt 2) men att vi sedan under konsolideringen fick många falska signaler. I den efterföljande upptrenden inom trendkanalen illustrerar vi att glidande medelvärden kan användas som stödnivåer/vändpunkter inför vidare uppgång.

Exempel 3: Assa Abloy – Death Cross, Golden Cross och marknadsklimat
I vårt sista exempel använder vi ett marknadsklimat som ytterligare vägledning när vi studerar en akties utveckling. De flesta aktier tenderar nämligen att korrelera med marknadsklimatet. När vi studerar svenska storbolag är OMXS30-index ett lämpligt marknadsklimat.
Vidare kommer vi använda oss av köp- och säljsignalerna ”Golden Cross” och ”Death Cross” som är klassiska signaler inom ämnet teknisk analys och glidande medelvärden.
I grafen på OMXS30 nedanför kan vi identifiera ett så kallat Death Cross (MA-50 korsar MA-200 ovanifrån) sommaren 2011. Denna klassiska säljsignal inom den tekniska analysen indikerar vidare nedgång.

I grafen nedanför på Assa Abloy ges under perioden samma säljsignal. Detta säger oss att vara försiktiga med att agera på köpsidan hos Assa Abloy då trenden är negativ. Det är först efter bottenfasen och köpsignalen i form av Golden Cross (MA-50 korsar MA-200 underifrån) som vi kan bli mer optimistiska.

Poängen med detta exempel att vi med fördel kan använda kontext i syfte att hjälpa oss handla i riktning med det större marknadsklimat vilket de flesta aktier tenderar att följa. Är trenden stigande i marknadsklimat, t.ex. OMXS30 bör vi leta efter aktier att köpa. Är trenden däremot fallande i OMXS30 kan vi förvänta oss att de flesta aktier tenderar att följa index neråt och därför bör vi minska vår aktieexponering.
Sammanfattningsvis kan vi konstera att glidande medelvärden är en utmärkt indikator för att filtrera bort brus och jämna ut trender, vilket gör dem lättare att identifiera. Den självklara nackdelen med glidande medelvärden är att de följer kurstrenden på eftersläpande basis och om indikatorn används utan kompletterande indikatorer missar man lätt stora delar av en rörelse.