Home > Grunder, Del 5: När är valutamarknaden öppen?

Grunder, Del 5: När är valutamarknaden öppen?

När är valutamarknaden öppen?

Till skillnad från börser och obligationsmarknader som öppnar och stänger vid giva tider går det att mer eller mindre alltid att få ett pris på en valuta, man brukar därför säga att valutamarknaden är öppen dygnet runt. Anledningen till detta är att det finns banker och aktörer som är alltid redo att ställa priser i alla tidszoner. Vill du exempelvis handla EURUSD klockan 2 på natten svensk tid går detta även om banker i Europa och USA är stängda. Detta är görs möjligt då vi har banker i länder som Australien och Japan som är redo att ge dig möjligheten att handla EURUSD. Valutapar som EURUSD är därför möjliga att handla dygnet runt.

Men det är fortfarande så att vissa valutapar handlas mest under giva tider, detta samma gäller EURUSD där den största delen av handeln sker när både Europa och USA är öppna samtidigt. Det samma gäller de olika kombinationerna av brittiska pund, där handeln är större när brittiska banker och aktörer har öppet. Vissa mindre valutor som svenska kronan handlas i princip endast när det är öppet i Sverige.

Ju fler banker och aktörer som håller öppet desto högre konkurrens om de affärer som investerare vill genomföra. Detta leder till minskade kostnader genom att spreaden, alltså skillnaden mellan köp och säljpris minskar. För valutapar med svenska eller norska kronan är det därför naturligt att spreaden ökar något under natten.

Starten av olika handelssessioner

Öppningen av olika sessioner är intressanta då många stora fonder och investerare omjusterar sina portföljer vid dessa tillfällen. För dig som investerare som letar efter rörelser är därför öppningen av London sessionen viktig samt öppningen av USA vilket överlappar över den brittiska/europeiska sessionen.

För exakta tider när marknaderna är öppna från ett svensk perspektiv kan vi se i tabellen nedan.

Volym under de olika marknaderna:

London ~35 % av totala handelsvolymen
New York ~20 % av totala handelsvolymen
Tokyo ~6 % av totala handelsvolymen
Sydney ~4 % av totala handelsvolymen

Handel under helgen

Valutamarknaderna stänger i princip aldrig, men marknaden är beroende av trovärdiga aktörer som ställer priser, och då alla stora banker och aktörer har stängt under helgerna sker ingen handel i FXCMs olika handelssystem. Visserligen kan en och annan bank eller mäklare ställa priser under helgerna, men dessa priset är inte stabila då antalet aktörer är små och det samma gäller den volym som handlas.

Av den enkla anledningen stänger FXCMs olika handelssystem fredag klockan 22:00 svensk tid och öppnar återigen söndagar klockan 23:00. Detta innebär att inga positioner kan öppnas eller stängas under helgen.

Medan vissa traders väljer att stänga sina positioner före helgens slut, håller andra sina positioner öppna, hur man väljer att göra bör vara kopplat till din strategi.

Har du några frågor? Eller är det något som är oklart? Låt oss då hjälpa varandra. Ställ dina frågor i tråden nedan.

Lär mer om valutahandel på DailyFX Forex Forums