Home > Jämför > Aktiefonder

Bästa fonder att köpa 2021

Författare: Emmanuel Ekwomadu

Finansmarknaderna erbjuder olika typer av säljbara produkter, inklusive aktier, obligationer, fonder och ETF:er. Medan aktier och obligationer erbjuder investerare exponering mot enskilda tillgångar, erbjuder ETF:er och fonder en portfölj av tillgångar. Många investerare, särskilt småskaliga investerare, tycker att fonder är ett enkelt sätt att ha en diversifierad portfölj med sitt lilla kapital.

I den här guiden tar vi dig igenom vad en fond är och hur du kan investera i en. Du kommer också att få se våra toppval för de bästa fonderna att köpa.

Var kan jag handla med fonder?

Fonder kan handlas direkt med det företag som driver fonden eller via en nätmäklare med flera tillgångar. Om du köper från ett fondbolag kanske du inte hittar fonder utgivna av andra företag. Men många nätmäklare låter dig handla olika fonder med ditt vanliga handelskonto. De flesta mäklare i Sverige erbjuder till och med fonder på skatteeffektiva handelskonton såsom en ISK (investeringssparkonto).

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Börja handla
För:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
9.3
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en fond?

En fond är en finansiell investeringsprodukt som samlar pengar från många investerare för att investera i olika finansiella tillgångar, vilket kan vara aktier, obligationer och andra värdepapper. Denna investeringsportfölj, som bestårav en korg med olika tillgångar, handlas sedan som en enda investeringsenhet. 

Så när du köper en fond äger du andelar i fonden och deltar proportionellt i fondens vinster eller förluster. Priset på varje fond kallas dess substansvärde (NAV), vilket motsvarar det totala värdet av alla värdepapper som ägs av fonden dividerat med antalet andelar i fonden. Fondandelar kan endast köpas eller säljas en gång per dag, när aktiekurserna justeras till dagens pris.

Fonder skapas och förvaltas av professionella penningförvaltare. Fondens förvaltare fördelar fondens tillgångar på ett sätt som matchar de investeringsmål som anges i dess prospekt. Fonder erbjuder således små eller enskilda investerare möjlighet att investera i professionellt förvaltade portföljer av aktier, obligationer och andra värdepapper.

Investera i fonder i 3 steg

1

Öppna ett handelskonto

Du kan köpa en fond från en nätmäklare eller direkt från företaget som utfärdade fonden. Fördelen med att köpa direkt från fondleverantören är att de kanske inte tar ut handelsavgifter, men en mäklare låter dig köpa olika fonder från miljoner olika fondleverantörer.

2

Välj fonder

Om du bestämmer dig för att köpa via en onlinemäklare ser du en lista över olika fonder du kan köpa på mäklarens plattform. Vissa plattformar låter dig till och med filtrera listan för att hitta fonder från en viss leverantör eller med låga avgifter.

3

Placera din order

När du har hittat de fonder du vill köpa kan du genomföra din köporder. Även om du kan göra din beställning när som helst under dagen, kommer den inte att gå igenom förrän fondpriserna justeras vid marknadens stängning.

Bästa fonder att köpa nu

Dessa är de bästa fonderna att köpa 2021 baserat på avkastning, diversifiering av tillgångar och nuvarande marknadssentiment. De 10 bästa fonderna att köpa inkluderar nu:

 1. Vanguard 500 Index Fund (VFIAX)
 2. Vanguard Health Care Fund (VGHCX)
 3. Fidelity Select Consumer Staples Portfolio (FDFAX)
 4. Fidelity Magellan (FMAGX)
 5. Fidelity Select Health Care (FSPHX)
 6. BlackRock Health Sciences Opportunities Investor A (SHSAX)
 7. AllianzGI Technology Institutional (DRGTX)
 8. T. Rowe Price Communications & Technology Investor (PRMTX)
 9. Columbia Seligman Communications & Information A (SLMCX, $77.70)
 10. Columbia Acorn Institutional (ACRNX)


1. Vanguard 500 indexfond (VFIAX)

VFIAX följer utvecklingen för S&P 500-indexet som mäter investeringsavkastningen för large-cap aktier. Fonden investerar alla sina tillgångar i aktier som utgör indexet och har ungefär samma viktad andel som indexet. Fondens totala förvaltade kapital (AUM) är i skrivande stund 630,67 miljarder dollar. VFIAX returnerade 9,74% under de senaste tre månaderna till februari 2021. 

2. Vanguard Health Care Fund (VGHCX)

VGHCX investerar cirka 80% av sina tillgångar i aktier av hälso- och sjukvårdsföretag som läkemedelsföretag, medicinska leveransföretag och hälsoinrättningar. Fonden investerar också en betydande del av sina tillgångar i utländska aktier. I februari 2021 uppgick VGHCX totala AUM till 49,11 miljarder och fondens aktier har sjunkit med 1,67% under de senaste tre månaderna.

3. Fidelity Select Consumer Staples Portfolio (FDFAX)

FDFAX investerar i konsumentföretag. Det här är företag som producerar, säljer och distribuerar produkter och tjänster som konsumenterna skulle behöva oavsett ekonomiska förhållanden. Fonden investerar främst i aktier och använder grundläggande analysverktyg för att välja investeringar. I februari 2021 var FDFAX totala AUM 1,48 miljarder dollar och fonden har hittills returnerat 11,57% i år.

4. Fidelity Magellan (FMAGX)

Fidelity Magellan grundades 1963 och är en av de mest kända fonderna på marknaden. Fonden investerar i aktier med hjälp av grundläggande analyser. Aktier i fondens innehav inkluderar Apple, Microsoft, Amazon och Google. Fondens totala AUM ligger på 22,1 miljarder dollar i skrivande stund, medan fondens genomsnittliga årliga avkastning sedan starten är 15,74%.

5. Fidelity Select Health Care (FSPHX)

FSPHX grundades 1981 och investerar i värdepapper i hälsovårdsföretag, med en särskild preferens för de snabbväxande industrierna såsom bioteknik och sjukvårdsutrustning. I skrivande stund har fonden 20% av sina tillgångar investerade i utländska företag, och det totala AUM är $ 10.18bn. Fonden ökade 14,8% 2020.

Experttips om att investera in fonder

Se till att du läser fondens prospekt innan du investerar, för att säkerställa att dess mål matchar dina investeringsmål. Prospektet förklarar vilka typer av tillgångar fonden investerar i och hur diversifierad den är. Diversifierade fonder är säkrare än de som koncentrerar sig på en tillgångsklass eller marknad.
- Emmanuel Ekwomadu

Varför investera i fonder?

Det finns en mängd olika skäl till varför du kanske vill investera i fonder:

 • Diversifierad portfölj: Fonder sprider sina investeringar mellan många företag inom många sektorer eller kan till och med investera i olika tillgångsklasser och marknader. Detta minskar volatilitetens inverkan på portföljen.
 • Återinvestering av utdelning: När utdelningar och andra ränteintäkter deklareras för fonden kan du välja att automatiskt återinvestera för att köpa ytterligare andelar i fonden, vilket i slutändan hjälper din investering att växa snabbare.
 • Krav på små kapital: Fonder har låga investeringskrav och är billigare att hantera än andra typer av tillgångar. När du jämför transaktionskostnader, prenumerationsavgifter eller marginalkostnader som betalas till ett mäklarföretag eller handelsplattform blir fonderna billigare.

Vanliga frågor och svar

 1. När du investerar i aktier investerar du i ett enda företag. Men när du investerar i fonder investerar du i en samling av tillgångar, som kan vara olika aktier eller en kombination av värdepapper från olika tillgångsklasser, inklusive obligationer, aktier och råvaror.

 2. Både fonder och ETF:er (börshandlade fonder) innehåller flera tillgångar, men medan ETF:er handlas på börsen under marknadstimmar (precis som aktier) kan fonder endast köpas eller säljas en gång per dag till dagens pris.

 3. Ja, fonder är en bra investering just nu eftersom de erbjuder låga risker, lägre transaktionskostnader och långsiktiga vinster. Men du måste vara säker på att de fonder du köper uppfyller dina investeringsmål.

 4. Alla i laglig ålder kan investera i fonder. Fonder är en investering som passar alla med ett konservativt investeringsmål. Aggressiva investerare kanske dock inte tycker att det är lika tilltalande.

 5. Ja, fonder är en mycket bra investering för nybörjare. Fonder erbjuder ett enkelt sätt att få en diversifierad portfölj med litet kapital.

 6. Ja, du kan köpa fonder från nätmäklare med flera tillgångar som inkluderar produkten bland deras säkerhetserbjudanden. Onlinemäklare ger dig tillgång till många olika fonder från en plattform, men de kan debitera handelskommissioner, till skillnad från om du köper direkt från företaget som skapade fonden.