Home > Jämför > Aktier att köpa under lågkonjunktur
Börja handla med eToro

Bästa aktierna att köpa under en lågkonjunktur i 2022

Författare: Redaktionen Uppdaterad: 2 February, 2022

En lågkonjunktur definieras vanligen som två på varandra följande kalenderkvartal med negativ real BNP. Ofta är det första tecknet på en recession att avkastningskurvan är inverterad, dvs. att avkastningen på den 2-åriga statsobligationen är högre än den på den 10-åriga obligationen. En lågkonjunktur kännetecknas av en nedgång i den ekonomiska aktiviteten och en allmän nedgång på aktiemarknaden (nedåtgående marknad). Men detta betyder inte att det inte finns några bra aktier att köpa under en lågkonjunktur; vissa aktier presterar bra under en lågkonjunktur.

Att veta vart ekonomin är på väg och göra portföljjusteringar i enlighet med detta är nyckeln till framgångsrika investeringar, och därför diskuterar vi i den här guiden hur man handlar med aktier under en lågkonjunktur och ger dig vår lista över de bästa aktierna att köpa under en lågkonjunktur.

Var kan jag köpa aktier under en lågkonjunktur?

Du kan alltid köpa aktier via en börsmäklare, lågkonjunktur eller inte, när du har ett standardkonto för aktiehandel eller något av de skattemässigt effektiva handelskontona, t.ex. en Stock & Shares ISA eller Self-Invested Pension Plan (SIPP) om du bor i Storbritannien. Om det företag vars aktier du vill köpa erbjuder en plan för direktköp av aktier kan du också köpa aktierna direkt från företaget.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$500
Kampanj
Användarbetyg
8.7
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Bank Wire, Credit Card, Debit Card, PayPal, Sofort, neteller, skrill
Fullständig regellista:

Översikt över handelsaktier under en lågkonjunktur

Enligt National Bureau of Economic Research (NBER) kännetecknas en lågkonjunktur av en betydande nedgång i den ekonomiska aktiviteten som är spridd över hela ekonomin och som varar mer än några månader. Den syns normalt i real BNP, realinkomst, sysselsättning, industriproduktion och grossist- och detaljhandelsförsäljning.

När den ekonomiska aktiviteten avtar minskar utgifterna, vinsterna minskar och aktiekurserna sjunker (ibland i flera månader). Att handla med aktier under lågkonjunkturer kan alltså vara ganska knepigt och - oftast - olönsamt. Det finns dock vissa varor och tjänster som konsumenterna inte kan klara sig utan, oavsett ekonomins tillstånd. Till dessa hör hälsa, livsmedel, grundläggande hushållsartiklar och grundläggande transporter. 

Därför trivs aktier i sektorer som hälsovård, basvaror och allmännyttiga företag under en lågkonjunktur eftersom deras produkter och tjänster är nödvändigheter. Att köpa rätt aktier i dessa sektorer under en lågkonjunktur kan vara lönsamt.

Vilka är handelstimmarna  för aktier under en lågkonjunktur?

Som vid alla andra tidpunkter handlas aktier på vardagar mellan kl. 9.00 och 16.30 New York-tid när den amerikanska marknaden är öppen. Aktier kan också handlas före marknadsstart (två timmar innan börsen öppnar) och efter stängning (två timmar efter börsens stängning). I Storbritannien handlas aktier mellan kl. 8.00 och 16.30 när Londonbörsen är öppen. 

Hur kan man handla och investera i aktier under en lågkonjunktur?

1

Leta efter en sektor som klarar sig bra under en lågkonjunktur

Handeln under en lågkonjunktur skiljer sig från handeln under en högkonjunktur. Hälsovård, allmännyttiga företag och konsumentvaror är de få sektorer där investerare kan hitta lönsamma aktier under en lågkonjunktur.

2

Välj de specifika aktier att köpa

Analysera företagen, särskilt de marknadsledande företagen i de sektorer som är säkra mot lågkonjunktur, för att välja rätt aktier att köpa. Du kan utföra både grundläggande och tekniska analyser.

3

Placera dina handel

När du har valt ut de aktier du vill köpa kan du lägga dina order. Om du ännu inte har ett aktivt handelskonto hos en börsmäklare kan du öppna ett omedelbart; det tar inte mycket tid. Fyll på det med det belopp du vill investera med och börja handla.

Topp 10 aktier att köpa under en lågkonjunktur

Baserat på hur motståndskraftiga deras företagsmodeller är, har vi här en topp 10-lista över aktier att köpa under en lågkonjunktur:

 1. Amazon (NASDAQ: AMZN)
 2. General Mills (NYSE: GIS)
 3. Target (NYSE: TGT)
 4. Walmart (NYSE: WMT)
 5. Procter & Gamble (NYSE: PG)
 6. PepsiCo (NASDAQ: PEP)
 7. CVS Health (NYSE: CVS)
 8. IDACORP (NYSE: IDA)
 9. Lowes (NYSE: LOW)
 10. The Clorox Co (NYSE: CLX)

1. Amazon (NASDAQ: AMZN)

Amazon har blivit ett välkänt namn för detaljhandel på nätet. Det stora företaget för e-handel och molntjänster visade förra året att det är möjligt att skapa arbetstillfällen och öka intäkterna under en lågkonjunktur. Under det andra och tredje kvartalet 2020 - pandemins höjdpunkt - realiserade Amazon en kombinerad total omsättning på $184.75 miljarder och en vinst på $13.55 miljarder. Efter en uppgång mellan mars och augusti 2020 studsade Amazon-aktien sedan upp och ner inom ett brett intervall fram till (åtminstone) maj 2021.

2. General Mills (NYSE: GIS)

General Mills är ett amerikanskt livsmedelsföretag som tillverkar spannmål, frysta mejeriprodukter och djurfoder. Företaget är känt för många stora varumärken, bland annat Cheerios, Cocoa Puffs, Pillsbury, Totino's, Betty Crocker, Yoplait och Annie's Homegrown. Dess aktie gick bra under den stora recessionen från 2007 till 2009. Under coronavirus-pandemin beräknade General Mills att dess vinst per aktie 2020 skulle öka med 6 till 8 % under räkenskapsåret, men den ökade med så mycket som 22 %.

3. Target Corp. (NYSE: TGT)

Target har en lång erfarenhet av att klara av lågkonjunkturer (2008 och 2020). Företaget uppvisade sitt bästa ekonomiska resultat någonsin under förra årets lågkonjunktur. Target fleråriga strategi med tunga investeringar i e-handel gav resultat, och storbutiken uppvisade en försäljningstillväxt på 24 % på årsbasis för andra kvartalet 2020, vilket är den högsta i företagets historia. Target har fortsatt att återuppfinna sig själv och göra sig attraktiv för konsumenterna trots hård konkurrens från sådana som Amazon. 

4. Walmart (NYSE: WMT)

Walmart är en tydlig förmånstagare av den svaga ekonomin, eftersom kunder som hoppas på att minimera sina utgifter rusar till lågprisbutiker. Ingen annan detaljhandlare har en bättre position än Walmart för att vädja till sparviljan. Världens största detaljhandlare är fortfarande den främsta destinationen för rabatterad försäljning. Den ökade försäljningen med 6.75 % under 2020: ett bevis på dess motståndskraft. Efter att ha haft ett bra 2020 sjönk Walmart-aktien under det första kvartalet 2021 innan den började stiga igen.

5. Procter & Gamble (NYSE: PG)

Procter & Gambles hushållsprodukter har en betydande marknadsandel i sina respektive kategorier. Företaget har en av de längsta utdelningstillväxterna på marknaden och är duktigt på att få ut en högre procentuell andel av vinsten från sin försäljning. Företagets nettovinstmarginal ökade med 234 % under 2020, och alla dess segment uppvisade en positiv organisk försäljningstillväxt. P&G-aktien har stigit konsekvent sedan 2018 och uppnått en all-time högt-pris i november 2020 innan den blev lite mer volatil.

Experttips om att köpa aktier under en lågkonjunktur

Din förmåga att känna igen ekonomiska cykler kan innebära skillnaden mellan att göra vinster och att göra förluster som kan undvikas. Samtidigt som du fokuserar på sektorer som historiskt sett klarar sig bra under tuffa lågkonjunkturer, t.ex. hälsovård, allmännyttiga företag och dagligvaror, se till att du investerar i högkvalitativa företag med starka balansräkningar, låg skuldsättning och bra kassaflöde.
- Redaktionen

Varför investera i aktier under en lågkonjunktur?

Ekonomin återhämtar sig alltid kraftigt efter en lågkonjunktur. När marknaden börjar sjunka kan investerare dra nytta av de låga aktiekurserna och sedan dra nytta av den efterföljande uppgången. Baron Rothschild har citerats för att ha sagt att "tiden att köpa är när det är blod på gatorna".

Vanliga frågor och svar

 1. Det första tecknet på en lågkonjunktur är ofta en invertering av avkastningskurvan när avkastningen på den 2-åriga statsobligationen är högre än den på den 10-åriga obligationen. Det kan dock förekomma en invertering av avkastningskurvan utan att det uppstår en lågkonjunktur. Så kontrollera andra viktiga ekonomiska indikatorer, till exempel real BNP, och observera marknadens beteende.

 2. Det sker alltid en allmän nedgång på aktiemarknaden under en lågkonjunktur. Marknaden föregriper faktiskt lågkonjunkturen och börjar sjunka innan lågkonjunkturen officiellt börjar. Den allmänna björnmarknaden gör att folk vill hålla sig borta. Smarta investerare vet dock att det är en tid för fyndjakt på rätt aktier.

 3. Att köpa aktier under en lågkonjunktur är riskabelt eftersom marknaden är nedåtgående. Det är dock en perfekt tidpunkt för att köpa till lägre priser om du vet vilka aktier som är rätt att köpa.

 4. Nej, det är det inte. Nybörjare har inte de rätta kunskaperna för att hitta de bästa aktierna att köpa under en lågkonjunktur. Därför kan det vara bättre att hålla sig borta från marknaden tills stormen är över.

 5. Erfarna investerare som letar efter värde och billiga fynd vet att lågkonjunkturen är den bästa tiden för att plocka diamanter till billiga priser. Smarta investerare odlar på marknaden under lågkonjunkturer.

 6. Nej, aktier handlas under en lågkonjunktur på samma sätt som under normala tider: på vardagar mellan 9.30 och 16.00 New York-tid när den amerikanska aktiemarknaden är öppen för handel. På den brittiska marknaden handlas aktierna mellan kl. 8.00 och 16.30 när Londonbörsen är öppen.