Home > Jämför > Aktier för långsiktigt sparande
Börja handla med eToro

De bästa långsiktiga aktierna att köpa 2022

Författare: Ron Mendoza news-post-updated: Jan 21, 2022

Huvudprincipen för långsiktiga investeringar är förankrad i axiomet "aktier stiger på lång sikt". Det är ett grundläggande antagande som välkomnas av investerare som ser aktier som mer än ett medel för snabba kapitalvinster; investerare som därför väljer att skjuta upp avyttringen av aktier under en överskådlig framtid.

Alla aktier passar dock inte in i kriterierna för denna investeringsmetod, även om principen är att aktiekurserna alltid ökar med tiden. Aktier som ska behållas på lång sikt bör vara sådana som representerar solida företag från början. I den här guiden listar vi tio sådana aktier och fortsätter med att beskriva fem av dem.

Var kan jag handla långsiktiga aktier?

Du kan köpa långfristiga aktier på ett vanligt konto hos en börsmäklare eller på ett konto för aktiehandel. Du behöver inte ha en specialiserad mäklare som erbjuder CFD-handel eller spread-bets med hävstångseffekt, och om du är en brittisk investerare kan du överväga att inneha dessa aktier på ett skattemässigt effektivt handelskonto, t.ex. ett ISA-konto för aktier och andelar eller en personlig pension med självinvestering (SIPP). Du behöver inte oroa dig alltför mycket för saker som snabba handelsutföranden eftersom du inte kommer att dagsaffärer med dessa aktier.

Här är några förslag på mäklare.

1
Riot Blockchain (RIOT)
Användarbetyg
10
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
2
Marathon Digital Holdings (MARA)
Användarbetyg
9.3
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Coinbase (COIN)
Användarbetyg
8.7
En av de mest framgångsrika börsintroduktionerna 2021, vilket satte Coinbase till en värdering på över 80B dollar.
New York Times kallade noteringen en ”historisk milstolpe” för Bitcoin och kryptovalutaindustrin.
COIN grundades 2012 och visar en imponerande utveckling med 1B dollar i intäkter under första kvartalet 2021.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
4
Argo Blockchain (ARB)
Användarbetyg
8.5
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
5
Biogen (BIIB)
Användarbetyg
7.9
Den USA-baserade biotekniska bolaget är en av pionjärerna inom neurovetenskap.
Forskare vid Biogen kan vara nära ett genombrott med sjukdomar som Alzheimer.
Aktien är volatil men vissa experter anser det som en bra investering långsiktig.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
6
Apple (AAPL)
Användarbetyg
7.8
Ett börsvärde på 1.4 biljoner dollar.
$ 22 miljarder i kapitalavkastning.
Ett av världens mest uppskattade varumärken
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
7
NVIDIA (NVDA)
Användarbetyg
7.5
Nvidia tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkort.
Imponerande nettoresultatsiffror för över 2.8B dollar det gågna året.
Nvidias chip används för att driva AI Adoption
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är långsiktiga aktier?

Miljardärsinvesteraren Warren Buffetts investeringsprincip är att hitta och köpa fantastiska företag till låga priser och behålla dem för evigt, för att samla in utdelningar och förhoppningsvis också dra nytta av kursuppgången. Enkelt uttryckt är Buffetts favoritinnehavsperiod evig, vilket minimerar handelskostnaderna och innebär att du aldrig behöver betala skatt på kapitalvinster eftersom du aldrig säljer dina investeringar.

Några av de egenskaper som kännetecknar långsiktiga aktier är att företagen har en kontrollerande marknadsandel, har en konkurrensfördel och har en stabil grundstruktur. Om du kan köpa aktier i dessa företag som "värdeaktier" när deras aktiekurser är nedtryckta utan någon grundläggande anledning, och om du återinvesterar utdelningarna längs vägen, kan du potentiellt njuta av sammansatt avkastning och exponentiell tillväxt.

Hur handlar och investerar man i långsiktiga aktier?

1

Öppna ett handelskonto

När du väljer en mäklare för långsiktiga aktier är det viktigaste att mäklaren är reglerad (eftersom du måste lita på dem under lång tid) och att han/hon erbjuder den delmängd aktier du vill köpa. När du har hittat en sådan mäklare kan du enkelt öppna ett konto genom att fylla i en enkel ansökningsblankett online och lämna in eventuella nödvändiga identifikationsbevis.

2

Välj marknad

När man väljer aktier att behålla på lång sikt är grundläggande analys (av vinster, utdelningar och liknande) viktigare än teknisk analys (dvs. diagrammönster). Använd vår lista över föreslagna aktier som en vägledning för din egen grundläggande forskning, och sök sedan i listan på din mäklares handelsplattform efter relevanta aktier.

3

Köp aktier

Du kan enkelt sätta in pengar på ditt aktiemäklarkonto genom banköverföring, kredit-/betalkort eller någon annan bekväm metod som PayPal. Ange det antal aktier du vill köpa av dina valda aktier eller ange det belopp du vill investera i varje aktie och tryck sedan på knappen "köp".

Topp 10 långsiktiga aktier att handla med

Låt oss nu titta på våra tio bästa långsiktiga aktieförslag.:

 1. Apple
 2. Alphabet
 3. Amazon
 4. Berkshire Hathaway
 5. Microsoft
 6. Starbucks
 7. McDonald’s
 8. Disney
 9. Facebook
 10. Tesla

Alla dessa namn är mycket välkända, och nu kan vi gräva djupare i fem av dem.

Apple (AAPL)

Apple var det första amerikanska företag som nådde en marknadsvärdering på en triljon dollar, och det finns en bra anledning till det. Kunder som köper en iPhone köper inte bara Apples produkt, de blir också knutna till Apples ekosystem. Det är detta som gör Apple till en solid affärsverksamhet och som är anledningen till att Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway har en betydande andel i företaget trots att de undviker andra teknikaktier. 

Alphabet (GOOG)

Tänk bara på de tre viktigaste sakerna som folk gör på internet och du kommer förmodligen att nämna en eller två av det här företagets produkter eller tjänster. Alphabet dominerar i stort sett internet- och videosökningar med sina främsta dotterbolag: Google och YouTube. Företaget har också expanderat inom andra områden som artificiell intelligens (AI), cybersäkerhet och molntjänster. Att utmana Alphabets dominerande ställning skulle vara en svår kamp för alla företag utan betydande tillgångar.

Amazon (AMZN)

Från att ha startat som en nätbokhandel till att bli världens största nätbutik har Amazon visat sig vara en störande kraft inom flera branscher: musikstreaming, leverans av matvaror, TV och (återigen) molntjänster. Amazon är den första plattformen som de flesta detaljhandelskunder tänker på när de vill göra ett köp på nätet, och det är inte troligt att detta kommer att förändras inom den närmaste tiden.

Berkshire Hathaway (BRK-B)

Du kan inte göra fel med ett företag som slog S&P 500-indexet under 12 kalenderår mellan 1999 och 2020. Detta multinationella konglomeratholdingbolag som leds av Warren Buffett äger flera lönsamma företag. I stället för att försöka kopiera Buffetts investeringsstil, varför inte bara investera i hans företag? Du har förmodligen inte råd med ens en av detta företags A-aktier, men du borde kunna köpa de mycket billigare B-aktierna som har tickersymbolen BRK-B.

Microsoft (MSFT)

Microsoft är världens största programvaruföretag och har historiskt sett tjänat den största delen av sin omsättning på operativsystemet Windows och programpaketet Office. Under det senaste året har dock Microsofts molntjänster Azure och Xbox-spelkonsolverksamheterna haft en bättre tillväxt än vad vissa analytiker räknat med.

Experttips om att investera i långsiktiga aktier

Även om Warren Buffetts önskade innehavstid "för evigt" innebär att du aldrig behöver betala skatt på kapitalvinster, kan det vara en bra idé att sälja tillräckligt många aktier varje år för att inte överskrida ditt årliga avdrag för skatt på kapitalvinster.
- Ron Mendoza

Varför investera i långsiktiga aktier?

Att äga aktier på lång sikt har flera fördelar. Du minimerar handelsprovisioner och den tid som går åt till handel. Du samlar in utdelningsinkomster samtidigt som du förhoppningsvis också drar nytta av kursuppgången.

Om du inte tar ut dina utdelningar och i stället återinvesterar dem i samma aktier kan du sammansätta din avkastning genom att tjäna ännu mer utdelningsinkomst på de ytterligare aktier som du köpte med dina utdelningsbetalningar. Albert Einstein kallade sammansättning för världens åttonde underverk.

Vanliga frågor och svar

 1. Alla reglerade mäklare har ett KYC-förfarande (know your customer) som kräver att du bevisar din identitet innan ditt konto kan aktiveras fullt ut och du kan ta ut dina pengar.
 2. Långsiktiga aktier är en bra investering eftersom de kombinerar utdelningsinkomster med kapitaltillväxt, och du kan i stort sett glömma dem när du väl har gjort din första analys.
 3. Det bästa sättet att hantera risken i en portfölj med långsiktiga aktier är att diversifiera: köp flera sådana aktier så att du inte förlorar alla dina pengar om en enskild aktie går i konkurs.
 4. Den legendariske investeraren Warren Buffett investerar i långsiktiga aktier och han har varit en av världens rikaste män i årtionden.
 5. Långsiktiga aktier är inte så populära, eftersom de ses som "tråkiga" i en värld där många nybörjarhandlare tänds av spänningen i "day trading". Att köpa impopulära aktier kan vara en bra investeringsstrategi eftersom det innebär att priset på dessa aktier inte har bjudits upp av spekulanter.
 6. Aktier handlas på börserna under marknadshandelstiderna, som vanligtvis är mellan 8.00 och 16.30 (lokal tid) på vardagar.