Home > Jämför > Aktier under 20 dollar

De bästa aktierna under 20 dollar 2021

Författare: Ron Mendoza

Sedan marknadskraschen under det första kvartalet 2020, som avslutade den längsta stigande marknaden någonsin, har aktierna snabbt klarat av att återhämta sig, och har redan nått rekordhöga nivåer. Investerare som fick kalla fötter när marknaden kraschade, eller åtminstone som inte hade tilltro till marknadens förmåga att återhämta sig, är nu i en mindre gynnsam position.

Men, det är inte helt omöjligt att komma tillbaka. Det finns många bra företag med solida fundamentala aspekter som helt enkelt har blivit förbisedda av investerare. Det vi avslöjar i denna artikel är en lista över de bästa aktierna under 20 dollar som är värda att ta en extra titt på.

Vad är aktier under 20 dollar?

En sak som är viktigt att veta är att aktier som är värda mycket inte inledde sin bana så högt. E-handelsjätten Amazon är exempelvis idag värd 3 206 dollar per aktie (när detta skrivs), men när de först gjorde sina aktier offentliga till institutionella och privata investerare år 1997 låg aktiepriset på under 20 dollar – 18 dollar för att vara exakt! Över tid, allt medan företaget växte, har aktiepriset växt.

Att leta efter aktier under 20 dollar innebär inte att du behöver välja ett exakt pris över de utvärderingsmetoder som du använder dig av. Detta är snarare ett sätt att hitta ett fynd bland företag som många anser vara för riskabla, osignifikanta eller rent av undervärderade av stora spelare på marknaden.

Företag som är värda under 20 dollar är inte på något sätt mindre värda företag. Faktum är att dessa konsekvent har fått höga betyg av analytiker. Med det är värt att komma ihåg att investeringar i sådana företag kräver ett längre perspektiv för att aktiepriset ska återspegla dess sanna värde.

Vilka är öppettiderna när man handlar aktier under 20 dollar?

Du kan i princip handla vilken aktie som helst under 20 dollar innan, efter och under vanliga tider då marknaden är öppen. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa aktier är från olika industrier. Visa företagsspecifika nyheter kan begränsa dig från att handla dem under andra tider än marknadens vanliga tider.

Utöver det är även likviditeten låg under dessa tider, vilket gör det svårt att hitta tillräckligt mycket tillgång och efterfrågan på en mindre aktie. Innan du handlar bör du därför känna till de faktorer som kan påverka din tillgång till sessioner innan och efter marknadens stängning.

Handla aktier under 20 dollar i 3 steg

1

Öppna ett handelskonto

Först registrerar du ett handelskonto. Se dock till så att du hittar en reglerad aktiemäklare som kan erbjuda dig de aktier du vill handla. Aktiemäklaren du väljer bör även ge dig användbara verktyg som screeners, PE-tracker och diagrammjukvara.

2

Välj en aktie under 20 dollar

Nästa steg är att välja det företag du vill investera i. Det som är viktigt att göra är att studera de företag du investerar i lite extra noga. I denna fas är det viktigt att ha en bra aktiemäklare då de ofta har de verktyg du behöver för att kunna genomföra en bra analys.

3

Placera ditt köp

När allt är färdigt är det bara att placera ditt köp. Ditt jobb är dock inte klart när du har köpt ett par aktier, då du nu bör ha en aktiv roll i att förvalta din investering. Det är viktigt att vara tydlig med din strategi från början då det kan ta tid för marknaden att börja lägga märka till lågprisaktier. Att ha fördefinierade mätvärden eller tidsramar är viktigt för att maximera dina intäkter, samtidigt som du undviker att fastna i limbo med dina aktiepriser.

Var kan jag handla aktier under 20 dollar?

Som vi nämnde ovan behöver du en aktiemäklare för att investera i aktier under 20 dollar. Det har på sistone funnits ett par kontroversiella aktiemäklare som hamnade i fokus under GME-härvan, vilket har lett till viss oro bland nya investerare.

Aktiemäklare är dock fortfarande den mest kostnadseffektiva metoden för att investera eller handla aktier. Oftast kostar aktiemäklarnas tjänster inte så mycket, och det finns även de som kör helt utan provision. Det är också bekvämt då det kräver väldigt stor tid och ansträngning att investera direkt i ett företag.

En viktig sak att tänka på är att hålla utkik efter olika former av stöd (exempelvis marknadsresearch, analys, verktyg och så vidare) som din aktiemäklare erbjuder, vilket du kan göra genom att testa deras demoplattform. Detta är också ett bra sätt att lära känna aktiemäklarens produkt och se om deras tjänst är värd att satsa på, helt utan att riskera dina egna pengar.

Vilken är den bästa aktien under 20 dollar att handla?

Här är de 10 bästa aktierna under 20 dollar som du kan handla år 2021:

 1. Nokia
 2. IMAX
 3. LG
 4. Telephone and Data Systems
 5. Flex
 6. JetBlue Airways
 7. Mirum Pharma 
 8. Alphatec Holdings
 9. Everi Holdings
 10. Albertsons Companies

Nokia

Just nu ligger Nokia på 4,83 per aktie och ligger därmed nära analytikers snittvärde på 5 dollar. Enligt analytiker var detta en aktie att köpa under mitten av 2020, men aktiepriset dippade en aning under de efterföljande månaderna.

De flesta investerare associerar Nokia med mobiltelefoner som blev allt mer irrelevanta ju fler smartphones som tog sig in på marknaden. 2021 kan dock bli en intressant period för Nokia då de sakta men säkert positionerar sig i 5G-racet med säkrade kontrakt under Q3 för att bygga 5G-nätverk i Belgien och Taiwan.

IMAX

Filmbranschen, och framförallt bioindustrin, drabbades givetvis hårt av pandemin, och IMAX är en signifikant aktör som är känd för sina speciella filmupplevelser. Förra året kraschade företagets aktie till nivåer som inte har setts på 11 år.

De rapporterade en EPS på -0,75 dollar under Q3, men det som gör dem till ett bra val i år är att det finns en förhoppning om att vi relativt snart börjar återgå till det normala ju fler som blir vaccinerade. Hittills ligger aktien ett par cent under 20 dollar på 19,67 dollar, och har därmed stigit från sin lägsta punkt för ungefär ett år sedan på 6,01 dollar.

LG

Från att ha dippat i mars förra året har LG:s aktiepris stigit regelbundet, och fram tills i december hade aktien stigit med 136%. Detta har fortsatt i januari, och aktien nådde 10,86 dollar som mest.

En stor anledning till att det sydkoreanska företaget ökade var att företaget mer och mer har satsat på läroverktyg över internet, och många menar att denna trend kommer fortsätta. Aktien har just nu ett köp-betyg av analytiker, med en uppskattad EPS på 0,45 dollar, vilket är en stor skillnad från den EPS på -0,77 dollar företaget hade under de tre första kvartalen under 2020.

Telephone and Data Systems

TDS är ett av de företag med ett aktiepris på under 20 dollar med hög potential enligt analytiker. De flesta prisuppskattningsmodellerna menar att aktien just nu är undervärderad. Faktum är att om man jämför aktiens PE-förhållande med företagets konkurrenter i samma industri ser man att TDS ligger en bra bit efter.

Just nu går aktien för 19 dollar per aktie, men enligt analytiker är aktien snarare värd hela 30,90 dollar just nu.

Flex

Detta amerikanska företag med högkvarter i Singapore hade ett lysande 2020 och såg sin aktie stiga med 41%. Denna kretskortstillverkare visade på starka intäkter, trots att de drabbades hårt av pandemin, och sitter just nu på ett börsvärde på 9,2 miljarder dollar. Jämfört med sina närmaste konkurrenter är aktiepriset betydligt lägre, på endast 18,53 dollar. De flesta analytikerna menar att Flex kommer stiga i värde inom kort.

Jetblue Airways

Är det säkert att satsa på flygbolag? För Jetblue Airways finns det potential då de närmade sig sina normala nivåer i december. Hela världen börjar få bättre koll på pandemin, och framförallt i USA går vaccineringen riktigt snabbt. Detta lågkostnadsbolag kan se starka förbättringar i år. Morgan Stanley höjde nyligen sitt prismål för Jetblue från 17 dollar till 18 dollar.

Mirum Pharma

Mirum Pharma är ett av de nya företagen på denna lista och grundades först 2018. Detta är ett biofarmaceutiskt företag som fokuserar på att utveckla och kommersialisera nya behandlingsmetoder för patienter med leversjukdomar.

Mirums aktie ligger just nu på 19 dollar, trots att de ännu inte är lönsamma. Analytiker förväntar sig mycket från företaget, framförallt tack vare fullbordandet av NDA för maralixibat i Alagille-syndrom (ALGS). ALGS är en sällsynt leversjukdom som tidigare inte hade några godkända behandlingar. Mirum kommer bli den första att testa en behandling för denna sjukdom under andra hälften av 2021, om FDA i USA godkänner behandlingen.

Alphatec Holdings

Alphatec Holdings är ett annat medicinsktekniskt företag som utvecklar kirurgiska behandlingar för ryggsjukdomar. Analytiker på Piper Sandler höjde nyligen prismålet för aktien. Tidigare låg målet på 12 dollar, men då aktiepriset nyligen nådde över målet, ända vägen till 15 dollar, höjdes målet till 17 dollar.

Det finns förväntningar på företaget att dess intäkter i USA kommer förbättras tack vare användandet av nya produkter och förbättringar i företagets distributionskanaler.

Everi Holdings

Everi Holdings ligger just nu på 13,61 dollar, vilket är inom samma prisintervall som vid starten av 2020. Everi är ett relativt väletablerat företag som producerar spelautomater och finansiell utrustning för kasinon. De genererade 533 miljoner dollar i intäkter under 2019, men drabbades av COVID-19-pandemins nedstängningar, framförallt under det andra kvartalet.

Everi återhämtade sig snabbt och är fortfarande ett ”köp” hos många analytiker. Vissa har till och med satt 21 dollar som mål för aktiepriset.

Albertsons Companies

Albertsons är ett av de företag som faktiskt tjänade på pandemin, tack vare övergången till digital försäljning, där stora delar av företagets beställningar görs. Försäljningen steg högre än under 2019 med 27%, och intäkterna från endast det andra kvartalet låg på hela 22,75 miljarder dollar. Trots att företaget grundades för 81 år sedan gjorde företaget sin börsintroduktion först förra året, och analytiker menar nu att aktien kan nå 26 dollar, från sin nuvarande värdering på 16,84 dollar.

Experttips när du investerar i aktier under 20 dollar

Som vi nämnde tidigare krävs det ofta längre tidsramar när man investerar i aktier som är värda 20 dollar eller mindre. Detta innebär dock inte att du måste parkera dina pengar utan riktning under längre perioder. Ett sätt att försäkra sig om att man inte slösar tid på en aktie är att etablera villkor eller regler för när man ger upp på en aktie. Denna regel kan antingen vara tidsbunden eller helt och hållet baserad på teknisk eller fundamental analys. Det viktiga är att du vet när du ska sälja dina positioner, oavsett om du har nått dina investeringsmål eller inte.

Varför handla aktier under 20 dollar?

Att handla aktier som kostar 20 dollar eller mindre är en bra möjlighet att lägga till starka företag i din portfölj till en bråkdel av den ursprungliga kostnaden. Tack vare det låga priset har du till och med råd att diversifiera dina tillgångar i olika industrier, vilket hjälper dig att balansera risken.

Detta är också ett bra sätt att investera i företag i obeprövade nischer, men med en ekonomisk bild som kan skala upp med hög potential. Om detta är ditt mål bör du dock vara försiktig då detta kan äventyra portföljens stabilitet. Det är trots allt inte alla lovande företag som lever upp till sin potential.

Vanliga frågor och svar

 1. Båda är i princip likadana, men aktier som är värda 5 dollar kallas ibland penny stocks. Detta innebär inte att alla aktier under 5 dollar är penny stocks, då det finns storföretag som kan nå denna prisnivå när det sker något extremt, som en ekonomisk kris.

 2. Som med alla investeringar beror detta på flera faktorer. Det är dock företagets styrka som avgör hur lönsam aktien är långsiktigt.

 3. De mest lönsamma aktierna är de som har beprövade fundamentala styrkor där aktiepriset endast går ner efter väldigt specifika orsaker utanför företagets kontroll.

 4. Företag som inte tillhör volatila sektorer, som energi eller råvaror, innehåller inte lika volatil risk som de som gör det. Aktier som inte tillhör dessa sektorer bör därmed tekniskt sätt vara säkrare.

 5. Speciellt för investerare som saknar stort kapital eller som precis inleder sin handelsresa.

 6. De flesta aktier handlas inom marknadens öppettider på den börs där de är listade.