Home > Jämför > Aktier att hålla långsiktigt

Bästa aktier att köpa och hålla i 20 år

Författare: Emmanuel Ekwomadu

Köp och håll (Buy and Hold) investeringsstrategin, även känd som långsiktiga investeringar, innebär att köpa aktier eller andra värdepapper och hålla dem under lång tid, ibland årtionden. Denna långsiktiga passiva investeringsmetod skiljer sig från aktiva investeringar, där en investerare försöker att tajma marknaden genom att köpa en aktie när priset är lågt och sälja det när priset är högt. De flesta köp-och-håll-investerare förlitar sig starkt på grundläggande analys, eftersom det ger dem en bättre uppfattning om de framtida utsikterna för de aktier de vill köpa.

I den här guiden förklarar vi vad köp-och-håll-aktier är och hur du kan köpa (och hålla) dem. Du kommer också att få se vår lista över de bästa aktieförslagen att köpa och hålla i 20 år.

Var kan jag handla långsiktiga aktier?

Du kan investera i långsiktiga aktier genom börsmäklare, investeringsbolag eller online-handelsplattformar. Eftersom många av de funktioner som erbjuds av vissa mäklare, inklusive premium analyser och rådgivningstjänster, kanske du vill använda en full-servicemäklare. Eftersom du kommer att ackumulera rikedomar på lång sikt kan du överväga ett skatteeffektivt aktiehandelskonto - såsom en ISK (investeringssparkonto) - snarare än ett vanligt handelskonto.

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Börja handla
För:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
9.3
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är köp-och-håll-aktier?

Köp-och-håll-aktier är aktier som en investerare kan hålla under en lång period, som kan löpa i årtionden. Det här är aktier som har solida grunder med stor tillväxtkapacitet i framtiden. Med andra ord kan du se dem som långsiktiga tillväxtaktier.

Till exempel växte Amazon med 120 000% under de 23 åren mellan börsintroduktionen i maj 1997 och maj 2020. För att uttrycka det på ett annat sätt skulle $1,000 investerade i Amazon-aktier under börsintroduktionen den 15 maj 1997, till $18 per aktie, vara värda $1.2 miljoner maj 2020. Detta är ganska massivt, och det visar hur köp-och-håll-aktier kan växa exponentiellt.

Förutom tillväxtpotential erbjuder vissa köp-och-håll-aktier konsekvent utdelning och höjer till och med sina utdelningar varje år. Utdelningsaktier kan ge investerare förutsägbar inkomst, men inte alla utdelningsaktier är bra för långsiktiga investeringar.

Investerare tittar inte på kortsiktiga prisfluktuationer och teknisk analys när de försöker hitta bra köp-och-håll-aktier; i stället fokuserar de på att använda grundläggande faktorer som bestämmer en akties tillväxtpotential. Några av dessa faktorer inkluderar betydelsen och vikten av företagets produkter eller tjänster, hållbarheten i affärsmodellen och kvaliteten på dess förvaltning.

Hur man köper och håller aktier i 20 år

1

Genomför grundlig analys

Eftersom du kommer att hålla aktierna länge är det mycket viktigt att göra grundliga analyser innan du väljer dina köp-och-håll-aktier. Din forskning ska baseras på fundamental analys: utvärdering av bolagets affärsmodell, balansräkning, kassaflöde, resultaträkningar och ledning samt den allmänna riktningen av ekonomin. Du vill köpa och hålla en aktie med en beprövad erfarenhet av att göra vinster och enorm tillväxtpotential.

2

Öppna ett konto hos en pålitlig mäklare

20 år är en lång tid, så du behöver en pålitlig nätmäklare som kan möta dina långsiktiga behov. Leta efter en nätmäklare med närvaro i flera länder eller en som lätt kan nås var som helst i världen- eftersom du inte vet var du kommer att vara om 20 år. Tänk också på mäklarens policy för att överföra dina tillgångar till dina anhöriga.

3

Börja investera

När du har öppnat ett konto och finansierat det är det dags att börja köpa. Men skynda dig inte in. Många nätmäklare och finansiella webbplatser tillhandahåller "aktie-screeners" som låter dig filtrera listor över aktier baserat på vissa kriterier som deras direktavkastning. Kom ihåg att du letar efter företag som fortfarande kommer att vara lönsamma under det kommande decenniet.

Topp 10 aktier att köpa och hålla i 20 år

Baserat på deras affärsmodeller, imponerande produkter och tjänster, meriter av framgång och flexibilitet för att svara på marknadens krav har vi identifierat dessa tio bästa aktier att köpa och hålla i 20 år:

 1. Apple (NASDAQ: AAPL)
 2. Microsoft (NASDAQ: MSFT)
 3. Amazon (NASDAQ: AMZN)
 4. Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD)
 5. Virgin Galactic Holdings Inc (NYSE: SPCE) 
 6. NextEra Energy (NYSE: NEE)
 7. Tesla (NASDAQ: TSLA)
 8. Walt Disney Co. (NYSE: DIS)
 9. PayPal (NASDAQ: PYPL)
 10. Visa (NYSE: V)


1. Apple (NASDAQ: AAPL)

Apple var det första företaget i USA som nådde ett börsvärde på 1 biljon dollar, och har stigit till 2,3 biljoner dollar i skrivande stund. I februari 2021 hade Apple kontroll över 40% av den amerikanska mobilmarknaden. Företaget har utvecklats från en telefontillverkare till ett megateknologiskt företag med grenar inom andra sektorer. Under 2020 tillkännagav Apple planer på att börja bygga elbilar och utvecklar redan autonom körteknik. Under de fem åren fram till 2021 steg Apple-aktien med 476%

2. Microsoft (NASDAQ: MSFT)

Microsoft kanske inte är den koloss det en gång var, men det är fortfarande en kraft att räkna med. Bolaget har ett börsvärde på 1,8 miljarder dollar i februari 2021. Även om Microsoft började med skrivbordsprogram har det också vuxit fram till andra områden, inklusive spel, fjärrarbetesprogram och molntjänster. Under de fem åren fram till 2021 har Microsofts aktie ökat med 385 procent. 

3. Amazon (NASDAQ: AMZN)

Amazon är världens största återförsäljare. Företaget var en av de största vinnarna under Corona pandemin då nedstängningsåtgärderna tvingade människor att vara beroende av e-handel. Men till skillnad från andra detaljhandelsföretag har Amazon utnyttjat molntjänster för att ta sig till toppen av detaljhandeln. Amazon-aktien steg med 546,8 procent de senaste fem åren fram till 2021.

4. Advanced Micro Devices Inc. (NASDAQ: AMD)

Halvledare har varit viktiga drivkrafter för teknikimplementering. Det råder redan en global brist på mikrochips, kanske en indikation på vad som kommer definiera branschen under de kommande åren. Advanced Micro Devices är ett företag som kan dra nytta av den ökade efterfrågan på mikrochips. AMD-aktien ökade 5024% under de senaste fem åren fram till 2021.

5. Virgin Galactic Holdings Inc. (NYSE: SPCE) 

Intresset för rymdturism byggs upp. Konsensus på Wall Street är att rymden kommer att bli en ekonomi på flera biljoner dollar inom det närmaste decenniet. Pionjären för rymdresor, Virgin Galactic, är positionerad för att tjäna på denna växande marknad. Aktien steg med 94 procent under 2020.

6. NextEra Energy (NYSE: NEE)

I och med att intresset för förnybar energi ökar skulle företag inom förnybar energi som NextEra Energy bli lönsamma långsiktiga investeringar. NextEra är en pionjär inom förnybar energi och de genererar mer sol- eller vind energi än något annat energiföretag i USA. Företaget har öronmärkt 55 miljarder dollar för att bygga ny infrastruktur till 2022, vilket kraftigt minskar elproduktionskostnaderna. NextEra Energy har ett börsvärde på 163,7 miljarder dollar när detta skrivs.

7. Tesla (NASDAQ: TSLA)

Framtiden tillhör företag som ändrar vår normala livsstil. Inga andra företag gör detta mer än Tesla. Det banbrytande elbilsföretaget leder laddningen i vårt sätt att konsumera energi; det är mer än ett elbilsföretag. I skrivande stund har Tesla ett börsvärde på 779 miljarder dollar och aktien steg med 13 471 procent under de senaste fem åren fram till 2021.

8. Walt Disney Company (NYSE: DIS)

Disney har återuppfunnit sig själv. Företaget har sett en seismisk förändring i sin kärnaffärsmodell och väljer att fokusera på streamande innehåll via sin kanal Disney+. Följaktligen erbjuder denna tidigare cykliska aktie nu en hybrid av tillväxt och värde. Disneys aktie ökade med 105% under de senaste fem åren fram till 2021.

9. PayPal (NASDAQ: PYPL)

Kortbetalningsplattformar representerar framtiden för kontanttransaktioner och onlinebetalningar, och PayPal ligger i framkant. Företaget på 350 miljarder dollar expanderar till nya marknader. År 2021 började det acceptera kryptobetalningar på sin plattform. Det har också meddelats planer att inkludera andra finansiella tjänster som aktiehandel, optionshandel och derivatkontrakt. Detta skulle göra PayPal en fulltjänst-app för finansiella transaktioner. PayPal ökade med 772,19% under de senaste fem åren fram till 2021.

10. Visa (NYSE: V)

Eftersom världen fortsätter att gå mot kontantlösa transaktioner, kommer företag som Visa fortfarande vara relevanta under lång tid. Företaget har konsekvent gjort enorma vinstmarginaler och anpassar sig också till konsumenternas framtida behov, till exempel genom att överväga att acceptera kryptobetalningar. Visa-aktierna ökade med nästan 1000% under decenniet 2010 till 2020.

Experttips om att investera i långsiktiga aktier

Du måste göra grundlig analys för att välja bra aktier som kan ge bra avkastning under de kommande två decennierna. Försök inte att tajma marknaderna, men överväg att ackumulera fler aktier "på dipparna" när företaget du har utvärderat som bra värde är vid ett ännu bättre värde. Och sprid din risk över flera aktier.
- Emmanuel Ekwomadu

Varför investera i långsiktiga aktier?

Att investera i långsiktiga aktier ger högre avkastning än aktiva investeringar eftersom det minimerar handelsavgifterna och minskar din reavinstskatteräkning (till noll, om du aldrig säljer aktien) medan du ser utdelningarna rulla in. Och det är mindre stressande än day trading eftersom du inte behöver vara bunden till en datorskärm.

Vanliga frågor och svar

 1. Långsiktiga investeringar ger den bästa avkastningen eftersom aktiemarknaderna alltid verkar stiga på lång sikt, du kan minimera dina handelskostnader (jämfört med frekventa handlare), och du kan bygga en bra pensionsportfölj.

 2. Vilken tid som helst är en bra tid att börja investera i långsiktiga aktier eftersom du kommer att välja dem baserat på deras grundläggande värden och affärsmodeller snarare än att försöka tajma ditt köp baserat enbart på aktiekursen.

 3. Alla i laglig ålder kan köpa och hålla aktier i 20 år. Långsiktiga aktier är särskilt lämpliga för dem som börjar tidigt för att bygga sin portfölj för pensionen. Svenska investerare bör överväga att ha långsiktiga aktier på ett skatteeffektivt handelskonto såsom en ISK (investeringssparkonto).

 4. Långsiktiga aktier kan vara bra för nybörjare eftersom yngre människor har råd att hålla innehavet i fler år. Med andra ord, det är ingen idé att köpa en aktie med tio års tidshorisont om du bara är fem år från pensionen. Men nybörjare måste vara medvetna om hur man bedömer det inneboende värdet på de aktier de väljer att köpa och hålla.

 5. Köp-och-håll-aktier är aktier med tillväxtpotential som ger enorma vinster på lång sikt, medan kortsiktiga aktier är aktier som inte växer med tiden men tenderar att röra sig maximalt på kort sikt och sedan stagnera. Du måste göra grundläggande analyser för att välja rätt långsiktiga aktier, till skillnad från kortsiktiga aktier som du kan handla med hjälp av teknisk analys.

 6. Nej, aktier handlas generellt på vardagar mellan 9:30 och 16:00 New York time när den amerikanska börsen är öppen för handel. På den brittiska marknaden handlas aktier vanligtvis mellan 08:00 och 16:30 när Londonbörsen är öppen.