Home > Jämför > Bankaktier
Börja handla med eToro

Bästa bankaktier att köpa 2022

Författare: Emmanuel Ekwomadu

De flesta investerare förstår sig inte på bankaktier eftersom bankföretag verkar komplicerade. Bankernas affärsmodell är dock relativt lätt att förstå.

En bank samlar in pengar från insättare som har besparingar, konton eller ränteprodukter. Det lånar sedan ut pengarna till andra individer och företag som ansöker om bolån, personliga lån eller företagslån, och de gör vinster på den ränta som det tar ut på dessa lån. Investerare måste därför studera bankernas räntor, lånegodkännanden och standardvärden för att veta vilka de ska investera i.

I den här guiden förklarar vi bankbranschen och hur du kan investera i bankaktier. Vi erbjuder också våra tio bästa bankaktier att köpa.

Var kan jag köpa bankaktier?

Bankaktier kan köpas via online-nätmäklare. Baserat på flera faktorer, såsom courtage, kundservice och handelsexekveringshastighet, har vi identifierat de bästa nätmäklarna.

1
Goldman Sachs Group (GS)
Användarbetyg
10
Historiskt bra aktie.
Goldman Sachs Group är en global investmentbank.
Stort antal investeringar.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
2
Bank of America (BAC)
Användarbetyg
9.3
Bank of America grundades 1784 och har sitt huvudkontor i North Carolina.
God avkastning under de senaste åren.
Ett börsvärde på 313B dollar.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Barclays (BCS)
Användarbetyg
8.7
Barclays grundades 1690 och har sitt huvudkontor i London.
Ett börsvärde på 15.93B dollar.
För närvarande handlas aktien till ett lågt pris.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
4
Lloyds (LLOY)
Användarbetyg
8.5
Störst inom bolån i Storbritannien
Billig aktie
Bred säkerhetsmarginal
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
5
Morgan Stanley (MS)
Användarbetyg
7.9
Morgan Stanley grundades 1924 och har sitt huvudkontor i New York.
Morgan Stanleys aktiekurs var upp 38% under 2020.
Rekordintäkter på 48 miljoner dollar 2020.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Översikt över banksektorn

Banksektorn tillhandahåller det kapital som företagen behöver för att bedriva sin verksamhet. Det fungerar som en kanal genom vilken människors kapital görs tillgängliga för dem som behöver dem för att genomföra sina projekt. I grund och botten lånar bankerna ut insättares pengar till företag och individer som behöver dem, och de gör vinster på skillnaden mellan ränteintäkterna på lånen och de räntor som de betalar till insättare.

I allmänhet finns det tre kategorier av banker: affärsbanker, investmentbanker och universalbanker.

Affärsbanker är de vanligaste och är faktiskt vad de flesta känner till som banker. De tillhandahåller tjänster till konsumenter och företag, såsom bank- och sparkonton, billån, bolån och insättningscertifikat. Wells Fargo (NYSE:WFC) är ett exempel på en affärsbank.

Investmentbanker tillhandahåller kapitalförvaltnings- och investeringstjänster till institutionella kunder och individer med högt nettovärde. De emitterar skuldebrev, hjälper företag att noteras genom börsintroduktioner och tillhandahåller även rådgivningstjänster vid sammanslagningar och förvärv. För alla tjänster de tillhandahåller tjänar de serviceavgifter. Exempel är Morgan Stanley (NYSE:MS) och Goldman Sachs (NYSE:GS).

Universalbanker erbjuder både affärsbanker och investment banking-tjänster. Så de befäster fördelarna med att ha en diversifierad intäktsström, men de bär också riskerna med både kommersiell verksamhet och investment banking-verksamhet. Exempel är Barclays (LSE:BARC), Bank of America (NYSE:BAC), Citigroup (NYSE:C) och JPMorgan Chase (NYSE:JPM).

Vilka är handelstimmarna för bankaktier?

Liksom med andra aktier handlas bankaktier på stora börser runt om i världen. Så handelstimmarna beror på börsen. På den amerikanska marknaden handlas aktier mellan 9.30 och 16.00 EST när NYSE och Nasdaq är öppna. Handeln kan dock också sträcka sig in på eftertid (perioden efter det att marknaden har stängt för dagen) och förmarknaden (innan marknaden öppnas) på grund av tillgången till elektroniska kommunikationsnät (ECN). På den brittiska marknaden handlas aktier vanligtvis mellan 08:00 och 16:30 när Londonbörsen är öppen.

Hur handlar och investerar man i bankaktier?

1

Öppna ett handelskonto

Välj en lämplig online nätmäklare och öppna ett aktiehandelskonto. Var uppmärksam på courtage och se upp för dolda avgifter som ränta på marginaler (de lånade pengarna) eller serviceavgifter för uttag. Notera också handelsgränser och minsta kontosaldon.

2

Välj bankaktien att handla

Du kommer att se en lista över alla tillgängliga bankaktier på din mäklares onlineplattform. Det finns tekniska och grundläggande filter som du kan använda för att begränsa listan till en handfull bankaktier. Utför sedan din grundläggande analys för att välja de mest stabila, innovativa och lönsamma bankerna att investera i.

3

Börja investera

När du har valt bankaktien du vill köpa anger du antalet aktier och trycker på köpknappen. Kom ihåg att inte riskera mer än 2% av ditt kapital i någon enskild handel och handla inte med pengar du inte har råd att förlora.

Topp 10 bankaktier att köpa 2022

Baserat på deras finansiella hälsa, lönsamhet, börsvärde och resultat är dessa våra val för de 10 bästa bankaktierna soom finns att köpa 2021:

 1. Morgan Stanley
 2. Citi Group
 3. JP Morgan
 4. Bank of America
 5. Goldman Sachs
 6. SVB Financial Group
 7. HomeStreet
 8. Customers Bancorp 
 9. Flagstar Bancorp
 10. Allstate Corp


1. Morgan Stanley (NYSE:MS)

I februari 2021 hade Morgan Stanley ett börsvärde på 123,7 miljarder dollar. Investmentbanken var en av marknadens tysta vinnare under 2020. Trots en tuff och osäker ekonomi gjorde banken strategiska förvärv och diversifierade sina intäktsströmmar bort från traditionell investment banking-tjänster. Morgan Stanley-aktien har ökat med 44,6 procent under tre månader fram till februari 2021. Det bästa sättet att handla denna aktie är att köpa på dippar. 

2. Citigroup Inc. (NYSE:C)

Citigroup Inc. är en universell bank som erbjuder både affärs- och investment banking-tjänster. Det är en av de mest kapitaliserade bankerna. Banken förväntas fortsätta sin imponerande fart under 2021 efter att ha ökat med 41% mellan november 2020 och februari 2021. I skrivande stund handlas aktien under de senaste 52 veckornas högsta värde, vilket innebär att den fortfarande har betydande uppsida.

3. JP Morgan (NYSE: JPM)

JP Morgan hade ett börsvärde på 389,9 miljarder dollar i februari 2021. Sedan den sjönk med nästan 35% i mars 2021 har aktien ökat, med mindre tillbakadraganden då och då. När denna aktie är i en nedåttrend, och handlas under sitt 50-dagars enkla glidande medelvärde (SMA) - som den är i skrivande stund - kan det vara ett bra köp när den når en supportnivå och ändrar riktning.

4. Bank of America (NYSE: BAC)

Bank of America Corp. är den näst största amerikanska banken utefter tillgångar, med ett börsvärde på 258 miljarder dollar i skrivande stund. Banken har nyligen förstärkt sin online-plattform för att tilltala yngre kunder. Aktien rasade med 43% i januari 2021 men kom tillbaka i februari 2021 för att handlas under sitt 50-dagars SMA, vilket exemplifierar en bra tid att köpa aktien. 

5. Goldman Sachs (NYSE: BAC)

Goldman Sachs redovisade en vinst på cirka 3,5 miljarder dollar under tredje kvartalet 2020, drivet av stark handelsverksamhet. Det som gör bankens aktie till ett bra köp är att Goldman (som investmentbank), till skillnad från andra banker som har en stor konsumentverksamhet och måste avsätta enorma resurser för att täcka kreditförluster, inte behöver oroa sig för dåliga lån. Goldman Sachs aktie ökade med 46% under tre månader fram till februari 2021.

Experttips om att investera i bankaktier

Se till att du läser på ordentligt för att välja de mest lönsamma och innovativa bankerna. Försumma dock inte teknisk analys eftersom bankaktier tenderar att fluktuera i snäva handelsintervall eller glida stadigt. Det kan vara bättre att köpa på dippar, men du kan också köpa vid utbrott.
- Emmanuel Ekwomadu

Varför investera i bankaktier?

Bankaktier är en bra investering eftersom de flesta av dem har visat på vinster under en svår ekonomisk period. Priserna på bankaktier är också relativt låga och grundprinciperna stödjer en betydande tillväxt på medellång sikt. Öppnandet av ekonomin och utfärdandet av stimulanskontroller skulle kunna ge bankerna mer likviditet i de offentliga finanserna. Banker har också möjlighet att använda sina intäkter för att köpa tillbaka aktier, vilket är bra för investerare.

Vanliga frågor och svar

 1. Bankaktier är en bra investering när ekonomin går bra och marknaden är på haussehumör. De kanske inte är ett bra val när marknaden är i en björnmarknad.
 2. Alla i laglig ålder kan investera i bankaktier. Men det är viktigt att lära sig grunderna i grundläggande analys och att även förstå de viktigaste faktorerna för att analysera bankernas resultat. Vissa tekniska analysfärdigheter kan också hjälpa.
 3. På en haussemarknad kan bankaktier vara en bra investering för nybörjare som kan identifiera de som presterar bra. Bankverksamheten kan dock tyckas lite komplicerad för vissa människor. Nybörjare kanske vill hålla sig borta från bankaktier under en björnmarknad.
 4. Det första steget är att göra en grundläggande analys för att hitta de som befinner sig i ett bra finansiellt tillstånd. Några av de viktigaste faktorerna att tänka på är bankernas räntor, lånegodkännanden och utebliven ränta. När du har valt bra bankaktier kan du använda tekniska analyser för att identifiera rätt tid att köpa.
 5. Bankaktier handlas på börser runt om i världen, inklusive New York Stock Exchange (NYSE), Nasdaq och London Stock Exchange (LSE). Du kan köpa aktierna genom alla online-börsmäklare som har tillgång till de olika börserna.
 6. Bankerna gör det viktiga arbetet med att hålla människors kapital säkra och göra kapitalet tillgängligt som lån till individer och företag som behöver dem för att stärka vår ekonomi. Det vill säga bankerna står för kapitalet för ekonomisk tillväxt.