Home > Jämför > ETF:er med hävstång
Börja handla med eToro

Bästa börshandlade fonderna (ETF) med hävstång att köpa 2022

Författare: Emmanuel Ekwomadu Uppdaterad: Jan 21, 2022

En börshandlad fond (ETF) är en slags fond som kan köpas och säljas till ett visst pris under handelstimmar, på exakt samma sätt som du kan köpa och sälja aktier. "Fonddelen" innebär att en ETF, bakom kulisserna, sammanför investeringar från många investerare för att köpa fler värdepapper (t.ex. alla FTSE 100-aktier). Den skiljer sig från en traditionell fond eftersom traditionella fonder bara kan köpas eller säljas en gång per dag, till dagens pris.

I den här guiden beskriver vi en speciell typ av ETF - en 3x leveraged (hävstång) ETF - och vi presenterar vad vi anser är de bästa valen inom den här typen av ETF:er.

Var kan jag handla med 3x leveraged ETF:er?

De flesta nätmäklare och andra handelsplattformar låter dig köpa ETF:er. För vissa ETF:er kan detta inkludera skatteeffektiva handelskonton som en ISA för aktier eller SIPP i Storbritannien.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en 3x leveraged ETF?

Leverage, eller hävstång, betyder handel eller investeringar med lånade pengar, på samma sätt som du kan investera i ett hus genom att lägga en handpenning på 100 000 kr och låna ytterligare 900 000 kr en bank. I det här exemplet har du 10x leverage eller hävstångseffekt, vilket betyder att du fördubblar din "investering" på 100 000 kr (en ökning med 100%) om värdet på ditt hus stiger med bara 10% från 1 000 000 kr till 1 100 000 kr.

En 3x leveraged ETF tredubblar din avkastning. Om den underliggande marknaden - låt oss säga FTSE 100 - stiger med 10%, ökar din investering med 30%. Förutom det ät – den inte gör det. Inte precis, på grund av hur derivatet används på ett dolt vis för att uppnå hävstångseffekten. Detta gör hävstångsfonder mer användbara för daghandlare än för långsiktiga investerare.

Det finns ytterligare en sak att varan för när det gäller leveraged ETF:er. De förstärker inte bara din vinster utan även dina förluster! Du behöver därför vara försiktig. Var särskilt försiktig med "korta" ETF:er som sjunker när den marknaden går upp, och vice versa.

Investera i 3x leveraged ETF i 3 steg

1

Öppna ett handelskonto

Det första du behöver göra är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Var uppmärksam på provisioner och se upp för dolda avgifter som t.ex. marginalränta (på de lånade pengarna) eller uttagsavgifter. Kolla också upp handelsgränser och minimikontosaldon.

2

Välj 3x leveraged ETF:er

Din mäklares plattform har en lista över ETF:er (inklusive 3x leveraged ETF:er) som du kan köpa. Vissa plattformar låter dig filtrera listan för att hitta ETF:er från specifika leverantörer eller med låga avgifter osv.

3

Gör ditt köp

När du har hittat en ETF du vill investera i kan du köpa den från mäklaren på exakt samma sätt som om du skulle köpa en aktie: till ett specifikt pris, under handelstimmar, eller till ett maxpris genom att lägga en begränsningsorder inom eller utanför handelstimmarna.

Bästa 3x leveraged ETF:er att köpa just nu

Baserat på avkastning, förvaltningstillgångar och rådande marknadsförhållanden har vi valt ut 10 av de bästa 3x-leveraged ETF:erna:

 1. ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ)
 2. Direxion Daily S&P 500 Bear 3X Shares (SPXS)
 3. ProShares UltraPro Short S&P500 (SPXU)
 4. Direxion Daily S&P Biotech Bull 3X Shares (LABU)
 5. Direxion Daily Semiconductor Bull 3X Shares (SOXL)
 6. Direxion Daily Retail Bull 3x Share (RETL)
 7. Direxion Daily Small Cap Bull 3x Shares (TNA)
 8. MicroSectors FANG+ Index 3X Leveraged ETN (FNGU)
 9. Direxion Daily Financial Bull 3x Shares (FAS)
 10. Direxion Daily Regional Banks Bull 3X Shares (DPST)

 

1. ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ)

SQQQ är en fond utfärdad av ProShares som erbjuder 3x daglig kort exponering mot Nasdaq-100-indexet. Investerare med inriktning på björnmarknader kan göra spekulativa satsningar mot index via denna fond. De totala tillgångarna under förvaltning (AUM) för SQQ är 1,3 miljarder dollar i skrivande stund, med en årlig utdelningsavkastning på 0,91%. Denna "korta" fond är bäst under björnmarknaderna och den har förlorat mycket i värde under de fem åren som ledde upp till 2021 eftersom marknaden var haussad.

2. Direxion Daily S&P 500 Bear 3X Shares (SPXS)

SPXS är en annan 3x leveraged ETF för björnmarknader. Fonden utfärdas av Direxion och strävar efter en daglig avkastning på 300% vid kort exponering mot S&P 500. Fonden använder tillgångar som värdepapper och byten för att uppnå sin korta 3-dagars hävstångseffekt. Fondens totala AUM är i skrivande stund 612,8 miljoner dollar.  

3. ProShares UltraPro Short S&P 500 (SPXU)

SPXU är en omvänd leverage-fond. SPXU utfärdas av Proshares och fokuserar på dagliga avkastningar som är tre gånger den omvända (-3x) av den dagliga utvecklingen av S&P 500. Detta innebär att fonden återspeglar indexets motsatta resultat tre gånger. Fonden skulle är mest lönsam under björnmarknaderna. Den har totala tillgångar som är värderade till 657,47 miljoner dollar i skrivande stund. Som med alla korta ETF:er förlorade den i värde under den långa tjurkörningen .

4. Direxion Daily S&P Biotech Bull 3X Shares (LABU)

LABU strävar efter att göra investeringsavkastning från en 3x daglig exponering för S&P Biotechnology Select Industry-indexet. Fonden investerar i derivatkontrakt för att utnyttja indexets resultat, dessa balanseras om i slutet av varje handelsdag. Fonden har totalt AUM på 433,86 miljoner dollar i skrivande stund, och den har haft en turbulent resa mellan 2020 och 2021.

5. Direxion Daily Semiconductor Bull 3X Shares (SOXL)

SOXL är en hausseartad fond som strävar efter att göra investeringsavkastning från 3x daglig exponering mot PHLX Semiconductor Sector index. SOXL använder bytesavtal och terminskontrakt som hävstångsexponering mot indexet, som balanseras dagligen. Fondens totala AUM är 2,01 miljarder dollar i skrivande stund. Fonden sjönk mycket i mars 2020 på grund av coronaviruspandemin men har gått bättre än någonsin sedan de underliggande tillgångarna studsat tillbaka.  

Experttips om att investera i 3x leveraged ETF:er

Var särskilt försiktig med att investera i korta fonder. Eventuella förluster under en tjurmarknad blir då inte bara förstärkta utan potentiellt obegränsade (eftersom ett underliggande index eller annan tillgång i teorin kan fortsätta att stiga för alltid).
- Emmanuel Ekwomadu

Varför handla 3x leveraged ETF:er?

3x leveraged ETF:er låter vanliga investerare (dvs. de med vanliga aktiemäklarkonton) göra samma saker som handlare gör med spread bets, CFD-kontrakt eller optioner: förstärka vinster genom hävstångseffekt och "korta ”för att dra nytta av nedåtgående marknader.

Vanliga frågor och svar

 1. Du kan handla ETF:er under öppettider på exakt samma sätt som att köpa och sälja aktier. Det inkluderar användning av avancerade ordertyper (om de finns tillgängliga på plattformen du använder), till exempel begränsningsordrar och stoppordrar. En ETF representerar emellertid vanligtvis en korg med aktier - som de i FTSE 100-indexet - snarare än en enda aktie.
 2. En 3x leveraged ETF kommer bara att öka i 3 gånger så mycket i värde varje dag. Om du har en sådan ETF längre än en dag kommer du att få en annan avkastning eftersom "derivaten" (dvs. kontraktet) som används för att uppnå hävstången återställs varje dag och faktorer som varierar var dag har en alla olika påverkan.
 3. En kort ETF spårar ett underliggande index eller annan tillgång omvänt, så ETF-värdet sjunker när marknaden går upp och vice versa. Den potentiella vinsten från en kort ETF är begränsad eftersom den underliggande tillgången bara kan sjunka så långt som ned till noll, men den potentiella förlusten är oändlig eftersom det underliggande tillgångsvärdet kan stiga hur högt som helst.
 4. Det beror på vid vilken tidpunkt det gäller. En 3x leveraged ETF bör kunna förstärkta vinster (men inte precis de vinster du förväntar dig) under en tjurmarknad som den långa tjurmarknaden som startade 2009 och sedan startade om i april 2020. En invers (eller kort) 3 x leveraged ETF bör ge större vinster under en björnmarknad, som vid den korta kraschen som inträffade i mars 2020.
 5. Alla hävstångsinvesteringar bör undvikas av nybörjare , och detta gäller särskilt för inversa hävstångsfonder. Börja med ETF:er utan leverage, eller hävstänger, och gå sedan vidare till belånade investeringar när du lärt dig at hantera risker genom att använda dig av stoppordrar.
 6. Daghandlare är de som kan dra mest nytta (vilket är mest förutsägbart) av 3x leveraged ETF:er, men det finns inget som hindrar investerare från att behålla dessa investeringar under längre perioder än en dag. Du kan investera i ETF:er via vanliga aktiemäklarkonton, och även via ISA och SIPPS i vissa fall.