Home > Jämför > Guld ETFer

Bästa guld-ETFer att köpa 2022

Författare: Mauricio Carillo

Guld är en populär och accepterad tillgång världen över, och i augusti 2020 nådde det rekordsiffror både i antal ton och i värde. Dess snabba tillväxt kan delvis förklaras av den ekonomiska osäkerheten som skapades av Covid-19-pandemin eftersom guld ses som ett säkert sätt att behålla värde.

Guld-ETFer är en populär ingång till guldmarknaden om du inte vill - eller kan - köpa guldtackor, mynt, eller viktade derivativa finansiella instrument som contracts for difference (CFDer).

Var kan jag handla med guld-ETFer?

Om du vill börja handla med guld-ETFer behöver du en mäklare. En mäklare är en mellanhand mellan dig och värdepappersbörsen. Det finns många mäklare på marknaden som har olika courtage, avgifter, regulationer, betalningsmetoder, kundsupport, handelsplattformar, och mer. En bra nätmäklare är transparent med dess användarvillkor men ditt val kommer bero på dina behov och prioriteringar. Kolla upp utbildningsavsnitten och kundtjänsten för att se hur du kan assisteras om du vill lära dig mer eller om handelsplattformen inte beter sig exakt som du hade hoppats.

För att spara dig lite tid har vi tagit fram vad vi tror är några av de bästa nätmäklarna.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Börja handla
För:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Kampanj
Användarbetyg
9.3
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en guld-ETF?

En exchange-traded fund (ETF) är en samling av tillgångar tillgängliga för investerare att handla med (köpa och sälja) som en enhet, vilket skiljer dem från andelsfonder. Medan ETFer anses vara mindre riskabla än individuella aktier beror risken på vilken sektor ETFen investerar i. Guld-ETFer investerar i guldsektorn.

Investera i guld-ETFer i 3 steg

1

Öppna ett handelskonto

Hitta rätt nätmäklare för dig genom att titta på courtage, avgifter, och funktioner hos varje mäklare. Registrera sedan ett konto på bara några minuter genom att ange ditt namn, adress, e-postadress, och annan obligatorisk information (t.ex. Bevis på identitet). Du kan oftast föra över pengar till ditt konto via banköverföring, kontokort, och ibland till och med PayPal.

2

Välj guld-ETFer

Använd vår lista för inspiration, men ta också reda på saker själv och bestäm dig för vilken/vilka guld-ETFer du vill köpa. Din mäklares online-plattform för handel listar de som är tillgängliga att handla med, och du bör kunna klicka på dem för att se mer information, inklusive ett prisdiagram.

3

Utför din handel

När du bestämt vilka ETF(er) du vill köpa behöver du ange storleken på din investering (som en monetär summa eller antalet andelar i ETFen) och klicka på “köp”-knappen. Eftersom ETFer handlas på samma sätt som aktier kan du lägga in en skyddande stop-order på din handel, som stänger din position automatiskt om priset går emot dig.

Bäst guld-ETFer att köpa nu

Här är en lista över guld-ETFer som vi har sett har ett starkt team bakom sig och bra tidigare prestation:

 1. SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM)
 2. GraniteShares Gold Trust (BAR)
 3. Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL)
 4. SPDR Gold Shares (GLD)
 5. iShares Gold Trust (IAU)
 6. VanEck Vectors Gold Miners (GDX)
 7. Perth Mint Physical Gold (AAAU)
 8. VanEck Merk Gold Trust (OUNZ)
 9. ProShares Ultra Gold (UGL)
 10. Invesco DB Gold Fund (DGL)


1. SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM)

Vårt första val är GLDM. Denna ETF håller fysiskt guld och följer guldpriset genom guldtackor som förvaras i valv i London. De listar även sina skyldigheter. Under 2020 växte denna ETF med total 25,10%. Under 2021 föll priset till en början men återhämtade sig till maj, på samma sätt som priset på faktiskt guld.

2. GraniteShares Gold Trust (BAR)

GraniteShares Gold Trust investerar direkt i fysiskt guld, specifikt i ett valv i London som sköts av ICBC Standard Bank. Den har en genomsnittlig daglig volym på $7,08 miljoner. Precis som GLDM ETF och guld självt nådde även denna ETF toppnotiation i augusti 2020 innan de föll tillbaka och sen ökade igen till maj 2021.

3. Aberdeen Standard Physical Gold Shares (SGOL)

Precis som de två tidigare guld-ETFerna så är SGOLs exponeringstyp fysiskt. Dess genomsnittliga spread är $0,01 och har en genomsnittlig handelsvolym på $27,19 miljoner. Dess andelspris har följt samma kurva som de två tidigare, men inte helt eftersom inga ETFer är helt likadana.

4. SPDR Gold Shares (GLD)

Denna ETF skapades 2004 och håller guld i valv i London. Den har en daglig handelsvolym på $1,62 miljarder och $69,00 miljarder i tillgångar under hantering i skrivande stund. Andelspriset dubblades nästan under de två åren mellan augusti 2018 och augusti 2020 innan det föll tillbaka under 2021 och har börjat återhämta sig igen till maj 2021.

5. iShares Gold Trust (IAU)

Denna ETF skapades 2005 och följer guldpriset genom att ha guldtackor utspritt över världen. Dess legala struktur är en grantor trust, vilket innebär att du kan glömma det komplicerade med att transportera guldmynt eller tackor. Denna ETF har en genomsnittlig spread på $0,01 och kurvan för deras andelspris har - som förväntat - varit lika men inte samma som andra guld-ETFer.

Experttips för att investera i guld-ETFer

Guld har traditionellt setts som en väldigt säker tillgång så det är föga förvånande att det gjort bra ifrån sig (efter ett vacklande i början) under coronavirus-pandemin. Det ses också som ett skydd mot inflation, så det kan vara en god investering att fortsätta med eftersom inflationskurvan verkar gå uppåt under andra halvan av 2021.
- Mauricio Carillo

Varför handla med ETFer?

Jämfört med andelsfonder håller ETFer sina kostnader så låga som möjligt genom att generellt sett följa index snarare än att hanteras aktivt. En annan sak som är olikt andelsfonder är att ETFer kan handlas med som aktier när som helst under marknadens öppettider, och du kan använda samma typer av ordrar, så som stoppordrar och limit-ordrar. Det som ETFer har gemensamt med andelsfonder däremot är att de är varierande, så de bör vara mindre riskabla än att handla med en enskild aktie som kan slå ut dig om den kraschar.

Vanliga frågor och svar

 1. Även om vi har identifierat en guld-ETF nummer ett i denna guide så är de faktiskt ganska lika i hur de följer det underliggande priset på guld. På detta sätt är det det viktigare att du investerar i en guld-ETF över huvud taget och inte oroar dig så mycket över vilken specifik du väljer.

 2. Guld ses ofta som ett skydd mot inflation vilket försvagar värdet på fiat-valutor som den amerikanska dollarn. Eftersom inflationen verkar öka i andra halvan av 2021 kan guld vara en bra investering.

 3. Guld-ETFer ger investerare möjlighet att investera indirekt i guld via en aktiemäklare utan att behöva köpa fysiskt guld eller behöva vända sig till hävstångs-derivat så som spread bets eller contracts for difference (CFDer).

 4. En andel är en enhet i en enskild aktie medan en ETF är en samling av sådana aktier som kan köpas och säljas tillsammans som om de vore en enskild aktie.

 5. Guld-ETFer passar nybörjare bättre än hävstångs-derivat (spread bets of CFDer). De är lika intuitiva att handla med som enskilda aktier är, men är mindre riskabla genom att vara mer diversifierade.

 6. Enligt etf.com “med 31 ETFer som handlas med på de amerikanska marknaderna har guld-ETFer totala tillgångar under hantering på $134,32 miljarder”.