Home > Jämför > Guldaktier

Bästa guldlaktierna att köpa 2021

Författare: Jim Mwangi

Enligt vissa människor där ute är guld en av de svåraste marknaderna att handla med. Det finns viss sanning i det, men guld rör sig något annorlunda än andra marknader. Ändå, genom att analysera, övervaka och försiktigt handla de bästa guldaktierna kan investerare bli ganska framgångsrika i sina affärer.

Den globala krisen som utlöstes av Covid-19-utbrottet förra året pressade den gula metallen till rekordhöjder och lyfte den förbi 2 000 dollar per uns. Samma år bevittnade en betydande försvagning av den amerikanska dollarn som ledde till att alternativa tillgångar som guld steg betydligt. Samtidigt blev centralbanker i de flesta delar av världen alltmer dovish inför pandemin, vilket gjorde dem mer liberala med sina instrument.

Alla dessa, och andra faktorer, var bullish för guldaktierna år 2020. Eftersom guld historiskt har varit att säkra mot volatilitet stärkte det sitt fall och pressade priserna till rekordhöga nivåer. 

Guldaktier gynnades oerhört av guld. Och även om guldpriserna har dragit sig tillbaka från sina förra årets toppar, bör investerare överväga att stapla i guldaktier också i år.

Vad är guldaktier?

En person som vill investera i guld kan göra det genom att handla i fysiskt guld som mynt eller guldtackor. Man kan också handla guldpapper som aktier, ETF, fonder eller guldkontrakt.

Guldaktier är aktier i börsnoterade företag som hanterar olika aspekter av guldbrytning, raffinering och produktion. 

Guldaktier kan handlas via vanliga online-mäklarhus och handelsplattformar. Liksom andra aktier handlas guldaktier vanligtvis på offentliga börser med alla fördelar med likviditet och transparenta transaktioner.

Prisrörelsen på guldaktier är delvis knuten till rörelserna i guldpriserna på råvarumarknaden. Guldaktier kan dock röra sig annorlunda än guldpriserna eftersom de tar hänsyn till företagets verksamhet separat från priset på fysiskt guld.

Hur man handlar och investerar i guldaktier?

1

Öppna ett gratis konto

Börja med att samarbeta med en ansedd online-mäklare som låter dig öppna ett gratis handelskonto. Där kan du dra nytta av möjligheter på olika finansiella marknader säkert och pålitligt.

2

Sätt in pengar

Innan du handlar måste du sätta in lite investeringskapital på ditt konto. En anständig mäklare ger kunden flexibilitet och bekvämlighet att sätta in ett investeringskapital och ta ut sina intäkter enkelt från sitt konto.

3

Börja handla

Bra mäklare bygger på fasta grunder av integritet, excellens och öppenhet. Efter att ha samarbetat med en sådan mäklare kan du nu börja öppna positioner på guldaktiemarknaden och förhoppningsvis få in stora vinster.

Var kan jag handla guldaktier?

Guldbaserade värdepapper som guldaktier är inte bara bra för att säkra mot en finansiell kris utan också ett utmärkt sätt att diversifiera din portfölj och kanske få lite utdelning och uppskattning på vägen. 

Ändå kommer din framgång i handel med guldaktier delvis att påverkas av de finansiella tjänsteleverantörer du väljer att arbeta med. Det är känt att samvetslösa och olagliga mäklare spränger sina kunders konton under den första veckan av handeln.

Ta dig därför tid att ta reda på vilken mäklare som är bäst för dig baserat på handelsavgifterna de tar ut, deras föreskrivna miniminivåer, effektiviteten som de utför dina transaktioner samt hur bra deras handelsplattform är.

Vi har listat de bästa guldaktierna att köpa under 2021. Du kan börja handla dem med våra rekommenderade nätmäklare listade i tabellen nedanför.

1
Barrick Gold (GOLD)
Vår poäng
10
Barrick Gold Corporation är ett gruvföretag som producerar guld och koppar.
29.16% försäljningstillväxt under 2020
P/E- tal på 15
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bitcoin, Kreditkort, Kontokort
Fullständig regellista:
2
Jaguar Mining (JAG)
Vår poäng
9.3
Ett gruvbolag som förvärvar, utforskar, utvecklar och driver guldmineralfyndigheter i Brasilien.
3,4% direktavkastning
Företag med stark finansiell ställning
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bitcoin, Kreditkort, Kontokort
Fullständig regellista:
3
Vale S.A. (VALE)
Vår poäng
8.7
Största producenten av järnmalm och nickel
Huvudkontor i Brasilien
Ett börsvärde på 88.9B dollar.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bitcoin, Kreditkort, Kontokort
Fullständig regellista:
4
Franco-Nevada (FNV)
Vår poäng
8.5
Investmentbolag som äger en diversifierad portfölj av royalties av ädel- och grundmetaller,
Lägre riskmöjligheter att investera i gruvindustrin
Hög avkastning under de senaste 5 åren
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bitcoin, Kreditkort, Kontokort
Fullständig regellista:
5
B2Gold Corp (BTG)
Vår poäng
7.9
Prospekteringsbolag med fokus på guldgruvor
Företag med ett positivt kassaflöde
P / E-förhållande av 8
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bitcoin, Kreditkort, Kontokort
Fullständig regellista:

Topp 10 guldaktier att handla

Den Covid-19-inducerade ekonomiska osäkerheten hjälpte guldpriserna att hoppa ganska markant. Investerare strömmade till denna säkra tillflyktsort och drev priserna till rekordhöga år 2020. Därefter registrerade de flesta företag i denna sektor förra året aktiekursrally i generellt uppåtgående riktning.

För 2021 förväntar sig guldgruvare och processorer i allmänhet ett bra år. Följande företag kan särskilt erbjuda attraktiva möjligheter för handlare av guldaktier:

 1. Barrick Gold Corp.
 2. Agnico Eagle Mines Ltd.
 3. Kinross Gold Corporation
 4. SSR Mining Inc.
 5. Newmont Corporation
 6. Freeport-McMoRan Inc.
 7. Kirkland Lake Gold Ltd.
 8. AngloGold Ashanti
 9. Franco-Nevada Corp.
 10. New Gold Inc.

Barrick Gold Corp (NYSE: GOLD)

Denna multinationella guld- och kopparproducent hade ett bättre fjärde kvartal än väntat förra året. Företaget har ett enormt marknadsvärde på 36,3 miljarder dollar och ökade enligt uppgift 65% under det senaste året.

I hopp om att företagets framtida lönsamhet förblir positiv kommer Barrick att vara ett utestående aktiehandel i år.

Agnico Eagle Mines Ltd (NYSE: AEM)

Inte bara var Agnico-Eagles sista kvartal bra, men även företagets tillväxt var fantastisk. 

Agnico-Eagle har en stark historia av att överträffa resultatförväntningarna, och teknisk analys av sina aktiekartor pekar mot ytterligare ett fantastiskt år. 

Kinross Gold Corporation (NYSE: KGC)

Detta gruvföretag med medelstora företag har verksamhet i olika länder, inklusive USA, Ryssland, Brasilien och Västafrika. 

Med en nuvarande beprövad och sannolik guldreserv på över 24 miljoner uns och uppskattningsvis 2,4 miljoner uns i total produktion i år leder företaget till framgång.

SSR Mining Inc (NASDAQ: SSRM)

Detta Vancouver-baserade företag bryter guld och silver i Kanada, Turkiet, Argentina och USA 

Siffrorna från 2020 års helårsproduktion visade att företaget uppfyllde sin tidigare uppsatta vägledning. Med tanke på att företaget också har meddelat att det kommer att betala utdelning från och med kvartalet 1, 2021, finns det förtroende för dess framtid.

Newmont Corporation (NYSE: NEM)

Världens största guldgruvare, Newmont, kommer att bli ett spännande guldaktier att handla i år. Förutom guld är företaget också i aktiv produktion av andra metaller, inklusive koppar, zink, bly och silver.

Företaget på 45,78 miljarder dollar har operativa tillgångar och utsikter i Afrika, Australien, Nord- och Sydamerika. Det är den enda guldgruvaren i S&P 500 och är en värdig aktie att handla i år.

Freeport-McMoRan Inc (NYSE: FCX)

Under de senaste tre månaderna har Freeport-McMoRan-aktien ökat dramatiskt. Medan ökningen huvudsakligen har drivits av en kraftig återhämtning av kopparpriserna, lockade guldproduktionen, mer från sin indonesiska verksamhet, betydande intäkter och resultat för företaget.

Om aktien fortsätter i sin uppåtgående bana blir det intressant att handla FCX-aktier under de kommande månaderna.

Kirkland Lake Gold Ltd. (NYSE: KL)

På 2010-talet gjorde Kirkland Lake Gold förmögenheter som en av de bäst presterande guldaktierna vid den tiden. Även om tillväxten kan ha avtagit lite är detta ett aktie som en investerare bör överväga att stasha i sin handelsportfölj.

Företaget har ett gynnsamt förhållande mellan pris och vinst. Och med tanke på de historiskt låga räntorna vi bevittnar finns det fortfarande en bra hausspotential för detta aktie i år.

AngloGold Ashanti (NYSE: AU)

Med sitt börsvärde som för närvarande ligger på cirka 9,04 miljarder dollar är AngloGold Ashanti Limited en guldaktieinvestering som du inte bör avfärda i år. 

Företaget bedriver gruvverksamhet för guld samt uran, silver och svavelsyra i Afrika, Amerika och Australien.

Franco-Nevada Corp (NYSE: FNV)

FNV-aktien har en gedigen historia av att överträffa resultatberäkningarna. Detta streamingföretag av ädla metaller har ett marknadsvärde på 27 miljarder dollar och har varit en framträdande aktör under de senaste åren. FNV har en bra position för att hålla rekord över toppresultat i år, vilket gör det till ett bra guldaktie att handla.

New Gold Inc. (NYSEAMERICAN: NGD)

I det nyligen publicerade Q4-resultatet och helårsresultatet 2020 ökade detta kanadabaserade guldbrytningsföretag med 42,9% jämfört med föregående år. Detta är ganska lovande för aktien, och om guldpriset håller upp kan det vara värt att handla NGD-aktier i år.

Experttips om investering i guldaktier

Guldaktier, som alla andra investeringar, saknar sina unika risker. För varje handel du öppnar riskerar du att förlora en del av eller hela ditt investeringskapital. Man bör därför bara investera i guldaktier efter att ha blivit grundligt utbildad om riskerna med aktiehandel och lära sig att minska riskerna. Dessutom är det klokt att förstå att guldaktier är bra investeringar endast under rätt omständigheter. Din handel bör styras av rådande marknadsförhållanden och aktiens grundläggande, bland annat.

Varför investera i guldaktier?

För en försiktig investerare kan ädelmetaller som guld ses som en säker investering, särskilt när det finns mycket volatilitet på marknaden. 

Med tanke på den volatilitet som upplevdes förra året, och när marknaderna gradvis kommer ut ur den globala pandemin, kan det därför vara en bra tid att investera i guldaktier.

Guldaktier kan vara ett smart sätt att diversifiera din handelsportfölj i år. Metallen, som till stor del är immun mot inflation, kan skydda en klyftig investerare mot stora förluster när andra finansiella tillgångar upplever stora nedgångar.

Vanliga frågor och svar

 1. Guldaktier är bra tillgångar som en del av en balanserad portfölj. Därför, istället för att söka efter den bästa, bör du istället handla med flera bra presterande aktier.

 2. Guldaktiemarknaden handlas för närvarande på mycket högre än förra årets nivåer. Trots att råvaran verkar återhämta sig, finns det fortfarande en allmän optimism i dess framtida prestanda, vilket gör guldlagren till en idealisk investering.

 3. När du handlar guldaktier är det bäst att inte hänga på att hitta de aktier som ger bäst resultat. Målet är istället att skapa en balanserad portfölj med aktier från olika företag. På så sätt minskar du risker och säkrar dig mot förluster.

 4. Investerare ser ofta guld som en fristad eftersom det sällan lider mycket när ekonomier och socio-politiska system kollapsar. Men eftersom att köpa faktiskt fysiskt guld kan vara opraktiskt och något dyrt, kan alla som är intresserade av att handla guld göra det genom guldaktier.

 5. Att investera i guldaktier är absolut ett utmärkt tillfälle för spirande investerare. Det är dock bäst att guldaktier bara utgör en del av investerarens bredare investeringsportfölj. Handla inte bara guldaktier; diversifiera dina affärer.

 6. Att investera i guldbrytnings- och bearbetningsföretag erbjuder en attraktiv möjlighet för investerare eftersom guldaktier kan förbli lönsamma inför fallande guldpriser.

 7. De flesta online-handelsplattformar låter investerare handla guldaktier 24 timmar om dygnet, från måndag till fredag.