Home > Jämför > Guldaktier

De Bästa Guld-Aktierna att Köpa 2021

Författare: Jim Mwangi

Guld har traditionellt använts som en skydd mot volatilitet. Den globala kris som utlöstes av Covid-19-utbrottet förra året fick guldpriset att stiga till rekordhöga nivåer på mer än 2 000 dollar per uns. Samma år skedde en signifikant försvagning av den amerikanska dollarn, vilket fick alternativa tillgångar, som till exempel guld, att stiga kraftigt. Dessa och andra faktorer gjorde så att guldaktier gick uppåt under år 2020.

Även om guldpriset föll tillbaka mellan augusti 2020 och mars 2021, började det sedan stiga igen, vilket gav investerare en möjlighet att köpa på nedgången.

Den här guiden handlar om guldaktier snarare än om guld: hur man handlar med guldaktier och vilka guldaktier som är bäst att handla med.

Var Kan Jag Handla Guldaktier?

Som redan nämnts behöver du en aktiemäklare för att handla med guldaktier. Alla handelsfärdigheter i världen kommer inte att hjälpa dig om du registrerar dig hos fel mäklare som inte utför dina instruktioner på ett effektivt sätt, eller ännu värre - sticker iväg med dina pengar. Det är inte lätt att hitta den bästa mäklaren eftersom du inte kan prova alla, så vi har gjort en kort lista med några av de bästa mäklarna vi känner till.

1
Barrick Gold (GOLD)
Användarbetyg
10
Barrick Gold Corporation är ett gruvföretag som producerar guld och koppar.
29.16% försäljningstillväxt under 2020
P/E- tal på 15
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
2
Jaguar Mining (JAG)
Användarbetyg
9.3
Ett gruvbolag som förvärvar, utforskar, utvecklar och driver guldmineralfyndigheter i Brasilien.
3,4% direktavkastning
Företag med stark finansiell ställning
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Vale S.A. (VALE)
Användarbetyg
8.7
Största producenten av järnmalm och nickel
Huvudkontor i Brasilien
Ett börsvärde på 88.9B dollar.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
4
Franco-Nevada (FNV)
Användarbetyg
8.5
Investmentbolag som äger en diversifierad portfölj av royalties av ädel- och grundmetaller,
Lägre riskmöjligheter att investera i gruvindustrin
Hög avkastning under de senaste 5 åren
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
5
B2Gold Corp (BTG)
Användarbetyg
7.9
Prospekteringsbolag med fokus på guldgruvor
Företag med ett positivt kassaflöde
P / E-förhållande av 8
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är Guldaktier?

Den som vill investera i guld kan göra det genom att köpa fysiskt guld i form av mynt eller guldtackor eller genom att spekulera i guldterminskontrakt.

Om du inte kan handla med fysiskt guld eller guldkontrakt på grund av att din aktiemäklare inte tillåter det, eller för att du är försiktig med finansiella instrument som har hävstångseffekt som till exempel CFD:er (Contracts-for-Difference) eller spread bets som förstärker dina förluster såväl som dina vinster, kan du få en indirekt exponering mot guldpriset genom att investera i företag som utvinner, bearbetar, säljer, distribuerar eller lagrar guld. Dessa företag är de "guldaktier" som är temat för den här guiden.

Guldaktier kan handlas via praktiskt taget alla aktiemäklarkonton, men tänk på att priserna på guldrelaterade företag inte rör sig i exakt samma takt som guldpriset.

Hur Handlar och Investerar du i Guldaktier?

1

Öppna ett Handelskonto

De flesta nätmäklare låter dig öppna ett konto gratis, vanligtvis inom några minuter, men ibland tar det längre tid om du måste bevisa din identitet. När ditt konto har aktiverats är det enkelt att sätta in pengar via banköverföring, kredit/betalkort eller en annan metod som till exempel PayPal.

2

Välj Marknad

Ta vår lista över föreslagna guldaktier som utgångspunkt, men gör din egen research innan du söker i mäklarens aktielista efter de aktier du vill köpa. Förutom att göra en fundamental analys av guldaktierna kan det också vara värt att göra en teknisk analys av själva guldet genom att titta på ett guldpris-diagram.

3

Placera Ditt Köp

När du har bestämt vilka guldaktier du ska köpa (tack vare fundamental analys) och när du ska köpa dem (tack vare teknisk analys) är det dags att fylla i en köporder. Detta lilla onlineformulär kräver att du anger det belopp du vill investera eller det antal aktier du vill köpa innan du trycker på "köp"-knappen.

De 10 Bästa Guldaktierna att Handla Med

Den ekonomiska osäkerhet som orsakades av Covid-19 bidrog till att guldpriserna steg ganska kraftigt, och guldaktier likaså. Här är vår lista över tio guldaktier som du bör överväga att köpa i år:

 1. Barrick Gold 
 2. Agnico Eagle Mines 
 3. Kinross Gold 
 4. SSR gruvdrift 
 5. Newmont 
 6. Freeport-McMoRan 
 7. Kirkland Lake Gold 
 8. AngloGold Ashanti
 9. Franco-Nevada 
 10. Nytt guld 

Barrick Gold Corp (NYSE: GOLD)

Denna multinationella guld- och kopparproducentens fjärde kvartal var bättre än väntat förra året. Om företagets framtida lönsamhet förblir positiv kan Barrick Gold vara en bra aktie att köpa.

Ur ett tekniskt perspektiv har Barrick Golds aktiekurs stigit sedan 2015, dock på ett volatilt sätt. Eftersom priset inte är i närheten av det högsta priset någonsin som nåddes 2011 kan investerare tro att det finns en god uppgångspotential på lång sikt.

Aktiekursutvecklingen för detta företag visar att guldaktier inte alltid rör sig i samma takt som guldpriset.

Agnico Eagle Mines (NYSE: AEM)

Agnico Eagle Mines med huvudkontor i Kanada har en stark historia av att överträffa vinstförväntningarna, och en teknisk analys av aktiediagrammet pekar på ett nytt fantastiskt år.  Detta företag hade ett bra sista kvartal och god tillväxt.

Agnicos aktier har haft sin del av volatilitet under de senaste 15 åren, men de nådde sin all-time-high kurs i augusti 2020, överträffade den tidigare högsta kursen från tio år sedan. Volatilitet är inte nödvändigtvis en dålig sak om du försöker tjäna pengar på marknaderna, speciellt för skarpsinniga investerare som kan tajma sina köp på rätt sätt. 

Kinross Gold (NYSE: KGC)

Detta gruvbolag med medelhög marknadsandel har verksamheter i olika länder, bland annat USA, Ryssland, Brasilien och Västafrika. Med en nuvarande bevisad och sannolik guldreserv på över 24 miljoner uns, och en beräknad total produktion på 2,4 miljoner uns i år, är företaget på väg mot succé.

KGC:s aktiekurs är tillbaka på samma nivå som den var 1987, vilket kan ses som en dålig sak eftersom detta företag uppenbarligen inte har gynnat aktieägarna. Å andra sidan gynnas investerare i detta företag av utdelningar oavsett aktiekursens utveckling, och det faktum att aktierna har varit tre gånger så höga (2007) innebär att det kan finnas gott om uppgångspotential. Faktum är att aktierna har haft en uppåtgående trend sedan november 2018.

SSR Mining (NASDAQ: SSRM)

Detta företag i Vancouver bryter guld och silver i Kanada, Turkiet, Argentina och USA. Siffrorna från 2020:s helårsproduktion visade att företaget nådde sitt tidigare uppsatta mål.

Eftersom företaget betalar utdelning och kursen verkar vara i en uppåtgående trend kan det vara lämpligt att köpa-och-behålla aktien.

Newmont Corporation (NYSE: NEM)

Världens största guldgruva, Newmont Corporation, kan vara en spännande guldaktie att handla med i år. Förutom guld är företaget också en aktiv producent av andra metaller, vilket inkluderar koppar, zink, bly och silver. Det har operativa tillgångar och utsikter i Afrika, Australien, Nordamerika och Sydamerika.

Aktiekursen för NEM, som är den enda guldgruvan i S&P 500-indexet, har stigit sedan april 2019, dock med viss volatilitet. Den nådde en ny högsta kurs genom tiderna i maj 2021.

Experttips om att Investera i Guldaktier

Guldaktier är utsatta för två krafter: priset på det guld som de utvinner, förädlar eller säljer, och de ytterligare affärstryck som alla företag utsätts för. En uppskattning av båda faktorerna är viktig när man handlar med guldaktier.
- Jim Mwangi

Varför Investera i Guldaktier?

I tider av osäkerhet har investerare traditionellt vänt sig till guld som en "säker hamn", särskilt innan tiden med Bitcoin och andra digitala valutor. Så ett av investeringsfallen för guld är att ha guld som en skydd ifall att andra tillgångar faller i värde. Om du inte kan eller vill investera i själva råvaran guld, är en av de få tillgängliga resurserna att i stället investera i guldaktier, som en företrädare för guldet. Men tänk på att guldaktier inte stiger och faller exakt i linje med guldpriset.

Alternativt kan du ignorera guldpriset helt och hållet när du redogör för att investera i guldaktier. Trots allt är dessa företag - precis som alla andra - som kan stiga och sjunka i värde till följd av innovationer, ledningsbyten och andra faktorer. 

Vanliga frågor och svar

 1. Det finns många sätt att hantera risker. Välj en reglerad mäklare som skyddar dina pengar. Diversifiera över flera aktier så att dina investeringar inte kan slås ut helt och hållet av att en enda aktie går i konkurs. Tillämpa stopporder på dina öppna positioner, för att stänga dem automatiskt om priset går emot dig.

 2. De flesta länders skattemyndigheter förväntar sig att du betalar någon form av inkomstskatt eller kapitalvinstskatt på dina handels- eller investeringsvinster, så kontrollera detta innan du tar för givet att du kan behålla alla dina vinster.

 3. Investerare ser ofta guld som en säker tillgång eftersom det sällan drabbas hårt när ekonomier och sociopolitiska system kollapsar. Eftersom det kan vara opraktiskt och något dyrt att köpa fysiskt guld kan alla som är intresserade av att handla med guld göra det indirekt genom att investera i guldaktier.

 4. En av anledningarna till att guldaktier är populära är deras volatilitet. Även om detta inte tilltalar alla investerare är det sant att handlare endast tjänar pengar när aktiekurserna rör sig, såvida du inte investerar enbart för utdelningsinkomster.

 5. Guldaktier är kanske inte den bästa startinvesteringen för nybörjare eftersom priserna kan vara volatila och du måste ta hänsyn till affärsdynamiken samt det underliggande guldpriset. Nybörjare och andra investerare bör alltid diversifiera genom att köpa flera aktier från olika industrisektorer.

 6. De flesta handelsplattformar online låter investerare handla med guldaktier under marknadens handelstid (vanligtvis 9-17.30 lokal tid) från måndag till fredag.