Home > Jämför > Hälsovård ETF:er
Börja handla med eToro

Bästa hälsovård-ETF:erna att köpa 2022

Författare: Mauricio Carillo Uppdaterad: Jan 21, 2022

Hälso-och värdepappersfonder är börshandlade fonder som investerar i aktie-pooler inom hälso- och sjukvårdssektorn, vilket inkluderar medicinska tjänster, bioteknik, läkemedel, medicinska tjänster och medicintekniska företag. Dessa ETF:er ger investerare en möjlighet att diversifiera sina investeringar inom ett visst segment (i detta fall hälso- och sjukvård) utan att gå miste om fördelarna med aktiehandel. Enkelt uttryckt kan du köpa och sälja ETF:er på samma sätt som du kan handla enskilda aktier

Det här är vår guide till de bästa ETF:erna för sjukvård som kan köpas år 2021. 

Var kan jag handla sjukvårds-ETF:er?

Sjukvårds-ETF:er erbjuds som en del av en större portfölj av olika handelsinstrument på mäklarplattformar. Olika mäklare erbjuder dock sina kunder olika villkor och vi har därför sammanställt en lista över topprankade nätmäklare som erbjuder de bästa handelstjänsterna för ETF: s för hälso- och sjukvård baserat på avgifter, reglering och funktioner.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en sjukvårds-ETF?

En ETF för sjukvård är en samling med olika hälsorelaterade aktier som sammanslagna så att investerare kan köpa och sälja dem som en enda enhet. Exempel på sjukvårds-ETF:er som består av branschspecifika aktier är iShares Biotechnology ETF (som enbart investerar i biotekniska aktier) och iShares Medical Devices ETF (består av amerikanska medicintekniska produkter). ARK Genomic Revolution ETF, å andra sidan, fokuserar på företag som investerar i hälsoinnovationer. 

Eftersom sjukvårdsindustrin är inriktad på produkter och tjänster som bedöms som nödvändiga är ETF:er inom sjukvården icke-cykliska, vilket innebär att de borde vara mindre påverkade (än andra konsumentindustrier) av tider av finanskris. Detta gör ETF:er för sjukvård ett bra alternativ för investerare som är ute efter att investera i tillgångar med låg risk. Nackdelen är att låga risk innebär blygsamma belöningar, såvida du inte investerar i en ETF inom sjukvården - som ARK Genomic Revolution ETF - som fokuserar på medicinska innovationer.

Investera i sjukvårds-ETF:er i tre steg

1

Öppna ett konto

Kolla in vår lista över topprankade nätmäklare som erbjuder ETF-handel och välj den som bäst passar din profil när det gäller plats, regleringar, insättningskrav, handelsgränser och avgifter. Du kan öppna ett konto på några minuter hos de flesta nätmäklare.

2

Välj sjukvårds-ETF

Olika mäklare erbjuder olika funktioner när det gäller att presentera sina listor över ETF:er, de kan till exempel sortera efter bransch, kostnadsförhållande och tillgångar under förvaltning. Klicka runt för att få mer information.

3

Gör ditt köp

Du kan köpa sjukvårds-ETF:er precis som du köper aktier. Du kan köpa "på marknaden" vilket innebär att beställningen kommer att genomföras omedelbart, till rådande marknadspris, eller så kan du placera en "begränsningsorder" vilket innebär att du inte betalar mer än ditt maximipris.

Bästa sjukvårds-ETF:er att köpa nu

Här har vi sammanställt en lista över de 10 bästa ETF:erna för hälso- och sjukvård som kan vara bra köp 2021. Vår lista är baserad på genomsnittlig avkastning, kostnadsprocent och utdelning. 

 1. Fidelity MSCI Healthcare Index ETF (FHLC)
 2. Vanguard Healthcare ETF (VHT)
 3. John Hancock Multi-Factor Healthcare ETF (JHMH)
 4. iShares Evolved US Innovative Healthcare ETF (IEIH)
 5. iShares Global Healthcare ETF (IXJ)
 6. iShares US Pharmaceuticals ETF (IHE)
 7. iShares US Healthcare ETF (IYH)
 8. Global X Cannabis ETF (POTX)
 9. ARK Genomic Revolution ETF (ARKG)
 10. VanEck Vectors Pharmaceuticals ETF (PPH)


1. Fidelity MSCI Healthcare Index ETF (FHLC)

FHLC är en av de billigaste sjukvårds-ETF:erna att investera i. Den liknar Vanguard Healthcare ETF men är tillgänglig med ett mer attraktivt kostnadsförhållande på 0,08%. FHLC skapades 2013 av Fidelity, ETF:en investerar i mer än 400 företag i olika storlekar, inklusive små-aktier, och dess avkastning (i skrivande stund) är 1,28%. Denna har ökat 29,2% under de senaste tolv månaderna (maj 2021).

2. Vanguard Healthcare ETF (VHT)

VHT utfärdades av Vanguard 2004 för att följa jämförelseindexen för de största amerikanska sjukvårdsaktierna. Det är en av de mest populära ETF:erna inom sjukvård på marknaden och finns tillgänglig till ett attraktivt kostnadsförhållande på bara 0,10%. I skrivande stund betalar VHT ut en avkastning 1,22%. Denna ökade med 29,5% under de tolv månaderna som ledde upp till maj 2021.

3. John Hancock Multi-Factor Healthcare ETF (JHMH)

JHMH har över 52 miljoner dollar under förvaltning (AUM) i skrivande stund. Detta multifaktorindex följer aktier baserat på olika egenskaper - inklusive instabilitet och värde. Alla faktorer är inriktade så att höga alfa aktier står för en större andel av det total antalet aktier, medan låg volatilitetsaktier står för lägre procentsatser. JHMH har ett kostnadsförhållande på 0,40% (i skrivande stund) och en avkastning på 2,36%, som har ökat med 30,4% under de senaste tolv månaderna (maj 2021).

4. iShares Evolved US Innovative Healthcare ETF (IEIH)

Denna ETF lanserades 2018 av iShares och fokuserar på amerikanska innovativa företag med innovativ. I skrivande stund har IEIH en utdelningsavkastning på 2,82% vilken är en av de bästa avkastningarna i branschen. Den finns tillgänglig med ett kostnadsförhållande på 0,18% och har ökat med 18,1% under de tolv månaderna som ledde upp till maj 2021.

5. iShares Global Healthcare ETF (IXJ)

Denna iShares ETF erbjuder investerare tillgång till den globala sjukvårdsindustrin. Det är en av de mest diversifierade ETF:erna på marknaden, med låg volatilitet, vilket gör den attraktivt för investerare som är ute efter stabilitet. IXJ har en utdelningsavkastning på 1,21% och en kostnadsprocent på 0,46%. Den ökade med 22,3% under de tolv månaderna som ledde fram till maj 2021.

Experttips om att investera i sjukvårds-ETF:er

Medan vissa ETF:er inom hälso- och sjukvården är relativt lika när det gäller tillgångarna som de spårar så kan kostnaderna för ETF:erna variera. Till exempel är Vanguard Healthcare ETF mycket lik Fidelity MSCI Healthcare Index ETF, men FHLC har ändå en lägre kostnad vilket kommer att äta på dina vinster mindre.
- Mauricio Carillo

Varför handla sjukvårds-ETF:er?

Sjukvårds-ETF:er ger investerare möjlighet att handla en diversifierad portfölj av sjukvårdsaktier flera gånger om dagen, utan att behöva köpa de underliggande aktierna individuellt. Till skillnad från värdepappersfonder som inte köps och som helt enkelt har en daglig stängningskurs, är intradagskursen du betalar för ETF-andelar mer transparent.

Vanliga frågor och svar

 1. En ETF för sjukvård ger investerare en väl diversifierad pool av vårdaktier, vilket begränsar din riskexponering jämfört med handel med enskilda vårdaktier som har alla olika riskprofiler.
 2. ETF:er är ofta strukturerade för att följa olika aktieindex. De flesta fonder å andra sidan bildas med en investeringsstrategi i åtanke. Fonder värderas (och kan köpas) en gång varje dag, medan ETF:er kan köpas och säljas under hela handelsdagen.
 3. ETF:er blir alltmer populära investeringsmedel även bland den unga generationen investerare. Denna förändring drivs av det ökande behovet av diversifiering av portföljer, genom att ha strategier för låg risker.
 4. Ja, ETF:er inom sjukvård betalar ut utdelningar till investerare. Utdelningen beräknas utifrån den genomsnittliga utdelningen per aktie för hela det förvaltade kapitalet. Vissa ETF:er fokuserar specifikt på utdelningsaktier.
 5. ETF:er är som aktier. Det finns inga fastställda gränser för hur mycket pengar du behöver för att börja investera såvida inte din mäklare sätter några gränser. Så länge du har tillräckligt med pengar för att köpa några aktier i en viss ETF bör du kunna handla och du får större diversifiering för mindre pengar än om du istället skulle köpt beståndsdelarna individuellt.
 6. ETF:er är perfekta för nybörjare. De har en låg investeringsrisk eftersom de är väl diversifierade över en grupp med aktier, vilket är viktigt när man investerar i potentiella högrisk-aktier.