Home > Jämför > Kraftförsörjningsaktier

Bästa kraftförsörjningsaktierna att köpa 2021

Författare: Emmanuel Ekwomadu

Många energiaktier drabbades hårt förra året av corona-pandemin och regeringsbesluten som följde på denna - nedstängning och stängda gränser - vilket minskade behovet av de flesta energiprodukter och också ställde till det med logistikkedjor. Men nu börjar saker långsamt återgå till det normala och när det nya året börjat kan vi återigen se till eventuella möjligheter inom energisektorn. I denna artikel har vi därför skapat en lista över de bästa kraftförsörjningsaktierna att köpa 2021.

Vad är kraftförsörjningsaktier?

Kraftförsörjningsaktier, eller energiaktier, är aktier hos företag vars verksamhet är relaterad till produktionen och utbud av energi - antingen förnybar eller icke-förnybar energi. Användningen av denna energi varierar från att driva våra fordon och maskiner, värma våra hem, till matlagning, lysa upp våra städer, och andra bra saker vi gör med bränsle och elektricitet.

Företagen i denna kategori inkluderar de som är involverade i prospekteringen, gruvdriften, beredning/raffinering, förvaring, transport, och marknadsföring/distribution av bensinprodukter, naturgas, kol, och andra förbrukningsbränslen. De inkluderar även företag som producerar elektricitet - med kol, naturgas, kärnkraft, vattenkraft, vind, eller sol - och de som distribuerar elektricitet. Företag som tillhandahåller olje- och gasutrustning eller erbjuder viktiga tjänster till industrin anses också vara en del av energisektorn.

Kraftförsörjningsaktier kan delas in i två:

 • Aktier inom icke-förnybar energi, vilket inkluderar företag som sysslar med bensinprodukter, fossila bränslen, naturgas, kol och kärnkraft.
 • Aktier inom förnybar energi, vilka inkluderar företag som sysslar med vattenkraft, solkraft, och vindkraft.

Det är viktigt att notera att energiaktier påverkas av allt som påverkar energiråvaror, så de som vill tradea med dessa aktier behöver håller koll på vad som händer inom motsvarande råvarumarknad.

Hur tradear och investerar man i kraftförsörjningsaktier?

1

Öppna ett tradingkonto

Det första du behöver göra är att öppna ett tradingkonto hos en nätmäklare och finansiera det med den summa du vill börja tradea för. Välj den nätmäklare du föredrar och gå till deras hemsida och fyll i deras formulär för att öppna ett konto, där du fyller i den begärda informationen. Efter det laddar du upp bevis för din identitet och adress. När ditt konto är godkänt så finansierar du det med ditt handelskapital.

2

Välj vilka aktier att tradea med

Det är väldigt viktigt att välja rätt energiaktier att köpa. Det är inte kul att köpa aktier som inte har någon möjlighet att gå upp, så du behöver noggrant välja vilka aktier att köpa genom att använda dina förutbestämda kriterier. Dina kriterier kan baseras på information om företaget, så som förbättrad vinst, ny ledning, eller en ny produkt eller tjänst; teknisk analys; eller båda.

3

Placera din tradingorder

När du har valt vilka aktier att tradea med kan du fortsätta genom att göra dina beställningar. Med en nätmäklare tar det bara några få klick att göra detta då de erbjuder dig en online handelsplattform där du kan lägga in dina köp- eller säljordrar oavsett var du är. Efter att du köpt dina valda aktier kan du följa hur det går för dem på samma plattform.

Var kan jag tradea med energiaktier?

Kraftförsörjningsaktier kan tradeas på aktiemarknader så som New York Stock Exchange (NYSE) och Nasdaq Exchange, och för att köpa aktier på börsen behöver du en aktiemäklare. Aktiemäklaren lägger in dina beställningar till börsen och sköter betalningen av de aktier du köper.

Du kan tradea via en full-service eller en discount nätmäklare; det beror helt på vad du vill ha. En discount nätmäklare tar mindre i kommissioner men erbjuder inga andra tjänster än att hantera dina ordrar på marknaden, medan en full-service aktiemäklare erbjuder efterforskningar och andra tjänster, vilket innebär högre avgifter. Vi har listat de bästa kraftförsörjningsaktierna att köpa under 2021. Du kan börja tradea dem med våra rekommenderade nätmäklare listade i tabellen nedanför.

1
SolarEdge (SEDG)
Vår poäng
10
SolarEdge tillhandahåller smarta energitekniklösningar inklusive solomvandlare.
Solaredge har ett börsvärde på14B dollar.
Bolaget har haft en god avkastning under de senaste fem åren med mer än 240% vinster.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Elektronisk överföring, Banköverföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
First Solar (FSLR)
Vår poäng
9.3
USA-baserade First Solar ansågs som ett av "Smartaste företag 2017" av MIT
FSLR tillverkar och säljer solceller (PV) solvärmesystem och PV power växter
Kvartala intäkter har ökat med ett årsgenomsnitt på 13% (enligt Nasdaq)
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Elektronisk överföring, Banköverföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
3
Valvoline Inc (VVV)
Vår poäng
8.7
Valvoline grundades 1866 och har sitt huvudkontor i Kentucky.
Ett börsvärde på 4.45B dollar.
Intäker förväntas växa 6,16% per år.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Elektronisk överföring, Banköverföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
4
ConocoPhillips (COP)
Vår poäng
8.5
ConocoPhilips grundades 1917 och har sitt huvudkontor i Texas.
Ett börsvärde 68B dollar.
AKtien har en direktavkastning på 4,23%.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Elektronisk överföring, Banköverföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
5
TC Energy (TRP)
Vår poäng
7.9
Ett av de ledande energiföretagen med verksamhet inom naturgas, olja och kraftindustri
Ett börsvärde på 41B dollar.
Den kanadensiska energiledaren har bibehållit stabila KPIs under de senaste fem åren
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Elektronisk överföring, Banköverföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA

Topp 10 kraftförsörjningsaktier att tradea med

Dessa är de bästa kraftförsörjningsaktier att köpa under 2021:

 1. Chevron (NYSE: CVX) 
 2. ConocoPhillips (NYSE: COP)
 3. Clearway Energy (NYSE: CWEN)
 4. SolarEdge Technologies Inc (NASDAQ: SEDG)
 5. Cheniere Energy Inc. (NYSE: LNG)
 6. Total (NYSE: TOT)
 7. ONEOK Inc. (NYSE: OKE)
 8. First Solar (NASDAQ: FSLR)
 9. Sunrun Inc (NASDAQ: RUN)
 10. Valvoline Inc. (NYSE: VVV)

Chevron (NYSE: CVX) 

Chevron tillhandahåller administration, ekonomisk skötsel och tekniksupport för integrerade bensinverksamheter, inklusive gruvdrift, kraftgenerering och energitjänster. Företaget är känt för att konsekvent ge högre utdelning under 32 år.

Chevrons marknadskapital är $177,124 och aktiepriset har varit undervärderat trots att de i juli 2020 tillkännagav att de förvärvat Noble Energy (NASDAQ:NBL) i en all-stock affär.

ConocoPhillips (NYSE: COP)

ConocoPhillips verksamhet är inom prospekteringen, produktionen, transportering, och tillhandahållande av råolja, bitumen, naturgas, naturgasvätskor, och flytande naturgas runt om i världen.

Med förvärvet av Concho Resources (CXO) i en all-stocks affär värderad till runt $10 miljarder, har ConocoPhillips verksamhet goda möjligheter att expandera framöver. För tillfället är ligger deras marknadskapital på $58,506.

Clearway Energy (NYSE: CWEN)

Med ett marknadskapital på över $7 miljarder är Clearway Energy en av de största operatörerna av ren energi i USA då de genererar över 4,7 gigawatt från vind, sol och energi. Dess aktiepris har ökat stadigt sedan april 2020 och ligger för närvarande på $35 per aktie.

Företaget ökade sin utdelning med 59% förra året och investerade även i nya projekt för att öka produktionen av solenergi.

SolarEdge Technologies Inc (NASDAQ: SEDG)

SolarEdge Technologies är en Israel-baserad large-cap som ägnar sig åt utvecklandet av smart energiteknik. Företaget utvecklar lösningar för att optimera energi, solinverterare, och övervakningssystem för solceller. Dess marknadskapital är på över $16 miljarder vilket gör det till ett av världens största företag för ren energi.

Trots att deras aktiepris kan verka dyrt har de god potential för att gå upp då de precis håller på att återhämta sig från motgångar. Det gör dem till en bra swing trade.

Cheniere Energy Inc. (NYSE: LNG)

Med högkvarter i Houston, Texas, är Cheniere Energy Inc. ett energiföretag som engagerar sig med verksamhet relaterad till flytande naturgas (LNG). Företaget äger och sköter LNG-terminaler och rörledningar, och dess marknadskapital är just nu $16,83 miljarder. Aktien har återhämtat sig bra från de stora försäljningarna i september och oktober 2020 som följd på deras rapporterade nettoförlust under det tredje kvartalet 2020.

Total (NYSE: TOT)

När oljepriset gick upp igen efter nedgången som uppstod på grund av coronaviruspandemin så började aktierna hos oljejättarna, som Total, också att stiga igen. Förutom det så har Total genom åren lagt till förnyelsebar energi och elekricitet i sin portfölj och planerar att kraftigt ändra inriktning på sin verksamhet - de planerar att öka sin verksamhet inom naturgas med 25% och tredubbla storleken på deras solkraftverksamhet tills 2030.

ONEOK Inc. (NYSE: OKE)

ONEOK Inc. är ett USA-baserat energiföretag som ägnar sig åt upptaget, raffinering, förvar och transport av naturgas. Som de flesta energiföretag har deras aktier hämtat sig bra efter ett katastrofalt 2020, speciellt efter att de rapporterade en 1% ökning i deras nettoinkomst och 14% ökning i operationella inkomster year-over-year (YOY) för tredje kvartalet 2020 som slutade den 30e september. Då den går stadigt uppåt kan denna aktie vara ett bra köp.

First Solar (NASDAQ: FSLR)

Baserat i USA är First Solar Inc. ett large-cap företag som engagerar sig i produktion, marknadsföring och distribution av solpaneler och solmoduler med 25 års garanti. Med över 25GW transporterat världen över genom åren har deras nettoförsäljning förväntats passera $1 miljard under det fjärde kvartalet 2020, och deras marknadskapital är för närvarande över $11,396 miljarder till följd av en stadig uppgång i aktiepris.

Sunrun Inc (NASDAQ: RUN)

Sunrun Inc är ett USA-baserat large-cap företag med ren energi som ägnar sig åt design, utveckling, installation och underhåll av solkraftssystem i hem. Verksamheten fokuserar på försäljning av solpaneler, förvaringssystem och finansiering. Med runt $17,267 miljarder i marknadskapital är Sunrun Inc. ett av de största företagen för ren energi. Dess $1,7 miljarder i nettotillgångar och 20% tillväxt i kundbas har hjälpt till att hålla aktien på en stadig uppgång.

Valvoline Inc. (NYSE: VVV) 

Valvoline är verksamma i producering och distribuering av produkter för fordonsunderhåll och tjänster, inklusive motorolja, bromsvätska, kylarvätska, oljor, och mer. De arbetar inom tre segment - Quick Lubes, Core North America, och International - de erbjuder sina tjänster till både den Nordamerikanska marknaden och resten av världen.

Företagets marknadskapital är $4,64 miljarder. I december 2020 meddelade företaget att de skulle förvärva 27 olje-bytes-stationer från Car Wash Partners Inc.

Experttips vid investering i kraftförsörjningsaktier

Allt eftersom vaccinet för coronaviruset blir mer och mer tillgängligt så lindras den påverkan pandemin haft, och flyg och fordon kan börja bli verksamma med mindre restriktioner. Men då president Biden skrivit under en order om att åter gå med i Paris-avtalet kommer den större uppgången i framtiden ligga i hållbara aktier inom sektorn för förnybar energi. Oavsett så kan korttidstraders fortfarande dra nytta av energimarknaden i stort då återhämtningen från pandemin fortsätter. Då president Biden har skickat ut ett nytt stimuluspaket kommer det komma in mer fria dollar i cirkulationen, och det mesta av dessa pengar kommer att hamna i aktiemarknaden och driva upp aktiepriser.

Varför investera i kraftförsörjningsaktier?

Med de minskade restriktionerna på hur man får röra sig kommer transportsektorn, inklusive bilar och flyg, som är några av de största konsumenterna av energiprodukter och tjänster, att öka, vilket kommer att dra med sig aktiepriset uppåt. Var dock försiktig med företag inom icke-förnybar energi då president Biden har förpliktigat sig för en övergång till grön energi.

Vanliga frågor och svar

 1. Det finns ingen enskild bästa aktie inom kraftförsörjning, allt beror på vad du har för investeringsmål och tidsram.

 2. Ja, bra energiaktier kommer att dra nytta av återhämtningen från coronapandemin.

 3. Många har en god finansiell position. Dessutom är marknaden väldigt dynamisk, den starkaste idag kanske inte är den starkaste imorgon.

 4. Vem som helst kan investera så länge aktien passar deras investeringsmål.

 5. Alla aktier, inklusive energiaktier, kan vara en bra investering för nybörjare om de väljs noggrant.

 6. Hela ekonomin drivs av produkter och tjänster som erbjuds av energiföretag vilket gör dessa aktier populära.

 7. Nej, börsen har öppnings- och stängningstider. Dessa aktier kan endast tradeas med när marknaden är öppen.