Home > Jämför > Kryptovaluta-aktier
Börja handla med eToro

Bästa kryptovaluta-aktierna att köpa 2022

Författare: Mircea Vasiu

Marknaden för kryptovalutor är i ständig utveckling och är just nu extremt populär bland investerare. Att fler och fler offentliga företag och institutionella investerare vänder sig till kryptos digitala tillgångar gjorde att priset på de stora kryptovalutorna nådde toppnoteringar i april 2021.

Precis som vid handel med guld har investerare flera val tillgängliga för att få tillgång till marknaden för kryptovalutor. Du kan äga kryptovaluta direkt, eller köpa exchange-traded funds (ETFer) som följer industrin, eller köpa vanliga andelar i företag som investerar eller har aktiviteter inom kryptovalutor.

I denna guide utforskar vi det sista alternativet för att investera i kryptovalutor: individuella aktier.

Var kan jag köpa andelar i kryptovalutor?

Mäklarhus erbjuder ofta andelar eller contracts for difference (CFDer) för de flesta andelar i kryptovalutor listade i denna guide. För att göra det enklare för dig att hitta en mäklare har vi listat några av de bästa mäklarna med mest kompetitiva spreads.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Överblick över företag inom kryptovalutor

Marknaden för kryptovalutor förväntas växa med en compounded annual growth rate (CAGR) på 60,2% till 2026. Detta är en extremt hög tillväxttakt som inte ses i andra industrier. Men då anpassningen efter blockchain-teknik ökar exponentiellt förväntas den globala investeringen på blockchain-lösningar att följa CAGRs förutsägning.

Vilka är handelstimmarna för andelar i kryptovalutor?

De flesta av andelarna i kryptovalutor vi listar i denna artikel är listade over-the-counter (OTC) i USA. Därför behöver handlare göra sig bekanta med marknadens öppettider i Nordamerika. De vanliga handelstimmarna i USA är måndag till fredag 9:30 till 16:00 Eastern Time.

Hur handlar och investerar man i andelar i kryptovalutor?

1

Öppna ett handelskonto

Du kan ofta öppna ett konto hos en onlinemäklare på några minuter genom att ange ditt namn, e-postadress, och postadress. Reglerade mäklare kommer också kräva att du uppger någon form av ID-dokument om de inte kan bekräfta din identitet elektroniskt. Du kan sedan finansiera ditt konto, vanligtvis genom banköverföring, kontokort, eller ibland till och med PayPal.

2

Välj kryptovaluta-andelar

Aktierna vi presenterar i denna guide, och alla andra du har i åtanke, kan hittas i listan över tillgängliga aktier din mäklare anger på sin handelsplattform online. Du bör också kunna se extra information och prisdiagram för varje aktie du överväger för att hjälpa dig att göra ditt val.

3

Utför din handel

Att utföra din handel görs genom att bara ange summan du vill investera, eller antalet andelar du vill köpa, eller din satsningsstorlek per enhet av prisförändring (för spread-bets eller handel med CFDer). Klicka sen på “köp”-knappen. Många handlare sätter gärna upp en stop-order på sin nya trade för att begränsa risken att förlora om aktiepriset skulle gå åt fel håll.

Top 10 aktier i kryptovalutor att köpa

De top tio andelarna i kryptovalutor som visas nedan är företag som listas på aktiemarknaden med aktiviteter inom området för kryptovalutor. De har antingen investerat i kryptovalutor eller arbetar inom området för krypto.

 1. Marathon Patent Group 
 2. The Crypto Company 
 3. MicroStrategy 
 4. Canaan 
 5. Galaxy Digital 
 6. Hut 8 Mining
 7. Silvergate Capital 
 8. Ebang 
 9. Leonovus 
 10. MGT Capital Investments


1. Marathon Digital Holdings

Detta företag, tidigare känt som Marathon Patent Group, och med huvudkontor i Las Vegas, Nevada, USA, är involverade i dataprocessering och outsourcade tjänster. De skapar kryptovalutor och arbetar som ett teknikföretag för digitala tillgångar.

 • Marknadskapital: $3,01 miljarder (i skrivande stund)
 • Listade på Nasdaq under förtkortningen MARA
 • Andelspriset har ökat med en faktor på 28x mellan november 2020 och april 2021 innan de hade förlorat hälften av denna tillväxt i maj 2021
 • De meddelade i januari 2021 att de köpte i nedgången av Bitcoin, vilket sen nådde en ny toppnotering


2. The Crypto Company

Från Malibu, Kalifornien, USA, erbjuder The Crypto Company tjänster och utbildning för sektorn Distributed Ledger Technology (DLT) och andra blockchain-lösningar.

 • Marknadskapital: $116,73 miljoner (i skrivande stund)
 • Listade på OTC-marknaden under förtkortningen CRCW
 • Andelspriset föll hårt 2018 på grund av en potentiell rättstvist så denna aktie kan vara en att hålla koll på snarare än att handla med


3. MicroStrategy

Amerikanska företaget MicroStrategy är involverat i att bygga analytisk mjukvara och tjänster. De skapade rubriker i andra halvan av 2020 genom att vara ett av de första företagen att investera stort i området för kryptovalutor. Specifikt så konverterade MicroStrategy sitt kapital från dollar till bitcoin innan priset på Bitcoin ökade från under $10 000 till mer än $60 000 de följande månaderna.

 • Marknadskapital: $9,98 miljarder (i skrivande stund)
 • 2000 anställda
 • Listat på Nasdaq under förkortningen MSTR
 • Andelar ökade tiofalt mellan augusti 2020 och februari 2021 innan de föll tillbaka nästan lika snabbt (men inte lika långt)


4. Canaan 

Canaan är ett kinesiskt företag med högkvarter i Hangzhou och tillhandahåller integrerade kretsar för skapande av Bitcoin och andra relaterade komponenter. De är också involverade i blockchain-teknik och AI-projekt.

 • Marknadskapital: $1,11 miljarder (i skrivande stund)
 • Listade på Nasdaq under förkortningen CAN
 • Andelar steg nästan tjugofalt mellan oktober 2020 och februari 2021 innan de föll tillbaka lika snabbt


5. Galaxy Digital 

Galaxy Digital är ett företag för hantering av tillgångar från New York, USA, och styrs av prominenta kryptoinvesterare och anhängare Mike Novogratz. De investerar principiellt i kryptovalutor och blockchain, och är ett av de publika företagen med störst exponering till sektorn.

 • Marknadskapital: $3,77 miljarder (i skrivande stund)
 • Har meddelat investeringar i ett koreanskt företag för krypto-fintech
 • Listade på OTC-marknaden under förkortningen BRPHF
 • Andelar ökade med 45x mellan maj 2020 och april 2021 innan de förlorade hälften av denna ökning till maj 2021

Experttips för investering i kryptovaluta-andelar

Andelar i kryptovalutor har varit väldigt volatila, ökat exponentiellt inom sex månader för att sedan falla tillbaka nästan lika långt och nästan lika snabbt. Kanske har handlare redan tjänat alla pengar på uppgången eller nedgången, eller så går det fortfarande att tjäna pengar. Oavsett, det handlar bara om prisförändringar snarare än företagens grundläggande egenskaper.
- Mircea Vasiu

Varför investera i andelar i kryptovalutor?

Kryptovalutor har revolutionerat betalningstransaktioner och har blivit populära som spekulativa investeringar av handlare som ser sådan teknologi som framtiden eller skydd mot inflation (som guld).

Många mäklarplattformar har restrikterat handel direkt med kryptovalutor (i tillgångar som Bitcoin) till handlare med professionella konton så att privatinvesterare stängts ute. Därför kan det enda sättet att få tillgång till området för kryptovalutor vara att investera i andelar i företag som är involverade i industrin.

Tillgång till kryptovalutor kanske inte enbart är begränsat till företag som är direkt involverade i detta område. I januari 2021 meddelade Teslas CEO Elon Musk att hans företag har investerar $1,5 miljarder i Bitcoin och skulle acceptera bitcoins som betalning för deras produkter*. Därför skulle köp av andelar i Tesla ge indirekt tillgång till Bitcoin.

* Beslutet att acceptera bitcoins som betalning togs tillbaka i maj 2021.

Vanliga frågor och svar

 1. Investerare som tror på kryptovalutor men är rädda för att äga dem direkt (eller inte kan) kan få indirekt tillgång genom att investera i krypto-relaterade företag.
 2. Ja. De flesta länder anser att vinster från handel är skattepliktigt, så du behöver antagligen vinstskatt eller inkomstskatt. Ta reda på dina lokala skatteregler innan du handlar.
 3. Aktiehandel 24/7 är i stort sett omöjligt. Däremot erbjuder vissa mäklare sessioner pre-market och post-market där du kan utföra trades.
 4. En ETF är en fond som består av en samling av aktier inom kryptovalutor, medan aktier inom kryptovalutor är individuella värdepapper. Den största skillnaden mellan de två är att individuella aktier är mer riskabla än att investera i en diversifierad fond.
 5. Förutom att sprida ut det är den vanligaste strategin för att minska risken och skydda investerat kapital att använda en stop-loss order.
 6. Kryptovalutor erbjuder ett alternativ till traditionell investering. I stället för att äga en alternativ investering som guld föredrar många millennials digitala alternativa investeringar för att skydda sig mot inflation medan man tjänar på de möjliga prisvärderingarna.