Home > Jämför > Läkemedelsaktier
Börja handla med eToro

De bästa läkemedelsaktierna att köpa 2022

Författare: Jim Mwangi

Covid-19-utbrottet skapade en ekonomisk kris utan dess like och störde människors liv runt om i världen. Läkemedelssektorn fick en framträdande roll när företagen tävlade om att ta fram ett effektivt och säkert vaccin. Aktierna i vissa (men inte alla) läkemedelsföretag steg i värde, vilket gynnade dem som hade haft förutseende nog att investera i sådana aktier. 

I den här guiden tittar vi på de tio bästa läkemedelsaktierna som fortfarande kan vara värda att köpa under 2021.

Var Kan Jag handla med läkemedelsaktier?

För att handla med läkemedelsaktier behöver du en billig och användarvänlig handelsmiljö. Att hitta en reglerad mäklare med de bästa funktionerna och de lägsta kostnaderna kan vara en utmaning, så vi har tagit fram några förslag på nätmäklare.

1
Biogen (BIIB)
Användarbetyg
10
Den USA-baserade biotekniska bolaget är en av pionjärerna inom neurovetenskap.
Forskare vid Biogen kan vara nära ett genombrott med sjukdomar som Alzheimer.
Aktien är volatil men vissa experter anser det som en bra investering långsiktig.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
2
AstraZeneca (AZN)
Användarbetyg
9.3
Godkänt som Covid-19 vaccin.
I Q3 2020 växte företaget sin omsättning med 3% jämfört med året innan till $6.58B dollar.
AstraZeneca genererade ca 1,9B dollar i fritt kassaflöde under det senaste året.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Johnson & Johnson (JNJ)
Användarbetyg
8.7
Covid-19 vaccin planer
Ett börsvärde på 377,77B dollar.
Bedriver forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel och hälsovårdsprodukter.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
4
Merck & Co (MRK)
Användarbetyg
8.5
Merck & Co grundades 1891 och har sitt huvudkontor i New Jersey.
Börsvärde på 189.58B dollar.
Bolaget förväntas öka försäljningen med 8% till 51.9B dollar.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
5
BioNTech (PFE)
Användarbetyg
7.9
Ett av världens största läkemedelsföretag.
Nr 64 på 2020 Forbes Fortune 500-listan över de största amerikanska företagen
Ett börsvärde på 282B dollar.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är Läkemedelsaktier?

Läkemedelsindustrin håller på med forskning, utveckling och marknadsföring av läkemedel. För investerare är den mest värdefulla aspekten av denna industri att den är en ständig nödvändighet eftersom världen fortsätter att söka botemedel mot nya och befintliga sjukdomar. Medan företag inom många sektorer, t.ex. hotell- och restaurangbranschen, drabbades under pandemin, var läkemedelsföretag efterfrågade.

Som investerare kan du inte utgå från att en aktie kommer att vara lukrativ. Det kan ta några år innan ett läkemedelsföretags aktier lyfter (om än snabbt och långt) när ett av dess läkemedel godkänns av en tillsynsmyndighet. Du måste sätta olika kriterier som hjälper dig att identifiera det potentiella värdet av en aktie innan du investerar.

För att ta fram vår lista över de bästa läkemedelsaktierna har vi malt igenom en del siffror och bedömt de undersökta företagens framtidsutsikter.

Hur Handlar du och Investerar i Läkemedelsaktier?

1

Öppna ett Handelskonto

Det bör bara ta några minuter att fylla i en mäklares ansökningsformulär online med namn, adress, e-postadress och annan personlig information, även om du också kanske måste ladda upp några identitetshandlingar. Du kan enkelt sätta in pengar på ditt konto genom banköverföring, kredit-/betalkort eller ibland via PayPal.

2

Välj Läkemedelsaktier

Med hjälp av vår lista som vägledning, men med stöd av din egen forskning, kan du navigera i mäklarens lista över aktier för att hitta de aktier du vill köpa. Du bör kunna ta fram ett kursdiagram för varje aktie för att finjustera tidpunkten för ditt köp, t.ex. för att köpa vid en nedgång eller vid ett prisutbrott.

3

Placera Ditt Köp

Det kommer att vara uppenbart hur du köper aktien till det aktuella marknadspriset genom att trycka på "köp"-knappen (när du har angett det antal aktier du vill köpa eller det belopp du vill investera). Alternativt kan du placera en limitorder - inom eller utanför marknadstid - för att köpa till ett högsta pris som du anger.

Bästa Läkemedelsaktier att Köpa 2022

För att hitta de bästa läkemedelsaktierna (eller andra aktier) att köpa krävs en grundläggande analys av företagens framtida vinstutsikter och andra viktiga nyckeltal. Vi har gjort en del av den analysen för att komma fram till den här listan över läkemedelsaktier som du kan handla med under 2021:

 1. Pfizer [PFE]
 2. Bristol Myers Squibb [BMS]
 3. Johnson & Johnson [J&J]
 4. Gilead Sciences [GILD]
 5. GlaxoSmithKline [GSK]
 6. AbbVie (ABBV)
 7. Supernus Pharmaceuticals Inc (SUPN)
 8. Amneal Pharmaceuticals Inc (AMRX)
 9. Novartis (NVS)
 10. Horizon Therapeutics PLC (HZNP)

Låt oss nu titta på fem av dessa aktier.

Pfizer [PFE]

Pfizer har en solid grund för både befintliga och kommande produkter. Dess mest triumferande prestation på senare tid är Covid-19 vaccinet som har distribuerats till länder över hela världen, men detta har inte nödvändigtvis återspeglats i aktiekursen.

Även om Pfizer-aktien är nära det högsta pris, som först nåddes så långt tillbaka som år 2000, är detta resultatet av en uppgång som inleddes 2008.

Bristol-Myers Squibb [BMY]

Bristol-Myers Squibb har många medicinska storvinnare, bland annat blodförtunnande Eliquis och cancerläkemedlet Opdivo, som sannolikt kommer att vara bland de fem bästsäljande läkemedlen i världen inom de närmaste åren. 

Liksom Pfizer ligger BMY-aktien nära sitt högsta pris någonsin och har befunnit sig i en uppåtgående trend - en serie högre toppar och högre dalar - mellan mars 2020 och juni 2021.

Johnson & Johnson [JNJ]

Johnson & Johnson har läkemedel som kan driva framtida tillväxt, bland annat de immunologiska läkemedlen Stelara och Tremfya samt prostatacancerläkemedlet Darzalex. J&J är också utvecklare av ett vaccin som förklarats effektivt mot Covid-19.

Trots tillfälliga korrigeringar har Johnson & Johnson-aktien varit i en uppåtgående trend ända sedan så långt tillbaka som 1985, så aktien har varit givmild mot sina aktieägare.

Gilead Sciences [GILD]

Gilead Sciences är ett forskningsbaserat amerikanskt biomedicinskt företag. I oktober 2020 godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA företagets antivirala läkemedel remdesivir för behandling av patienter med Covid-19 som behövde ligga på sjukhus. 

Gilead Sciences-aktien tog verkligen fart mellan 2011 och 2015 innan den inledde en sexårig nedgång. Kursförbättringen mellan december 2020 och juni 2021 kan markera en vändpunkt. Oavsett en eventuell aktiekursförbättring ger den här aktien utdelning.

GlaxoSmithKline [GSK]

GlaxoSmithKline tillverkar och säljer vacciner, läkemedel och andra hälsoprodukter. Det breda utbudet av verksamheter gör det till en någorlunda stabil läkemedelsaktie med en varierad riskprofil. 

GSK-aktien har handlats i ett brett intervall i flera år utan någon tydlig långsiktig upp- eller nedåtgående trend. Det som lockar investerare är därför utdelningarna. I skrivande stund i juni 2021 har GSK en framtida utdelningsavkastning på 5,5 %. 

Experttips om att Investera i Läkemedelsaktier

Att köpa aktier är en sak, men att sälja dem är en annan sak. Om du inte säljer när du vill, kommer du att sälja när du måste. Därför kan det vara en bra idé att redan från början bestämma när du tänker sälja en aktie: när priset når en viss nivå, när ett fundamentalt mått blir ogynnsamt eller... aldrig!
- Jim Mwangi

Varför ska du Investera i Läkemedelsaktier?

Många läkemedelsaktier gynnades av Covid-19-pandemin, och vissa kan fortsätta att göra det eftersom nya virusvarianter fortsätter att dyka upp. Oavsett detta kommer människor alltid att ha hälsoproblem som kräver mediciner. Många nystartade läkemedelsföretag går dock om intet när deras genombrottsläkemedel inte lyckas bli godkända. Därför är det snarare en fråga om vilka läkemedelsaktier man ska köpa än om man ska investera i läkemedelsföretag överhuvudtaget.

Vanliga frågor och svar

 1. Från Pfizer till AstraZeneca finns det flera bra läkemedelsaktier vars företag har stått sig väl. Kom ihåg att du inte behöver välja bara en, eftersom det är alltid en bra idé att diversifiera och inkludera aktier i andra sektorer.
 2. Det beror på vilken typ av läkemedelsföretag det är. Vissa nystartade företag kan se sina aktier stiga rejält om ett nytt mirakelläkemedel godkänns, men det finns många misslyckanden för varje framgång. De stora läkemedelsbolagen kan vara bättre investeringar som stabila aktier som ger utdelning.
 3. Alla som är berättigade till ett online-mäklarkonto kan investera i läkemedelsaktier som en del av en diversifierad portfölj.
 4. Nybörjare bör sträva efter att bygga upp en diversifierad portfölj genom att investera i en rad olika aktier och andra tillgångar som inte är korrelerade. Placera aldrig mer än 2 % av dina totala tillgångar i en enskild aktie, och investera aldrig mer än vad du verkligen har råd att förlora.
 5. Stora läkemedelsaktier bör köpas baserat på deras fundamentala mått, t.ex. utdelningsavkastning, men teknisk analys (genom att titta på ett kursdiagram) kan hjälpa dig att finjustera tidpunkten för ditt köp.