Home > Jämför > Långsiktiga ETF:er

Bästa långsiktiga ETF:erna att köpa [ inv-year]

Författare: Mauricio Carillo

En börshandlad fond (ETF) är en samling värdepapper som handlas på en börs som en enda aktie. Investerare kan välja mellan ett brett utbud av tillgängliga ETF:er såsom aktie-ETF, index-ETF, råvaru-ETF och valuta-ETF. Detta ger ett kostnadseffektivt sätt att få exponering för ett stort antal värdepapper eller finansiella tillgångar genom att köpa en enda ETF istället för att köpa de enskilda värdepapperna som faktiskt ingår i en ETF.

Här undersöker vi de ETF:erna som kan ge dig bästa långsiktiga avkastningen.

Var kan jag köpa långsiktiga ETF:er?

Många nätmäklare låter dig handla långfristiga ETF:er i utbyte mot låga handelsprovisioner, eller ingen provision alls. Vi har granskat olika nätmäklare som erbjuder bra tjänsterna åt investerare, har avancerade handelsplattformar och följer gällande lagstifning.

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Börja handla
För:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
9.3
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en långsiktig ETF?

En långsiktig ETF är en börshandlad fond som är lämplig för långsiktiga investeringar, med långsiktig menas här mer än ett år. På grund av sin sammansättning rekommenderas inte långsiktiga ETF:er för handlare som är ute efter snabba avkastningar. 

Långsiktiga ETF:er inkluderar vanligtvis ett stort antal aktier från ett index, en sektor, en bransch eller en marknad. Genom att till exempel investera i en S&P 500-ETF kan investerare få en avkastning som liknar S&P 500-index utan att behöva köpa alla 500 aktier individuellt.  

Beroende på investeringsmålet kan en ETF-portföljförvaltare skapa en långsiktig ETF med hjälp av valfritt aktievalskriterium som lämpar sig för att generera långsiktiga avkastningar. Till exempel så kan ETF inkludera teknikaktier från olika aktiemarknadsindex som är lämpliga för att ge långsiktig avkastning till investerare. 

Investera i långsiktiga ETF:er i tre steg

1

Öppna ett handelskonto

För att handla ETF:er måste du öppna ett handelskonto hos en nätmäklare. Att öppna ett handelskonto är en snabb och enkel process där du behöver fylla i ett online-formulär med ditt namn, telefonnummer, bosättningsland och e-postadress. För att uppfylla KYC-regelverkets hos din mäklare kan du även behöva uppvisa viss identifikation.

2

Välj en långsiktig ETF

Din nätmäklare ger dig tillgång till handelsplattformen där du kan köpa ETF:er. De flesta plattformar tillhandahåller pristabeller och tekniska analysverktyg för att hjälpa dig. Välj helt enkelt din valda ETF från listan/listorna på plattformen.

3

Köpa

Du kan sedan köpa ETF:er till det aktuella marknadspriset, eller till ett högsta pris via en såkallad "begränsningsorder", som ser till att du inte betalar mer än du vill betala.

Bästa långsiktiga ETF:erna att köpa just nu

Baserat på våra efterforskningar har vi skapat en lista över de bästa långsiktiga ETF:erna, som har potential att generera avkastning om du äger dem i mer än ett år: 

 1. SPDR S&P 500 ETF Trust ( SPY )
 2. Vanguard High Dividend Yield ETF ( VYM )
 3. Invesco QQQ 
 4. iShares Core MSCI Emerging Markets ETF ( IEMG )
 5. iShares MSCI EAFE ETF ( EFA )
 6. Schwab US Large-Cap Growth ETF (SCHG)
 7. Vanguard Growth ETF (VUG)
 8. iShares China Large-Cap ETF (FXI)
 9. Vanguard Information Technology ETF (VGT)
 10. iShares MSCI EAFE Growth ETF (EFG)

1. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) är den största ETF:en baserat på marknadsvärde, och följer avkastningen för S&P 500-index. Indexet genererade en avkastning på cirka 18% år 2020, trots effekten av corona-pandemin. Detta har visat motståndskraften hos de företag som omfattas av indexet, även under svåra tider. Att investera i SPDR S&P 500 ETF:er kan fortsätta att generera vinster åt dig även i takt med att vaccinet underlättar de negativa effekterna av pandemin. De ger dig möjlighet att fortsätta att plocka ut hyffsade vinster i takt med att de negativa effekterna av pandemin minskar, tack vare COVID-vaccinen. S&P 500 ETF ger inte bara investerare en möjlighet att få långsiktiga vinster utan ger också möjlighet till diversifiering

2. Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM)

Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM) består av aktier som historiskt sett har delat ut stabil och betydande utdelning. ETF:s resultat mäts mot FTSE High Dividend Yield Index, jämförelseindexet som inkluderar höga utdelningsaktier. VYM ETF kan vara ett bra val för långsiktiga investerare eftersom det ger stabil utdelning med liten volatilitet i ETF:s enhetspris.

3. Invesco QQQ Trust (QQQ)

Invesco QQQ Trust (QQQ) syftar till att efterlikna avkastningen av det tekniskfokuserade Nasdaq-100-indexet. Detta görs genom en kombination av tekniska, stora aktier och tillväxtaktier. Mer än 30% av fondens innehav är stora företag såsom Apple, Microsoft och Amazon. Fonden har överträffat S&P 500-index tack vare en blandning av stora aktier, tillväxt och tekniska aktier. Det är en av de mest omsatta ETF:erna och är den femte största ETF:en när det kommer till marknadsvärde. Liksom SPY ETF är Invesco QQQ Trust ETF lämplig för långsiktiga investerare.

4. iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG)

IEMG ETF:en har ett bredare utbud än aktier från redan utvecklade marknader och inkluderar aktier från tillväxtmarknader som Kina, Taiwan, Brasilien, Indien och Sydkorea. ETF:en har mer än 2500 innehav med ungefär 79% exponering mot företag baserade i asiatiska länder. Denna ETF hjälper investerare från att manuellt behöva välja utländska aktier och, investerare nu kan få exponering för tillväxtmarknaderna och diversifiera sina portföljer genom att investera i en enda ETF. De framväxande marknaderna ger långsiktiga investerare exponering mot växande ekonomier som Kina, Indien och Sydkorea.

5. iShares MSCI EAFE ETF (EFA)

iShares MSCI EAFE ETF syfte är att få avkastning på mellan- och stora Cap-aktier på utvecklade marknader i Europa, Australien, och Fjärran Östern. ETF:en inkluderar inte amerikanska och kanadensiska aktier, så den är lämpligt för investerare som redan har exponering för amerikanska aktier och är ute efter en diversifierad långsiktig avkastning. EFA ETF har mer än 900 innehav i japanska, brittiska, franska och tyska aktier. 

Experttips om investering i långsiktiga ETF: er

Investerare som har en långsiktig investeringsstrategi bör välja mindre volatila ETF:er som ger stabil långsiktig avkastning. Tillväxtfonder, avkastningsfonder med hög utdelning och indexfonder är utmärkta val för investerare som vill investera i ETF:er på lång sikt. Om du är en riskavvikande investerare och inte vill investera aggressivt kan du välja högavkastningsfonder (för stabil utdelning) eller indexfonder (för diversifiering).
- Mauricio Carillo

Varför handla långsiktiga ETF: er?

Som namnet antyder bör långfristiga ETF-fonder behållas under en längre period för att kunna generera avkastning. Även om investerare kan handla på den dagliga volatiliteten för en långsiktig ETF bör du komma ihåg att långsiktiga ETF:er skapats för att matcha avkastningen för ett jämförelseindex eller en fond på lång sikt. 

De ETF:er som vi har listat bör alla ha potential att generera långsiktig avkastning för investerare som tänker sig att köpa och sedan behålla sina ETF:er under längre perioder. 

Vanliga frågor och svar

 1. En ETF är en samling värdepapper eller finansiella instrument som kan handlas på en börs som en enda säkerhet, precis som en aktie.

 2. För att handla en ETF måste du ha ett konto hos en nätmäklare. Du kan öppna ditt konto på nätet efter det att du har fyllt i ett formulär på din mäklares webbplats.

 3. Långsiktiga ETF:er är lämpliga för långsiktiga investerare som föredrar att behålla sina investeringar på obestämd tid.

 4. Skaparna av ETF:er väljer noggrant ut aktier och andra medel för att uppnå fondens mål. Den avkastningen som genereras baseras på de rådande marknadsförhållandena och de underliggande aktiernas resultat. Investeringar är förstås föremål för marknadsrisker och inga garantier för långsiktig avkastning finns.

 5. En indexfond har till syfte att replikera avkastningen för ett aktiemarknadsindex och innehåller aktier i samma proportioner som själva indexet. Till exempel innehåller en S&P 500 indexfond aktier i samma proportioner som S&P 500-indexet, så att avkastningen kan replikeras.

 6. Indexfonder, tillväxtfonder, högavkastningsfonder och internationella fonder kan vara lämpliga för långsiktiga investeringar eftersom dessa fonder investerar i diversifierade, växande och stabila företag.