Home > Jämför > Nasdaq ETFer
Börja handla med eToro

De bästa Nasdaq ETF:er att köpa i 2022

Författare: Mir Kamrul Uppdaterad: 2 February, 2022

2020 var ett explosivt år för marknaderna över hela linjen, och aktiemarknaden var inte heller utanför. Som väntat sväller ETF:erna i sympati när aktiemarknaderna genererar god avkastning. År 2021 var (och är fortfarande) redo att bli ett bra år.

Den mer nyanserade nyheten är att inte alla ETFer överträffar eller ens matchar marknaden, så vi har skapat denna guide till de bästa ETFerna för 2021. Specifikt har vi sökt efter Nasdaq ETF:er som följer USA:s tekniktunga aktieindex. Tekniken var stor under 2020, och in i 2021, på grund av coronavirus-pandemin som tvingade fler av oss att tillbringa mer tid inomhus hemma.

Var kan jag handla med Nasdaq ETF:er?

Flera nätmäklare erbjuder Nasdaq ETF:er på sina handelsplattformar. Välj en mäklare som har låga avgifter, en användarvänlig handelsplattform och godkännande från behöriga myndigheter. Vi har hittat några av de bästa mäklarna för dig.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$500
Kampanj
Användarbetyg
8.7
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Bank Wire, Credit Card, Debit Card, PayPal, Sofort, neteller, skrill
Fullständig regellista:

Vad är en Nasdaq ETF?

För att delta på aktiemarknaden måste du vanligtvis köpa aktier i en viss aktie. Det är dock ingen bra idé att ha alla dina pengar investerade i en enda aktie (eller några få) som kan gå i konkurs.

Tänk om du kunde investera i en grupp noggrant utvalda aktier lika lätt som i en enskild aktie? Det är vad en börshandlad fond (ETF) låter dig göra. En ETF är en investeringsprodukt som följer en samling värdepapper (råvaror, aktier) men som är noterad på en börs som en enskild tillgång med ett pris. Detta pris stiger eller sjunker baserat på rörelserna i de aktier som följs av ETF:n.

En fondförvaltare eller något annat pålitligt finansföretag skapar en ETF baserad på ett visst investeringstema, en viss bransch eller ett visst aktieindex. En Nasdaq ETF följer de aktier som är noterade på Nasdaq-börsen.

Nasdaq är en av världens största börser med över 2 500 företagsaktier. Det unika med Nasdaq är att teknikföretag har ett stort inflytande på den, och det är den traditionella noteringsplatsen för många teknikföretag som Facebook (FB), PayPal (PYPL) och Apple (AAPL).

Investera i en Nasdaq ETF i 3 steg

1

Öppna ditt onlinehandelskonto

Det första steget är att öppna ett handelskonto hos en trovärdig mäklare. Nästan alla mäklare tillåter numera att öppna ett konto via sina webbplatser. Du behöver bara ange de uppgifter som krävs, som vanligtvis omfattar namn, adress, e-post, telefonnummer och - i vissa fall - ditt statligt utfärdade ID-nummer eller personnummer.

2

Välj den Nasdaq ETF du vill handla med

Nästa steg är att du väljer den ETF på Nasdaq som du vill ha, bland de många som finns tillgängliga. Var uppmärksam på både fundamentala faktorer (de ingående företagens ekonomiska hälsa) och tekniska faktorer (t.ex. kursdiagrammet för Nasdaq-100-indexet eller den specifika ETF:en).

3

Placera din handel

Nu är det dags att placera din handel via mäklarens webbplats eller mobilapp. Vissa online-mäklare låter dig utnyttja din handel genom att låna pengar för att göra en större insats. Var försiktig så att du inte tar någon risk som du inte har råd att förlora, och överväg att tillämpa en stopporder på din handel för att ta dig ut om en eventuell förlust blir för stor.

De bästa Nasdaq ETF:erna att köpa nu

Här är de bästa Nasdaq-ETF:erna att köpa 2021:

 • Invesco QQQ
 • First Trust Nasdaq-100
 • Invesco Nasdaq Next Gen 100 ETF
 • ProShares Leveraged Nasdaq-100 ETFs
 • ProShares Inverse Nasdaq-100 ETFs
 • Simplify Growth Equity PLUS Convexity ETF    
 • Simplify Growth Equity PLUS Downside Convexity ETF 
 • ProShares Ultra Nasdaq Cloud Computing 
 • Innovator Nasdaq-100 Power Buffer ETF
 • VictoryShares Nasdaq Next 50 ETF

1. Invesco QQQ

Invesco Nasdaq 100 ETF, populärt kallad QQQ, är den äldsta och mest populära ETF som följer företag som är noterade på Nasdaq. Den följer Nasdaq-100-indexet som består av de 100 största icke-finansiella företagen som är noterade på börsen baserat på marknadsvärde, så den påverkas mer av aktier som Apple (med ett marknadsvärde på 2,1 biljoner dollar) än av PayPal (med ett marknadsvärde på 290 miljarder dollar).

2. First Trust Nasdaq-100 Equal Weighted Index Fund

Precis som QQQQ gör First Trust ETF det möjligt för investerare att handla med Nasdaq 100. Men till skillnad från QQQQ är First Trust jämnt viktad, så alla ingående aktier har lika stor effekt på ETF:n. Det innebär att din investering bör påverkas mindre om några få stora aktier drabbas av nedgångar.

3. Invesco Nasdaq Next Gen 100 ETF

Även om den fortfarande är relativt ny är Next Gen 100 ETF intressant. I stället för att investera i de 100 största aktierna på börsen investerar den i de 100 näst största aktierna. Utgångspunkten bakom detta är att investera i företag som har potential att bli extremt stora. Även om den är cap-viktad som QQQQ är den lite mer diversifierad och innehåller främst teknikföretag (nästan 50 % av tillgångarna) tillsammans med hälso- och sjukvård och industriföretag. Bland de ingående företagen finns AstraZeneca (AZN), Discovery Inc (DISCA), DraftKings (DKNG) och Beyond Meat (BYND).

4. ProShares Leveraged Nasdaq-100 ETFs

ProShares Leveraged Nasdaq-100 ETFs (två stycken) erbjuder hävstångsexponering mot Nasdaq 100, vilket innebär att dina vinster - och förluster, så var försiktig - förstärks med 2x eller 3x. Detta gör det möjligt för dig som investerare att uppnå något som endast CFD-handlare vanligtvis kan göra. Var dock uppmärksam på att avkastningen från börshandlade fonder med hävstångseffekt inte nödvändigtvis är lika förutsägbar som "2x" och "3x" etiketterna antyder om du behåller dem längre än en dag.

5. ProShares Inverse Nasdaq-100 ETFs

ProShares Inverse Nasdaq-100 ETFs (tre stycken) erbjuder också hävstångsexponering mot Nasdaq 100. Inte bara med hävstång, utan även invers, vilket innebär att du satsar mot Nasdaq när du köper en av dessa ETF:er. Du kan alltså göra två saker som en investerare vanligtvis inte kan göra: förstärka dina vinster (genom hävstångseffekten) och "gå kort" (tack vare den omvända karaktären). Detta låter bra i teorin om du tror att Nasdaq-indexet kommer att sjunka, men avkastningen från inversa ETF:er med hävstång är inte så förutsägbar som de antyder om du håller dem längre än en dag. 

Experttips för att investera i Nasdaq ETF:er

Några saker att tänka på för att öka dina chanser till framgång när du investerar i Nasdaq ETF:er är: förstå ETF-sammansättningen, undersöka varje handel, hålla dig uppdaterad om ekonomiska händelser och överväga att använda avancerade ordertyper (limiterade order och stoppordrar) för att säkerställa att du inte betalar för mycket eller förlorar för mycket.
- Mir Kamrul

Varför handla med Nasdaq ETF:er?

Nasdaq exponerar dig för teknikindustrin mer än någon annan börs. Vi har alla sett hur tekniken revolutionerar hur vi lever genom att omvandla branscher från transport (elektriska och förarlösa fordon) till hälsovård (bioteknik). Och det säger sig självt hur mycket tekniksektorn gynnades av låsningarna av pandemin med coronavirus. Nasdaq erbjuder en möjlighet att delta i och dra nytta av den pågående tekniska revolutionen.

Vanliga frågor och svar

 1. Det finns skillnader mellan ETF:er och fonder. En ETF på Nasdaq syftar helt enkelt till att följa de aktier som handlas på Nasdaq-börsen medan gemensamma fonder tenderar att förvaltas aktivt av en portföljförvaltare. Fondbolag kan endast köpas eller säljas en gång per dag medan ETF:er kan handlas när som helst under handelsdagen.

 2. Nasdaqs ETF:er är tillgängliga för alla typer av investerare. Nybörjare rekommenderas starkt att undvika vissa typer av ETF:er, nämligen "inversa" och "hävstångsbaserade" ETF:er.

 3. Det beror på när du ställer frågan. Fram till maj 2020 hade marknaderna, inklusive Nasdaq, en flerårig uppgång som avbröts av en förvånansvärt liten svacka i mars 2020 orsakad av COVID-19. Innan du investerar bör du kontrollera att Nasdaq fortfarande är uppåtgående snarare än att den vänder till en björnmarknad.

 4. Nybörjarinvesterare och handlare bör undvika produkter med hävstångseffekt som förstärker både förluster och vinster. ETF:er med hävstångseffekt är särskilt problematiska om de innehas längre än en dag, vilket gör dem mest lämpade för daghandlare.

 5. ETF:er följer i huvudsak rörelserna i de aktier som de följer, beroende på viktningen av varje aktie i ETF:n. Vissa ETF:er är cap-viktade snarare än jämviktade och påverkas därmed mest av de största aktierna.

 6. Detta beror på dig och dina investeringsmål. En ETF har vanligtvis inget utgångs- eller förfallodatum, och du kan potentiellt inneha en ETF på obestämd tid. Men om du handlar med speciella ETF:er som inversa och hävstångsbaserade ETF:er är de idealiska innehavsperioderna vanligtvis mycket korta och kan vara så korta som en enda dag.