Home > Jämför > Obligationsfonder

Bästa obligationsfonderna att köpa 2021

Författare: Redaktionen

En obligation är ett skuldinstrument som handlas på en börs. Det utgör ett lån som en investerare har gjort till en låntagare och innehåller uppgifter om lånet och dess betalningar; se det som ett IOU. När du köper en obligation lånar du ut till utfärdaren, som kan vara en stat, kommun eller ett företag som lovar att betala dig en angiven ränta under obligationens livstid och att återbetala kapitalbeloppet (obligationens verkliga värde eller parivärde) när den förfaller.

I stället för att investera i enskilda obligationer kan du köpa en samling obligationer, känd som en obligationsfond, i en enda investering. I den här guiden förklarar vi vad obligationsfonder är och erbjuder våra 10 bästa obligationsfonder att köpa.

Var kan jag handla med obligationsfonder?

Du kan köpa obligationsfonder direkt från värdepappersföretagen som skapade fonderna, utan provisioner eller mäklaravgifter. Du kan också köpa från andra värdepappersföretag som erbjuder finansiella tjänster eller nätmäklare. 

De flesta nätmäklare och andra online-handelsplattformar låter dig handla obligationsfonder med de vanliga aktiehandelskontona. De flesta nätmäklare i Sverige erbjuder till och med fonder på skatteeffektiva handelskonton såsom en ISK (investeringssparkonto).

Det kan vara ganska svårt för nya traders att bestämma vilken nätmäklare du ska använda, med tanke på de många alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Så vi har sammanställt en lista över några av de bästa nätmäklarna baserat på avgifter, regulatorisk status och andra unika funktioner som tillhandahålls av plattformen.

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Börja handla
För:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
9.3
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är obligationsfonder?

En obligationsfond är en form av en fond eller börshandlad fond (ETF) som endast investerar i obligationer. Med andra ord är det en portfölj med flera enskilda obligationer, som sätts ihop och förvaltas av en professionell aktör och kan handlas som en enda enhet. Värdet på varje andel kallas för substansvärdet (Net asset value, NAV). 

Vissa obligationsfonder investerar i specifika typer av obligationer, såsom företagsobligationer eller statsobligationer, och kan till och med koncentrera sig på en viss löptid, såsom långfristiga (10 år eller mer), kortfristiga (mindre än 3 år) och medelfristiga (3 till 10 år). Så, du kan hitta varianter, som en kortfristig statskassa eller ett företags högavkastnings-fond. Det finns dock obligationsfonder som spårar den breda obligationsmarknaden, bestående av både långfristiga och kortfristiga obligationer från alla typer av utfärdare, inklusive företag, stater, kommuner och myndigheter.

Oavsett om en obligationsfond fokuserar på ett visst segment av marknaden eller investerar brett, är en märklig sak med obligationsfonder att de sällan har någon obligation förrän förfallodagen, eftersom de ofta köper och säljer obligationer i linje med marknadsförhållandena i ett försök att upprätthålla målet för sin portfölj.

Obligationsfonder erbjuder ett enklare sätt att ha en diversifierad obligationsportfölj med litet kapital, eftersom investeringar i en obligationsfond innebär att köpa en samling med olika obligationer i en enda investering. Obligationsfonder betalar månadsränta, men beloppet kan variera från månad till månad. Medan obligations-ETF:er har lägre förvaltningsavgifter tenderar obligationsfonder att ta ut en högre förvaltningsavgift. Det kan också finnas andra avgifter - vissa obligationslån kan ta ut en inlösenavgift för aktier som säljs inom en viss period, medan andra kan ta ut en liten årlig kontoavgift.

Hur handlar och investerar man i obligationsfonder?

1

Välj obligationsfonden du ska köpa

Välj först vilken typ av obligationsfond du vill köpa: en obligationsfond (som du kan köpa direkt från investeringsbolaget som skapade den) eller en obligations-ETF (som du bara köper via en mäklare). Välj obligationsfonder som uppfyller dina investeringsmål, passar den rådande räntan och passar din risktolerans. Dessutom bör du överväga viktiga förutsättningar: 30 dagars avkastning och total avkastning över tid.

2

Öppna ett handelskonto

Om du tänker köpa obligations-ETF:er eller köpa aktiefonder via en nätmäklare kan du öppna ett konto hos den mäklare du väljer. Du måste skicka grundläggande uppgifter som ditt fullständiga namn, adress och e-post öppnas för att öppna ett konto. Och du måste ange någon form av identifiering.

3

Placera din order

När du har skapat ditt konto och finansierat det med det belopp du vill investera, går du vidare och lägger din köp-beställning för din valda obligationsfond från listan som tillhandahålls av nätmäklaren. Övervaka fonden regelbundet och justera din position vid behov.

Topp 10 obligationsfonder att investera i

Baserat på avkastning, totala tillgångar och vilka typer av obligationer de investerar i är dessa de bästa obligationsfonderna att köpa för 2021:

 1. Vanguard Total Bond Market ETF (BND)
 2. iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG)
 3. iShares Core Total USD Bond Market ETF (IUSB)
 4. Fidelity U.S. Bond Index Fund (FXNAX)
 5. Vanguard Core Bond Fund Investor (VCORX)
 6. Nuveen ESG U.S. Aggregate Bond ETF (NUBD)
 7. BlackRock Strategic Income Opportunities Investor A (BASIX)
 8. SPDR Portfolio Mortgage-Backed Bond ETF (SPMB)
 9. Vanguard Short-Term Investment-Grade Fund (VFSUX)
 10. SPDR Bloomberg Barclays 1-3 Month T-Bill ETF (BIL)


1. Vanguard Total Bond Market ETF (BND)

BND är en bred exponeringsfond som riktar sig till amerikanska investment grade-obligationer med medellång eller lång löptid. Fonden är passivt förvaltad och har en låg avgift på 0,035% och avkastningen är rimlig på 1,2% i skrivande stund.

I februari 2021 var fondens förvaltade tillgångar över 58 miljarder dollar, investerade i mer än 9 650 obligationer, med cirka 42% i statspapper och andra agenturskulder, 29% i investeringsgraderade-företag, 24% i värdepapper med säkerhet i hypotekslån och resten i statspapper och värdepapper med bakomliggande tillgångar.

2. iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG)

AGG är en av de bästa obligations-ETF:erna i sitt slag och är en indexfond som följer Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond Index: standardriktmärket för de flesta obligationsfonder. Fondens kostnad är 0,04%, och avkastningen är 1,3% från och med februari 2021.

I skrivande stund är AGG:s tillgångar värda 71 miljarder dollar i en portfölj med över 8 150 obligationer: 38 procent i statskassor, 28 procent i företagsskulder, 25 procent i värdepapper med säkerhet i hypotekslån och resten i agentur-, stats-, kommun- och andra obligationer.

3. iShares Core Total USD Bond Market ETF (IUSB)

IUSB är en stark obligation som erbjuder en blandning av främst investment grade-skulder och obligationer med högre avkastning. Fondens portfölj omfattar nästan 10 000 obligationer, med cirka 33% i företagsskuld av investment grade, 31% i statskassor, 23% i värdepapper med säkerhet i hypotekslån, och resten bland statspapper, internationell statsskuld och andra typer av obligationer. Avkastningen är 1,7%, medan kostnaden bara är 0,06% från och med februari 2021.

4. Fidelity U.S. Bond Index Fund (FXNAX)

FXNAX är en indexobligationsfond som följer Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond Index, med cirka 41% av fondens innehav i amerikanska statspapper och 26% är i företagsobligationer. I skrivande stund i februari 2021 är fondens utdelningsavkastning 1,72 procent, medan kostnadstakten är liten – bara 0,025 procent.

5. Vanguard Core Bond Fund Investerare (VCORX)

VCORX är en aktivt förvaltad obligationsfond. Med över 2,2 miljarder dollar under förvaltning i februari 2021 investerar fonden över hela spektrumet av investment grade-skulder (nästan 1 300 obligationer för närvarande), med ett brett utbud av löptider (i genomsnitt 7,3 år).

Portföljens innehav är följande: 37% i statspapper med säkerhet i hypotekslån, 35% i investment grade företagsskulder och 16% i statskassor. VCORX tar ut 0,25% i årliga avgifter, och dess treåriga totala avkastning är 18,4% 2021.

Experttips om att investera i obligationsfonder

Obligationsfonder är en passiv investeringsform på obligationsmarknaden. Till skillnad från de enskilda obligationer som du kan hålla till förfallodagen för att behålla ditt fulla kapital medan du samlar in ränta, har en obligationsfond inte ett angivet förfallodatum; du köper dem bara för att sälja till ett högre substansvärde (NAV) samtidigt som du tjänar en månadsinkomst. Således är det bättre att investera i obligationsfonder (snarare än enskilda obligationer) när räntorna förväntas sjunka eftersom obligationspriserna kommer att stiga, vilket ger dig möjlighet att sälja till ett högre NAV.
- Redaktionen

Varför investera i obligationsfonder?

Det finns många skäl att vilja investera i en obligationsfond. Det erbjuder dig enkelt en diversifierad obligationsportfölj som hanteras av en professionell aktör. Obligationsfonder har också god likviditet, vilket gör dem lätta att köpa och sälja när det passar dig. Dessutom är det en månatlig inkomstkälla, som kan vara skattefri om det är en kommunal obligationsfond.

Vanliga frågor och svar

 1. Nej. De flesta mäklare är öppna för handel under marknadstimmar på vardagar. Kontrollera med mäklaren du tänker handla med för att ta reda på handelstimmarna.

 2. Ja. De flesta länder anser att vinst från handel som en beskattningsbar aktivitet, så du måste betala någon form av kapitalvinstskatt eller inkomstskatt på alla pengar du tjänar. Kontrollera dina lokala skattelagar innan du investerar.

 3. En obligation är en skuldförpliktelse som emitterats av stater eller företag, medan en obligationsfond är en samling av flera enskilda obligationer som handlas som en enda enhet.

 4. Ja. Vissa mäklare kan tillhandahålla ytterligare tjänster som robothandel för handlare. En handlare kan också använda stop-loss och take-profit order för att automatisera köp / försäljning. Kontrollera med mäklaren om sådana automatiserade tjänster är tillgängliga.

 5. En trader bör alltid välja en reglerad plattform för handel. Näringsidkaren kan också använda ytterligare säkerhetsåtgärder som tvåfaktorsautentisering (2FA) för att säkra handelskontot.

 6. Ja, en obligationsfond är en passiv investeringsform på obligationsmarknaden, vilket är relativt mindre riskabelt än andra investeringsformer. De ger nybörjare en diversifierad obligationsportfölj som förvaltas av en professionell aktör. Dessutom är månadsräntan ett bra sätt att tjäna en stadig inkomst.