Home > Jämför > Råvaru ETFer
Börja handla med eToro

Bäst ETFer för råvaror att köpa 2022

Författare: Mir Kamrul Uppdaterad: Jan 21, 2022

Det har skett en stor återväxt av exchange-traded funds (ETFer) inom råvaror detta år, och de flesta går bullish. Då vaccinen för COVID-19 når fler och marknaderna öppnas upp har investerare vänt sig till fysiska tillgångar under 2021, i hopp om att slå marknaden. Professionella investerare prioriterar fysiska tillgångar för att diversifiera och underhålla en solid investeringsportfölj.

Här presenterar vi våra bästa val av ETFerna inom råvaror.

Var han jag handla med råvaru-ETFer?

Att handla med ETFer för råvaror är en enkel process så fort du hittat en nätmäklare som stödjer handel med ETFer. Som mellanhand mellan dig och marknaden bör mäklaren vara reglerad av UKs Financial Conduct Authority (FCA), USAs Securities and Exchange Commission (SEC), Australian Securities and Investment Commission (ASIC) i Australien eller relevant myndighet i det landet du bor i.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en råvaru-ETF?

För de som håller på att göra sig bekanta med aktiemarknaden kan de många olika investeringsstrategierna ofta verka avskräckande. Det finns day-trading, optionshandel, swing trading, dividend-investering, investering i dividend-tillväxt, och mer. Som resultat av detta kan nybörjare känna sig paralyserade inför valen och därför inte investera alls. Som tur är så är ETFer en helt acceptabel investeringsstrategi för investerare oavsett erfarenhetsnivå.

Här är en snabb beskrivning av vad ETFer är:

 • En exchange-traded fund är en samling av värdepapper vilket innebär att du inte behöver köpa de underliggande värdepapperen individuellt. 
 • ETFer är värdepapper som listas offentligt på stora börser så som NYSE och NASDAQ, och de handlas på samma sätt som aktier.
 • De flesta ETFer innebär en lägre kostnadskvot än administrerade fonder. Till exempel, 0,5% (för en ETF) vs. 1%+ (för en administrerad fond).
 • ETFer följer ett brett index av aktier, så de erbjuder automatiskt diversifiering.
 • ETFer har ofta en lägre omsättning av värdepapper, vilket innebär låg till ingen kapitalskatt.

Som namnet indikerar så följer en ETF för råvaror priset på fysiska varor, inklusive naturresurser (olja/gas), ädelmetaller (guld/silver), och jordbruksvaror (säd/boskap/kaffe).

Investera i råvaru-ETFer i 3 steg

1

Skapa ett handelskonto

Välj en mäklare som är reglerad av de högsta myndigheterna. Du behöver bara registrera dig på plattformen och fylla i KYC (know your customer)-information så som ditt namn, adress, erfarenhetsnivå och yrke. Din information behöver verifieras med korrekt dokumentation så som personnummer i de flesta fall.

2

Välj en ETF för råvaror

Genom att använda vår lista som guide, leta rätt på dina önskade ETFer i listan hos din nätmäklare, vilket borde vara sökbart efter ETFens namn. Gör dina egna efterforskningar för att hitta attraktiva ETFer, till exempel genom att klicka på dem för att få mer information.

3

Utför ditt köp

ETFer tenderar att ha väldigt hög likviditet (precis som aktier) och kan handlas under marknadens öppna timmar (precis som aktier och till skillnad från fonder). Din nätmäklare bör låta dig använda samma ordertyper som du skulle använda för att köpa och sälja aktier: “quote and deal” marknads-orders, begränsade orders, och stop-orders.

Bäst råvaru-ETFer att köpa nu

Vi har tagit fram en lista med de tio bästa råvaru-ETFerna baserat på deras tidigare prestation, likviditet, och analytikers åsikter.

 1. United States Oil Fund (USO)
 2. Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC)
 3. iShares Silver Trust (SLV)
 4. SPDR Gold Trust (GLD)
 5. Invesco DB Commodity Trading (DBC)
 6. iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (GSG)
 7. Aberdeen Standard Platinum Shares ETF (PPLT)
 8. Granite Shares Gold Trust (BAR)
 9. Teucrium Corn Fund (CORN)
 10. United States Copper Index Fund (CPER)

Här är mer information om våra fem favorit-ETFer inom råvaror.

1. United States Oil Fund (USO)

Den globala oljemarknaden gick in i ett hinder på grund av coronavirus-pandemin. Men nu när reserestriktioner minskar och industrier börjar ta fart igen under 2021 får oljemarknaden en ny chans. USO-ETFen låter dig ta del av vinsterna från olja som definitivt är bullish nu.

2. Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC) 

Denna ETF består av några av de mest handlade råvarorna inom energi, industri-metaller, ädelmetaller, och jordbruk. Med en stor utbredning av råvaror (tillgångar på över 3,1 miljarder dollar), en årlig avkastning på nästan 70% det senaste året, och en kostnadskvot på bara 0,59%, är det svårt att hitta fel hos denna ETF.

3. iShares Silver Trust (SLV)

SLV grundades 2006 och har framför allt varit bullish. Denna ETF inriktar sig på fysiskt silver snarare än värdet hos gruvföretagen. Därför behöver du inte oroa dig för framtida kontrakt eller osäkerheten som förknippas med de flesta gruvföretagens aktier. Varje andel av denna ETF svarar mot en specifik mängds silver, vilket för den till ett utmärkt val för investerare att äga fysiskt silver och inte behöva krångla med förvaringsavgifter.

4. SPDR Gold Trust (GLD)

Denna råvaru-ETF har haft en stadig tillväxt genom åren, precis som den ädelmetall den bygger på: guld. Många generationer har värdesatt guld, och investerare ser det som en stabil och säker investering. Denna ädelmetall skyddar dig från den genomgående nedgången när ekonomin påverkas av sådant som högre inflation. Andra bra alternativ till GLD är Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL) och Granite Shares Gold Trust (BAR).

5. Invesco DB Commodity Trading (DBC)

Denna ETF grundades 2006 och är en av de största, och ett bra val att investera i om du vill ha en bred råvaru-tillgång. DBC följer prisförändringar inom bensin, naturgas, råolja, silver, aluminium, guld, zink, A-rankad koppar, söt råolja, värmeolja, sojabönor, socker, vete, och majs. DBC-ETFen består av spekulativa mängder av alla dessa råvaror, väl sammanförda under hanteringen. Resultatet är en ETF som skapat vinster för investerare sedan början.

Experttips för att investera i råvaru-ETFer

En ETF med låg AUM (assets under management), ofta mindre än 50 miljoner dollar, kan ha högre handelskostnader vilket kan äta upp dina investeringsvinster. De flesta ETFer upplever en fantastisk tillväxt tack vare de ekonomiska förutsättningarna, och deras handelsvolym har aldrig varit större (vilket indikerar att ETFer används mer och mer som ett handelsverktyg i jakten på bra tillfällen).
- Mir Kamrul

Varför handla med råvaru-ETFer?

ETFer har en låg konstad, erbjuder en bra diversifiering av portföljen, och är enkla att köpa och sälja. De är ideala för passiva investerare som vill öka sina investeringar på lång sikt utan att aktivt hantera en portfölj med separata investeringar.

Det är viktigt att påpeka att världens största konsument av råvaror, Kina, håller på att stadigt bygga upp sin ekonomi till nivån innan pandemin. Därför kan det vara ett bra tillfälle att investera i råvaru-ETFer.

Vanliga frågor och svar

 1. En del gör det, andra gör det inte, beroende på om ETFen innehåller aktier som betalar ut avkastningar eller inte.
 2. Råvaru-marknader tilltalar ofta traders mer än investerare, mest för att råvaror handlas på marknader för forward eller futures kontrakt som går ut på en till tre månader. En handlare av råvaru-ETFer försöker förutsäga råvarans prisförändringar snarare än att investera i företag som genererar vinster.
 3. Vilken råvaru-ETF som är bäst idag kan ändras när som helst. Råmaterial är en viktig del av produktionskedjan för alla företag och en vital del av den globala ekonomin. Så studera marknaden och investera i produkter med stor efterfrågan just nu genom att använda råvaru-ETFer.
 4. Råvaru-ETFer är bra för individuella investerare och institutioner som vill få exponering mot fysiska varor eller skydda sig själva från förluster i tillgångar som är negativt korrelerade som aktier och obligationer.
 5. Om du vill få exponering mot S&P 500 index eller letar efter tillväxt av avkastningar så finns det en ETF för dig. När det kommer till råvaru-ETFer handlar allt om den underliggande tillgångens tillgång och efterfrågan, vilket är något du behöver lära dig som nybörjare.
 6. Råvaru-ETFer erbjuder nybörjare en möjlighet att investera i råvaror lika intuitivt som att köpa aktier utan att behöva lära sig om futures contracts eller investeringar i hävstångsderivat.