Home > Jämför > Råvaruaktier

Bästa råvaruaktierna att investera i

Råvarumarknaden hade ett starkt år 2020. Vissa råvaror, speciellt de som används inom industrin, sjönk kraftigt under det första halvåret men tog igen sig kraftigt efter det. Efter ett starkt 2020 har vi bedömt vilka råvaruaktier som fortfarande ser ut att vara ett gott köp detta år. Här är en lista på de bästa råvaruaktierna att investera i under 2021.

Vad är råvaruaktier?

Råvaruaktier är aktier i företag som producerar och distribuerar råvaror. “Råvaror” innebär flera grupper, bland annat lantbruksråvaror, industriella metaller, ädelmetaller, och energiråvaror. Alla dessa råvarors värde drivs av olika saker och har olika risk-avkastningar.

Vilka tider kan man tradea med råvaruaktier?

Råvaruaktier kan köpas från och tradeas vid alla större aktieplatser så länge företaget är offentligt listat. Därför kan råvaruaktier tradeas under arbetstimmarna för platsen och kan inte tradeas eller köpas utanför arbetstid. Om du lägger in en beställning hos en nätmäklare eller handelsplats genomförs den när marknaden öppnas.

Hur investerar man i råvaruaktier?

1

Öppna ett tradingkonto

För att kunna tradea behöver du välja en tillförlitlig nätmäklare och registrera dig på deras plattform. Börsar arbetar inte med handels- eller individuella investerare, så om du vill investera i råvaror måste du köpa aktier genom en registrerad nätmäklare. För att göra detta behöver du följa stegen som beskrivs på deras hemsida och registrera dig innan du kan lägga in en beställning.

2

Välj de bästa råvaruaktierna att investera i

Efter att du registrerat dig hos en nätmäklare är det dags att välja de råvaruaktier som bäst passar din risktolerans och investeringsprofil. Om du har en högre risktolerans kan du köpa råvaruaktier från företag som tar fram nya behandlingar och mediciner. Det finns en del risker mer det men dina potentiella vinster är också större.

3

Börja investera

Efter att du gjort ditt val är du redo att börja investera eller tradea aktierna. Det är inte så stor skillnad på de två alternativen förutom hur länge du håller i dem. Om du köper råvaruaktier som en investering är det bättre att ha kvar dem längre. Däremot om du vill tradea med dem bör du hålla koll på hur marknaden rör sig och sälja dem när priset når en nivå som låter dig ta ut en vinst.

Var kan jag köpa råvaruaktier?

Att tradea råvaruaktier online är en relativt enkel process. Det som krävs är tillgång till en börs och en grundläggande förståelse för vad råvaror är och hur de reagerar på förändringar i ekonomin, politiken, marknaden och trender. När du har ett bra grepp om grunderna bör du kunna välja en tillitsfull råvarumäklare. Det är alltid bättre att välja en som erbjuder onlinehandel.

Fram till nyligen var råvarumarknaden mest öppen för stora företag och institutionella investerare. Men individuella investerare har fått en in fot via registrerade råvarumäklare som är verksamma inom råvarubörsar, så som New York Mercantile Exchange, Chicago Mercantile Exchange (CME Group), Tokyo Commodity Exchange, London Metal Exchange, European Energy Exchange, Moscow Energy Exchange med flera.

Vi har listat de bästa råvaruaktierna att köpa under 2021. Du kan börja tradea dem med våra rekommenderade nätmäklare listade i tabellen nedanför.

1
Exxon Mobil (XOM)
Our score
10
Exxon Mobil är världens femte största publika bolag
Största "Big Oil" företaget i världen med 181.5B dollar iintäkter 2020 och 29% tillväxt
Börsvärde över $ 230 miljarder dollar (februari 2020)
Description:
Payment methods
Elektronisk överföring, Banköverföring
Full regulations list:
CySEC, FCA
2
TC Energy (TRP)
Our score
9.3
Ett av de ledande energiföretagen med verksamhet inom naturgas, olja och kraftindustri
Ett börsvärde på 41B dollar.
Den kanadensiska energiledaren har bibehållit stabila KPIs under de senaste fem åren
Description:
Payment methods
Elektronisk överföring, Banköverföring
Full regulations list:
CySEC, FCA
3
Rio Tinto Group (RIO)
Our score
8.7
Rio Tinto Group grundades 1873 och har sitt huvudkontor i London.
Ett börsvärde.på 42 miljarder dollar.
God avkastning under de senaste fem åren.
Description:
Payment methods
Elektronisk överföring, Banköverföring
Full regulations list:
CySEC, FCA
4
Sociedad Quimica y Minera de Chile S.A. (SQM)
Our score
8.5
Företaget grundades 1968 och har sitt huvudkontor i Chile.
SQM är ett av världens största illverkare av litium.
Betalar en pålitlig aktieutdelning.
Description:
Payment methods
Elektronisk överföring, Banköverföring
Full regulations list:
CySEC, FCA
5
Cheniere Energy Partners (CQP)
Our score
7.9
CQP Stock har haft en hög avkastning under de senaste fem åren.
Ett börsvärde på 19.76B dollar.
Aktien har en direktavkastning på 6,9%.
Description:
Payment methods
Elektronisk överföring, Banköverföring
Full regulations list:
CySEC, FCA

Top 10 råvaruaktier att investera i

Nu när du har en grundförståelse för hur du köper och tradear med råvaruaktier, låt oss kika närmare på de företag som har största potentiella ROI (return-on-investment). Nedan är de bästa råvaruaktierna att investera i 2021. De är från företag som är etablerade och har diverse projekt och utvecklingar i deras pipeline. I nästa del tar vi en närmare titt på alla dessa företag mer djupgående.

 1. U.S. Steel Corporation
 2. Cleveland-Cliffs
 3. Freeport-McMoRan
 4. Alcoa
 5. ExxonMobil
 6. BP
 7. Emerson Electric
 8. PPG Industries
 9. Nucor
 10. General Dynamics

U.S. Steel Corporation

United States Steel Corp. (X) rapporterade ett starkt fjärde kvartal 2020 med en vinst på $49 miljoner eller $0,22 per aktie. Företaget redovisade nyligen en utdelning på $0,01 per aktie för U.S. Steel Common Stock. Med stor produktion av järnmalm och en kapacitet för en årlig produktion av råstål på 26,2 miljoner ton producerar U.S. Steel högvärdiga stålprodukter för fordon, infrastruktur, apparater, containrar, och energiindustrin.

Cleveland-Cliffs

Cleveland-Cliffs Inc (NYSE:CLF)s aktiepris steg 7,7% sedan företaget tillkännagav att det förväntade sig en vinst på $2,2 miljarder till $2,3 miljarder. Tack vare en motståndskraftig miljö för stålpriset och ett växande nummer av stålföretag som konkurrerar om ett utbud som snabbt minskar under 2021 och vidare så kommer Cleveland-Cliffs fortsätta att dra nytta av deras skilda företagsmodell. 

Freeport-McMoRan

Freeport-McMoRan Inc ägnar sig åt gruvdrift av mineraler i Nordamerika, Sydamerika, och Indonesien. Företaget ägnar sig särskilt åt koppar, guld, molybdenum, silver och andra metaller, samt olja och gas. Dess stora portfölj av tillgångar inkluderar många projekt. Företaget hade en vinst på $4,50 miljarder för kvartalet, med en avkastning på $0,39 per aktie för kvartalet.

Alcoa

Alcoa slog analytikernas förväntningar när det kom till resultaten för Q4 och FY2020. Alcoa slutade 2020 med totalt $1,6 miljarder i kontanter. Under 2020 gick Alcoa över sitt mål att nå $900 miljoner i kontanthandlingar genom strategiska handlingar, förbättringar inom arbetskapitalet och produktivitet, samt kontanthantering som svar på den ekonomiska osäkerheten från COVID-19-pandemin.

ExxonMobil

ExxonMobil har en robust företagsmodell som låter dem hantera effekterna av pandemin. Dess strategiska initiativ och omorganiseringar såg till att företaget svarade resolut med en permanent förbättring av deras kostnadsstruktur, och bli ett starkare företag. Dessa förbättringar förväntas spara $6 miljarder i strukturella kostnader per år från 2023, i jämförelse med 2019.

BP

Trots flera incidenter så är BPs plats på marknaden fortfarande stor. I januari 2021 hade BP ett marknadstak på $75,3 miljarder. Detta gör BP till det 197e mest värdefulla företaget i världen sett till marknadstak enligt vår data.

Emerson Electric

Emerson Electric har en varierad verksamhet inom två primära områden - automatiseringslösningar och kommersiella och bostadslösningar. Efter det första kvartalet 2021 hade Emerson tillgångar på $2197 miljoner, vilket är en ökning från $1635 miljoner förra året. Företaget förväntas öka sina försäljningar med 4-8%. Underliggande försäljningar förväntas vara räntefri upp till 4%.

PPG Industries

PPG Industries Inc. registrerade en vinst på $272 miljoner eller $1,14 per aktie under det fjärde kvartalet 2020. Försäljningar steg med ungefär 2% per år till $3757 miljoner. Siffran passerade Zacks Consesus uppskattning på $3561,6 miljoner.

Nucor

Nucor förväntar sig att inkomst per aktie stiger 63% till $3,87 då analytiker förväntar sig att den kommer växa snabbare än den bredare industrin. Nettoförsäljningarna under fjärde kvartalet ökade med 3% per år till $5,26 miljarder och försäljningarna ökade med 7% vilket bekräftar uppsvinget i efterfrågan av Nucors huvudsegment, stålbruk som tillverkar plåtar, stänger och bjälkar. Stålpriset har också börjat få fart när Nucor gick in i sitt fjärde kvartal, vilket ytterligare ökade den.

General Dynamics

General Dynamics Corporation rapporterade fjärde kvartalet 2020 vinster från deras pågående verksamhet på $3,49 per aktie. Fler beställningar till en bredare marknad för företagsjets och ett kontrakt på $9,47 miljarder för att bygga Columbia-klass ubåtar gav företaget en stark position.

Experttips för investering i råvaruaktier

Oavsett om du tradear spot commodities, futures eller derivativer så behöver traders vara försiktiga på råvarumarknaden. Råvaror är instabila instrument och traders behöver ofta reagera snabbt vid marknadsförändrande händelser. De potentiella vinsterna från att tradea på marknaden för spot commodites är stor men risken för förluster är precis lika stor.

Varför investera i råvaruaktier?

Råvaruhandel kan vara lyckat i längden om den valda nätmäklaren erbjuder en handelsmiljö som är pålitlig och tekniskt avancerad. Att välja en onlinemäklare med gott rykte, som är tillförlitlig och licenserad ökar dina chanser att lyckas när du tradear råvaror, Forex, metaller, kryptovalutor och råvaru-CFDer.

Vanliga frågor och svar

 1. För närvarande pekar analytiker på BioVie som den mest lovande farmaceutiska aktien. Dess marknadstak är $190 miljoner och dess nuvarande aktiepris är $13,23 med en year-to-date vinst på 276,86%.

 2. Ja. Råvaruaktier och fonder är en god investering just nu tack vare det stora intresset för hållbart jordbruk, boskap, gruvdrift samt upptag av olja och gas. Efterfrågan för råvaror växer på grund av deras industriella användning och marknadens efterfrågan.

 3. Exxon är väldigt strikta med sin balansräkning och minskade 2020 sina kapitalutgifter med 30% och sina verksamhetskostnader med 15%.

 4. Råvaruindustrin attraherar olika typer av retail och institutionella investerare som vill ta del av marknaden.

 5. Råvaruaktier i företag med en stark portfölj inom behandlingar och mediciner samt stabila försäljningssiffror och balansräkningar är de bästa investeringarna för nybörjare.

 6. Råvaruföretag brukar vara större, bredare och erbjuder ett bra möjligheter för tillväxt.