Home > Jämför > Bästa small cap aktier
Börja handla med eToro

Bäst small-cap-aktier att köpa 2022

Författare: Emmanuel Ekwomadu news-post-updated: Mar 14, 2022

Tack vare deras låga värderingar och stora tillväxtpotential erbjuder small-cap-aktier goda investeringstillfällen enligt många. De senaste två årtiondena har small-cap aktier gjort bättre ifrån sig än large-cap-aktier. Dessutom ser många small-cap-aktier ut att vara betydligt undervärderade efter smällen ekonomin tog till följd av coronavirus-pandemin. Detta gör small-cap-aktier till ett intressant område för potentiella investerare, varför vi har tagit fram en lista över de 10 bästa small-cap-aktierna att köpa 2021.

Var kan jag handla med small-cap-aktier?

Small-cap aktier handlas publikt på aktiemarknaderna i USA, Storbritannien, med flera. Många mäklare låter dig handla aktier från andra länder, t.ex. Bör svenska mäklare tillåta dig att köpa amerikanska aktier om du inte har öppnat ett mer begränsat konto för andelshandel. Vi har tagit fram några av de bästa nätmäklarna för dig.

1
Perficient (PRFT)
Användarbetyg
10
Perficient är ett IT konsultföretag.
God avkastning under det senaste decenniet.
Under de senaste 10 åren har bolaget haft en årlig totalavkastning på 15,4%.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
2
Axos Financial (AX)
Användarbetyg
9.3
Axos Financial är ett holdingbolag för BofI Federal Bank.
Börsvärde på 2.72B.
Axos Financial aktier är upp 55,95% under det senaste året.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Yext (YEXT)
Användarbetyg
8.7
Yext är ett IT-företag som erbjuder en molnbaserad global plattform.
Ett börsvärde på 2.23B dollar.
Omsättning ökade med 31% i FY2020.
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
4
VirnetX Holding Corp (VHC)
Användarbetyg
8.5
Internetsäkerhets- och teknikföretag
34,92% försäljningstillväxt under 2019
NYSE noterat börsbolag
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
5
Unisys Corp (UIS)
Användarbetyg
7.9
Global IT-företag
Grundades 1986
2.95B dollar i intäkter under 2019
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är small-cap-aktier?

Small-cap-aktier är företag som har ett mindre marknadskapital relativt till företag av större storlek. Termen “small-cap” innebär att det totala värdet av företagets andelar är mellan $300 miljoner och $2 miljarder.

Small-cap-företag är ofta unga företag med stor tillväxtpotential, och de är ofta utspridda över de 11 sektorerna av aktiemarknaden.

Information om small-cap aktierna är svårare att komma åt än large-cap och mid-cap-företag eftersom institutionella investerare och analytiker ofta ägnar dem mindre uppmärksamhet. Detta kan vara fördelaktigt för listiga investerare som anser att ett small-cap-företags aktier är för lågt prissatta till följd av felaktig värdering. Detta är vad som kan ha hänt i fallet av GameStops-aktier i första kvartalet 2021, även om ren spekulation (en satsning på en fortsatt stigning av aktiepriset) också kan ha spelat in.

Det är inte bara goda nyheter dock, eftersom investeringar i small-cap stocks innebär en högre risk. Startup-företag kanske inte har en stabil affärsmodell, vilket kan påverka deras finansiella prestation. Small-cap aktier är också mindre likvida än deras motsvarigheter i large och mid-cap, så det kan vara svårare att få ett bra pris när du köper eller säljer aktierna.

Hur man handlar och investerar i small-cap-aktier

1

Öppna ett handelskonto

För att investera i small-cap aktier behöver du öppna ett konto hos din valda mäklarplattform. Detta är en relativt enkel process som bara tar ett par minuter, välj användarnamn och lösenord, samt ange dina kontaktuppgifter. Du kan behöva tillhandahålla någon identifikation så som ett giltigt pass eller körtkort.

2

Välj small-cap-aktier

Du kan lägga till pengar på ditt konto genom konto- eller kreditkort, och ibland PayPal. Efter det går du till mäklarens lista över aktier att handla med, och klickar på varje (om du kan) för att få reda på mer detaljer. Kom ihåg att du letar efter aktier med lågt kapital och en del mäklare kan reda kategorisera dessa aktier som “small-cap” för att göra ditt jobb enklare.

3

Utför ditt köp

Nybörjare bör börja med att försökstradea via mäklarens funktion för demokonton (om det finns). När du vet vad du håller på med kan du klicka på “köp”-knappen bredvid din valda aktie på ditt live-konto.

Top 10 small-cap aktier att handla

Här är vår lista över de 10 bästa small-cap aktierna att handla med 2021

 1. Axos Financial
 2. Winmark Corp
 3. Yext
 4. Citi Trends
 5. EVI Industries
 6. Fathom Holdings
 7. Perficient
 8. Unisys Corp.
 9. Veritone Inc.
 10. Pacific Ethanol

1. Axos Financial (NYSE: AX)

Axos är ett företag för finansiella tjänster online som erbjuder billån och bostadslån, investeringsråd och mäklartjänster. Företagets kompetitiva övertag är de exklusivt finns online, vilken reducerar driftskostnader och tillåter dem att ta ut låga avgifter från deras kunder. Efter nedgången i mars 2020 har deras aktiepris tredubblats till mars 2021.

2. Winmark Corp. (NASDAQ: WINA)

Winmark verkar som en franchiser för värdeorienterade försäljare. Dess franchisemodell inkluderar 10åriga överenskommelser med förnyas i hög grad, vilket gör denna aktie till ett bra exempel på ett företag som kommer tjäna på att ekonomin öppnas upp. Winmarks aktier uppskattas efter dess lågpunkt i mars 2020 men väldigt volatilt. 

3. Yext (NYSE: YEXT)

Yext underhåller ett regelbundet uppdaterat online-register av företag som restauranger och hotell. Föga förvånande har Yexts aktiepris varit mycket volatilt under coronavirus-pandemin, men bör förbättras när ekonomin öppnas igen.

4. Citi Trends (Nasdaq: CTRN)

Citi Trends är en urban modeförsäljare som kommer tjäna på att restriktionerna på grund av coronaviruset upphävs och alla uppdämda behov kan tillfredsställas. Citi Trends aktier har gått upp mer än tiofalt sedan deras lägsta punkt i mars 2020.

5. EVI Industries (NYSE: EVI)

EVI säljer, hyr ut och underhåller kommersiell tvättutrustning för stora företag och bolag som inkluderar hotell, restauranger, och regeringsmyndigheter. Denna aktie kan tjäna på återöppnandet av ekonomin. Aktierna har återhämtat sig något sedan det låga priset i mars 2020 men aktiepriset är långt från deras toppnotering i september 2018.

Experttips för att investera i small-cap aktier

För nybörjare är det viktigt att veta att small-cap aktier kan spegla tillståndet hos ekonomin i stort, så håll ett öga på den generella makroekonomin tillsammans med de individuella företagens fundementala nyckeltal. Håll också koll på nyheter som kan ha en stor påverkan på aktiepriset hos en small-cap aktie.
- Emmanuel Ekwomadu

Varför investera i small-cap aktier?

Small-cap-aktier presterar bra när ekonomin går bra, vilket gör dem till attraktiva investeringar att köpa till låga priser när marknaden gått ner. Small-cap aktier kan fortsätta att göra bra ifrån sig när ekonomin fortsätter att komma igång efter coronavirus-pandemin. Kom ihåg att small-cap-aktier är mer sannolika än large-cap-aktier att vara undervärderade eftersom de är får mindre uppmärksamhet från analytiker.

Vanliga frågor och svar

 1. Vi har identifierat några small-cap-aktier som har potential att gå uppåt men - på grund av hur de fungerar - är det nästan omöjligt att välja ut en enda aktie som är en säker investering.
 2. Small-cap-aktier kan vara en bra investering eftersom ekonomierna fortsätter att öppnas upp. Potentialen för small-cap aktier att öka snabbt (som GameStop gjorde under första kvartalet 2021) gör dem till attraktiva investeringar.
 3. Våra efterforskningar antyder att Citi Trends är en av de mest finansiellt stabila small-cap-företagen i skrivande stund.
 4. Small-cap aktier är speciellt attraktiva för investerare som är villiga att kontrollera alla siffror för att se vilka aktier som är undervärderade eller kan växa i framtiden. Endast investerare som handlar på vissa mäklarplattformar kan handla med small-cap-aktier eftersom vissa mäklare (så som hävstångs-spridna bets och de som erbjuder CFDer) inte tillåter small-cap-aktier att handlar av individuella investerare.
 5. Jämfört med big-cap aktiemarknadens solida företag som har funnits i många år kan small-cap-aktier vara riskabla och råka ut för stora (och plötsliga) förändringar i aktiepriset. Därför är det bättre för nybörjarinvesterare att börja med large-cap-aktier.
 6. Small-cap-aktier blev populära under Covid-19-pandemins lockdowns - när många hade mer tid för att handla, och en del hade mer pengar att handla med eftersom de spenderade mindre på underhållning och resor.
 7. Nej, många small-cap-aktier handlas med på den amerikanska aktiemarknaden mellan 9:30 och 16:00 New York Time. Andra small-cap aktier handlas med på andra börsar som London Stock Exchange under de lokala handelstimmarna.