Home > Jämför > Tech ETFer

Bästa tech-ETF:erna att köpa

Författare: Ron Mendoza

En stor del av börstillväxten på senare tid har främst varit teknikdriven. De flesta branschledare som Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla och Nvidia hittade ett sätt att lägga till ytterligare 3,4 biljoner dollar i kombinerat marknadstak trots pandemin.

Men som investerare är det aldrig lätt att välja vilka bland dessa teknikföretag som kommer att bära frukt, än mindre få nästa stora genombrott. Så om du kan investera i dem alla, varför skulle du satsa på en enda aktie?

Det är vad ETF:er är till för - de ger dig omedelbar diversifiering. Med andra ord behöver du inte längre lägga pengar i en aktie, men du kan få den utspridd bland de företag du gillar. Och i den här artikeln listar vi de tio bästa tech-ETF:erna att handla med 2021.

Vad är en tech-ETF?

En tech-ETF är en börshandlad fond som består av en samling aktier inom den amerikanska tekniksektorn. Det involverar företag i en mängd olika industrigrupper och underindustrier till exempel inom programvara och tjänster, hårdvara och utrustning samt halvledartillverkning.

Tekniksektorn är naturligtvis bland de mest volatila marknaderna att tradea på, så investeringar i teknikföretag kan utgöra en högre risk-vinst-profil.

När du lägger till börshandlade fonder i din portfölj är det därför viktigt att förstå att även om vissa fonder kan överträffa den bredare marknaden, går sannolikheten för förlust i samma takt.

Investera i tech-ETF:er i 3 steg

1

Hitta en nätmäklare och öppna ditt konto

För att komma igång med att lägga till tech-ETF:er i din portfölj behöver du en nätmäklare som ger dig en tradingplattform för att göra dina beställningar. Och några av de saker du bör leta efter i en nätmäklare inkluderar reglering, kontoskydd (t.ex. försäkring, garantier), kontosäkerhet och supportverktyg. När du hittar en nätmäklare som fyller alla kriterier är nästa steg att genomföra de krav som finns för att öppna ditt tradingkonto.

2

Hitta den bästa tech-ETF:en

Nästa steg är att bestämma vilken fond du ska köpa. Du kan använda vår topp tio-lista som en guide för att få en uppfattning om vilken tech-ETF som sannolikt kommer att uppfylla dina investeringsmål. Men i det här skedet är det också viktigt att ta dig tid att formulera din egen bedömning innan du tar steget. Om du går in för DIY-investeringar är det alltid bra att tänka självständigt eftersom det hindrar dig från att köpa samma som alla andra, vilket kan leda till misslyckande.

3

Placera din trade

När du har analyserat vilken som är bäst är det sista steget att köpa fonden och sedan aktivt bevaka din position. Här måste du fastställa regler för att avsluta dina affärer, och detta kan antingen vara ett förinställning vinstmål eller ett "stop-loss" -kriterie.

Var kan jag tradea tech-ETF:er?

Du kan investera i ETF:er på två sätt. Det ena är med ett nätmäklarkonto, och det andra är genom en "robo-rådgivare", och den goda nyheten är att båda alternativen erbjuder minimala kostnader.

Men om du väljer en robo-rådgivare måste du överlämna investeringsbeslutet till algoritmdrivna plattformar.

Å andra sidan, om du väljer ett mäklarkonto, finns friheten att välja de medel du vill investera i.

Således handlar allt om preferens och hur du ser på att investera. En möjlig nackdel när du använder en robo-rådgivare är dock att du utsätter dina medel för tjänster med lite mänsklig inblandning. Detta innebär att allt bygger på automatiserade strategier.

Det är alltid bäst att ha en aktiv roll i dina investeringar eftersom du inte bara har friheten att fatta dina egna beslut, utan du lär dig också och får erfarenhet av processen.

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Vår poäng
10
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Börja handla
För:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Betalningsmetoder
Elektronisk överföring, Banköverföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$10
Exklusiv marknadsföring
Vår poäng
9.3
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bitcoin, Kreditkort, Kontokort
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Vår poäng
8.7
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Bästa tech-ETF:erna att köpa nu

 1. Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares
 2. Technology Select Sector SPDR-fond 
 3. First Trust Dow Jones Internet Index Fund
 4. iShares USA Technology ETF
 5. First Trust Cloud Computing  ETF
 6. iShares Global Tech ETF
 7. VanEck Vectors Semiconductor ETF
 8. ARK Next Generation Internet ETF
 9. ARK Innovation ETF
 10. O'Shares Global Internet Giants ETF

Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares (VGT)

Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares är vår bästa teknik-ETF. Denna fond är den största i sin kategori, med 46,46 miljarder dollar i förvaltade nettotillgångar. VGT följer MSCI US Investable Market Information Technology 25/50 Index, som är ett riktmärke för små, medelstora och stora amerikanska företag inom IT-sektorn.

Resultatmässigt seglade fonden fram till och med under 2020 med vinster på totalt 38%. VGT tradeas för närvarande för $378.

Technology Select Sector SPDR Fund (XLK)

Technology Select Sector SPDR Fund är det näst bästa valet på denna lista. Fonden förvaltar tillgångar på 34,53 miljarder dollar, där Apple utgör 22,70% av dem. Den följer Technology Select Sector i S&P 500-indexet och har en nuvarande årsavkastning på 4,74%. Fonden har ett nuvarande NAV på $137.

First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN)

First Trust Dow Jones Internet Index Fund är inte fullt investerad i teknikföretag utan är diversifierad i andra sektorer på grund av hur den är strukturerad för att följa Dow Jones Internet Composite Index. Dess totala förvaltade tillgångar är 10,37 miljarder dollar, med teknikinnehav på 48,5% och kommunikation 33,1%. Och fonden tradeas för närvarande för $241,95 i skrivande stund.

iShares U.S. Technology ETF (IYW)

iShares U.S. Technology ETF har gått stadigt framåt de senaste fyra månaderna, vilket gav priset ett hopp på nästan 26% sedan november. Den tradeas för närvarande för $92,83.

Fonden följer Dow Jones U.S. Technology Index och fördelar 97,5% av sina tillgångar på 6,77 miljarder dollar till aktier i teknik- och kommunikationssektorn.

First Trust Cloud Computing ETF (SKYY)

First Trust Cloud Computing ETF har också en fantastisk pågående fyra-månaders-period, beräknat med en uppgång på 44% sedan november och tradeas för $110,36 för närvarande. Fonden investerar 90% av sina tillgångar på 2,25 miljarder dollar i företag som är involverade i molndataindustrin; den följer ISE CTA Cloud Computing Index TM:s pris och avkastning. Dess främsta innehav inkluderar Kingsoft Cloud Holdings Ltd ADR, Microsoft och MongoDB Inc Class A.

iShares Global Tech ETF (IXN)

iShares Global Tech ETF är tidigare känt som iShares Global Tech ETF. Denna fond söker investeringsavkastning som följer S&P Global 1200 Information Technology Sector Index pris- och avkastningsresultat.

Pandemin fick IXT att falla till $155,91, men fonden har återhämtat sig sedan dess och till och med överträffat sitt pris före pandemin. iShares Global Tech handlas nu med för $321,55.

VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH)

VanEck Vectors Semiconductor ETF försöker replikera pris- och avkastningsprestandan för MVIS® US Listed Semiconductor 25 Index, som är det index som följer utvecklingen för de största amerikanska företagen som genererar 50% av sina intäkter från halvledare. Fondens tre största innehav inkluderar Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR, NVIDIA Corp., och ASML Holding NV ADR. SMH tradeas på marknaden med en NAV på $253,23.

ARK Next Generation Internet ETF (ARKW)

ARK Next Generation Internet ETF (ARKW) är den första på den här listan som inte nödvändigtvis följer ett index. ARKW är istället en aktivt förvaltad fond som investerar i tillväxtaktier för large cap-företag inom artificiell intelligens (AI), big data, cloud computing, cybersäkerhet och blockkedjeteknik.

Denna fond har 8,76 miljarder dollar i förvaltade tillgångar och har en avkastning hittills i år på 24,58%. Den tradeas för närvarande för $186,53.

ARK Innovation ETF (ARKK)

ARK Innovation ETF är en annan ARK Invest aktivt förvaltad fond. Men för just denna ETF ligger fokus inte enbart på teknikföretag utan på "interrupting innovations". Fonden har exponering mot företag involverade i artificiell intelligens, DNA-teknik, energiinnovation, automatisering och tillverkning, finansiell teknik och molntjänster.

ARKK:s 1-åriga resultat är 116,4% och tradeas nyligen till ett NAV på $155,43.

O'Shares Global Internet Giants ETF (OGIG)

Slutligen tar sig O'Shares Global Internet Giants ETF in på denna lista. Denna fond försöker följa utvecklingen för O'Shares Global Internet Giants Index och investerar vanligtvis 80% av sina tillgångar i indexets komponenter. OGIG lanserades 2018 och har nu nettotillgångar värda 708 miljoner dollar.

Fondens senaste stängning var 63,68 dollar, med en daglig totalavkastning på 2,65 procent hittills i år.

Experttips för att investera i tech-ETF:er

Eftersom volatilitet styr över teknikaktier kan de ha större nedåtrisker. Som en motåtgärd kan du säkra din position genom att blanka en bredmarknads-ETF som SPDR S&P 500 ETF eller SPDR Dow Jones Industrial Average ETF. Men detta kanske inte är det bästa alternativet för dig att uppnå vinster på eftersom det bara kompenserar potentiella förluster med vinsterna från en annan trade. Därför skulle en säljoption vara den lämpligare säkringsåtgärden, eftersom detta gör att du kan ha rätt men inte skyldighet att sälja den underliggande fonden. Detta kräver dock en djupare förståelse för finansiella derivat som kan göra mer skada än nytta om de missbrukas.

Varför tradea med tech-ETF:er?

Att investera i teknik-ETF:er ger diversifierad exponering mot aktier som sannolikt kan generera avkastning över genomsnittet i en portfölj. Som tidigare nämnts har teknikföretag varit den främsta drivkraften för tillväxt i detta nya marknadsrally. Så att köpa en tech ETF är en möjlighet att hoppa på trenden hos en annan bullish marknad, en som särskilt steg från askan från 2020-talets coronainducerade krasch.

Ändå är det värt att komma ihåg att inte lägga alla dina ägg i en korg. Trots att dessa fonder erbjuder omedelbar diversifiering i en volatil sektor kommer det fortfarande att uppvisa en något liknande rörelse, varför du alltid bör avsätta medel till lågrisktillgångar för att hålla allt balanserat.

Vanliga frågor och svar

 1. Det är Vanguard Information Technology Index Fund ETF; de har nettotillgångar under förvaltning till ett värde av 46,46 miljarder dollar.

 2. Den senaste tidens tillväxt bland teknikföretag efter den pandemiinducerade marknadskraschen är en övertygande anledning att gå med i en pågående trend som kan pågå i några år.

 3. Förutom icke-professionella investerare inkluderar de institutioner som innehar ETF:er förmögenhetsförvaltare, banker, investeringsrådgivare, hedgefonder etc.

 4. De två tillgångarna är desamma på det sätt att båda kan handlas med på marknaden. En viktig skillnad är dock att börshandlade fonder vanligtvis består av aktier i ett index, medan aktier är enskilda aktier i ett företag.

 5. Ja, och det då ETF:er i teknikindustrin är desamma som aktiefonder i och med att fondförvaltarna ansvarar för att genomföra mycket av fondens investeringsbeslut. Detta tar bort processen att analysera enskilda aktier, vilket nybörjare kan ha svårt att göra.

 6. Det uppskattas att tekniksektorn är värd 1,9 biljoner dollar, vilket är den tredje största sektorn i den amerikanska ekonomin.