Home > Jämför > Tech ETFer
Börja handla med eToro

Bäst Tech-ETFer att köpa 2022

Författare: Ron Mendoza Uppdaterad: 21 January, 2022

Stora delar av aktiemarknadens tillväxt under 2020 och in i 2021 har drivits av teknik. Industrins ledare som Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), och Facebook hade mycket nytta av coronavirus-krisen som betydde att folk behövde arbeta och underhålla sig själva hemifrån. Andra teknikföretag som Tesla var också populära, och stimuluspaket plus tid över uppmuntrade många att ta sig in på marknaden överlag.

Investeringar i teknik kan vara nyckfulla: de kan falla lika långt (och snabbt) som de kan öka, eller skjuta i höjden när ett företag uppfinner nästa stora sak. Att välja vilket teknikföretag som kommer ta fart är ofta hit-and-miss, men du kan investera i hela sektorn via en exchange-traded fund (ETF) som erbjuder direkt diversifiering över sektorn.

I denna guide presenterar vi de top tio bästa teknik-ETFerna att handla i år.

Var kan jag handla med teknik-ETFer?

Du kan investera i ETFer på två sätt: via ett mäklarkonto eller en robot-rådgivare. Båda valen innebär minimala kostnader, men robot-rådgivaren innebär att du ger upp dina investeringsbeslut till en algoritm.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$500
Kampanj
Användarbetyg
8.7
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Bank Wire, Credit Card, Debit Card, PayPal, Sofort, neteller, skrill
Fullständig regellista:

Vad är en teknik-ETF?

En exchange-traded fund utgörs av en samling aktier, och en teknik-ETF består av aktier som faller inom den amerikanska tekniksektorn. Några av dessa företag är involverade i mjukvara och tjänster, några i hårdvara och utrustning, och några i tillverkning av semicondutors.

Genom att diversifiera över flera aktier är en teknik-ETF säkrare än att satsa på hur en enskild aktie presterar, men det ger inte fullständigt skydd om hela sektorn skulle gå nedåt.

Investera i teknik-ETFer i 3 steg

1

Hitta en mäklare och skapa ett konto

Du behöver en mäklare som erbjuder den handelsplattform där du utför din handel. Några saker att titta på hos en mäklare är reglering, kontoskydd, säkerhet, och supportverktyg. Öppna ett konto, ofta på några minuter, genom att ange dina uppgifter (namn, e-postadress, etc.) och uppge den ID-dokumentation som krävs.

2

Hitta den bästa teknik-ETFen

Du kan använda vår top-10-lista som en guide till de bästa teknik-ETFerna att köpa men se till att göra dina egna undersökningar också. Mäklaren kommer lista vilka ETFer som är tillgängliga för dig att handla med via deras online-plattform och du kan ofta klicka på varje för att få mer information. Alternativt kan du söka på internet efter namnet på ETFen så hittar du mer information från många finansiella hemsidor.

3

Placera din handel och hantera den

En av de bra sakerna med ETFer är att de kan köpas och säljas precis som individuella aktier. Du kan köpa direkt och för det nuvarande marknadspriset eller så kan du lägga in en order att köpa (t.ex. en limit order) utanför marknadstimmarna som utförs automatiskt när marknaden öppnas nästa gång. Om du lägger in en stop-order på ditt nya köp kan du begränsa din förlust på en specifik nivå om marknaden vänder mot dig.

Bäst teknik-ETFer att köpa nu

 1. Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares
 2. Technology Select Sector SPDR Fund
 3. First Trust Dow Jones Internet Index Fund
 4. iShares U.S. Technology ETF
 5. First Trust Cloud Computing ETF
 6. iShares Global Tech ETF
 7. VanEck Vectors Semiconductor ETF
 8. ARK Next Generation Internet ETF
 9. ARK Innovation ETF
 10. O'Shares Global Internet Giants ETF


1. Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares (VGT)

Vanguard Information Technology Index Fund ETF Shares är vår främsta teknik-ETF. Denna fond är den största i sin kategori med $46,46 miljarder i nettotillgångar under hantering i skrivande stund. VGT följer MSCI US Investable Market Information Technology 25/50 Index som är ett riktmärke för small-, mid-, och large-cap företag i USA inom IT-sektorn. Priset på denna ETF har varit på en stadig uppgång från mars 2020 till maj 2021.

2. Technology Select Sector SPDR Fund (XLK)

Technology Select Sector SPDR Fund är den näst bästa ETFen på vår lista. Fonden hanterar $34,53 miljarder i tillgångar i skrivande stund, och Apple utgör 22,70%. Denna fond följer Technology Select Sector of the S&P 500 Index och har varit på stadig uppgång från mars 2020 till maj 2021.

3. First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN)

First Trust Dow Jones Internet Index Fund är inte helt investerad i teknikföretag. Den är diversifierad i andra sektorer tack vare hur den är strukturerad att följa Dow Jones Internet Composite Index. Totala tillgångar under hantering är $10,37 miljarder i skrivande stund, och teknikinnehav utgör 48,5% och kommunikation 33,1%. Efter att ha haft en stadig uppgång sedan mars 2020 har priset för denna ETF blivit mer instabilt under första halvan av 2021.

4. iShares U.S. Technology ETF (IYW)

iShares U.S. Technology ETF har haft ett bra lopp och nästan dubblat i pris mellan lågpunkten i mars 2020 och maj 2021. Denna fond följer Dow Jones U.S. Techonology Index och allokerar 97,5% av dess tillgångar på $6,77 miljarder (i skrivande stund) till aktier i teknik- och kommunikationssektorn.

5. First Trust Cloud Computing ETF (SKYY)

First Trust Cloud Computing ETF gjorde också bra ifrån sig 2020 men blev mer volatil 2021. Fonden investerar 90% av dess $2,25 miljarder i tillgångar (i skrivande stund) i företag involverade i den uppkommande industrin för molnteknik. Den följer ISE CTA Cloud Computing Index TMs pris och avkastning, och dess största innehav inkluderar Kingsoft Cloud Holdings Ltd ADR, Microsoft, och MongoDB Inc Class A.

Experttips för att investera i teknik-ETFer

Eftersom teknik-aktier kan vara volatila kanske du vill överväga att investera i en teknik-ETF vid sidan om (orelaterade) investeringar för att minska dina risker genom diversifiering.
- Ron Mendoza

Varför handla med teknik-ETFer?

Att investera i teknik-ETFer erbjuder diversifierad exponering till aktier som är troliga att generera vinster över genomsnittet till din portfölj. Som redan sagts har teknikföretag varit några av de som växt mest 2020-2021. Att köpa teknik-ETFer kan vara din chans att delta i denna trend innan det är försent, men var försiktig eftersom “trenden är bara din vän tills den tar slut”.

Vanliga frågor och svar

 1. Den främsta teknik-ETFen på vår lista är Vanguard Information Technology Index Fund ETF men de andra kan också vara bra köp. Kom ihåg att saker kan ändras.
 2. Teknik-ETFer har varit en bra investering sedan mars 2020 och kan förbli så. Men ingenting håller för evigt så se till att diversifiera din portfölj.
 3. Förutom privata investerare så inkluderar institut som håller ETFer wealth managers, banker, investeringsrådgivare, och hedge funds.
 4. De två tillgångarna är lika på så sätt att de kan handlas med på marknaden. Däremot är den största skillnaden att ETFer ofta består av aktier från ett index, medan aktier är individuella andelar i ett företag.
 5. Ja, på samma sätt som en andelsfond: någon annan har gjort jobbet åt dig att ta beslut och diversifiera.
 6. Det beräknas att teknik-sektorn är värd $1,9 biljoner vilket är den tredje största sektorn in den amerikanska ekonomin.