Home > Jämför > Tillväxt-ETFer
Börja handla med eToro

Bästa ETF:erna från tillväxtmarknader att köpa 2022

Författare: Mauricio Carillo Uppdaterad: Jan 21, 2022

Börshandlade fonder (Emerging Market Exchange Trade Funds/EFT:er) är fortfarande mycket populära som onlineinvesteringar även under den ekonomiska återhämtningsperioden efter Covid. Att investera på tillväxtmarknader kan dock vara en utmaning - det ger hög avkastning men medför också betydande risker. 

Vissa marknadsexperter anser att det säkraste sättet att investera i denna sektor är att välja rätt ETF:er på tillväxtmarknaderna, vid rätt tidpunkt. Vi har därför tagit fram de bästa ETF:erna att köpa, och vi presenterar denna lista tillsammans med våra förslag på hur du får ut det mesta av dessa investeringsmöjligheter.

Var kan jag köpa tillväxtmarknads-ETF:er?

Att hitta den bästa mäklaren för handel med ETF är helt klart avgörande eftersom kostnaden, handelsplattformen och marknadens utbud kan variera kraftigt mellan olika nätmäklare. Se till att du väljer en reglerad mäklare, som en av dem på vår lista nedan.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:

Vad är en tillväxtsmarknads-EFT?

En tillväxtmarknad syftar på ett mindre ekonomiskt utvecklat land. Tillväxtländer är dock på väg att bli utvecklade marknader, så de är nödvändigtvis inte de fattigaste länderna. Även om de har lägre inkomster per capita jämfört med de utvecklade länderna i Nordamerika och Europa, är tillväxtmarknaderna länder som redan är hyffsat framgångsrika: Kina, Brasilien, Sydkorea, Malaysia, Taiwan, Förenade Arabemiraten, för att nämna några. 

En tillväxtmarknads-ETF är en kollektiv investering (dvs. många olika investerade som gått ihop) i flera aktier, aktieindex, eller andra tillgångar med ett visst tema. I detta fall är temat ”framväxande ekonomier”. ETF:er skiljer sig från fonder eftersom de kan köpas eller säljas när som helst under handelsdagen (precis som enskilda aktier kan) medan fonder endast kan utbyta ägare en gång per dag.

Investera i tillväxtmarknads-ETF:s i tre steg

1

Öppna ett handelskonto

Innan du öppnar ett konto, se till att nätmäklaren tillåter handel med ETF och har tillgång till de globala tillväxtmarknad-ETF:erna. Kolla också upp handelsprovisioner och serviceavgifter, inklusive insättnings- och uttagskostnader. Fyll sedan i en kontoansökan och skicka in alla nödvändiga identitetshandlingar.

2

Välj en ETF för en tillväxtmarknad

Kombinera grundläggande forskning med teknisk analys (dvs. prisdiagrammet) för att avgöra vilka tillväxtmarknaders ETF:er som ser ut att vara bra alternativ och tidpunkten för att köpa dem. Hitta ETF:en du valt på din mäklares sida, sidan bör vara sökbar.

3

Gör ditt köp

Välj den ETF du vill köpa, ange beloppet du vill investera och läggdin beställning för att göra köpet direkt (till det senaste marknadspriset) eller senare (när priset nått en viss nivå).

Bästa tillväxtmarknads-ETF:er att Köpa Just Nu

Vi har skapat en "topp tio" lista över de bästa tillväxtmarknads-ETF:erna: 

 1. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO)
 2.  iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG)
 3. Schwab Emerging Markets Equity ETF (SCHE)
 4. iShares Edge MSCI Min Vol Emerging Markets ETF (EEMV)
 5. iShare MSCI Brazil ETF (EMZ)
 6. SPDR Portfolio Emerging Markets ETF (SPEM)
 7. iShare MSCI China ETF (MCHI)
 8. iShare MSCI India ETF (INDA)
 9. iShare JP Morgan Emerging Markets Bond ETF (EMB)
 10. VanEck Vector JP Morgan EM Local Currency Bond ETF (EMLC)

Låt oss titta närmare på de fem främsta marknaderna som vi listat.

1. Vanguard FTSE tillväxtmarknads-ETF (VWO)

Vanguard FTSE Emerging Markets ETF är den största och mest populära ETF:en och har mer än 111,5 miljarder dollar i nettotillgångar. Med ett kostnadsförhållande på 0,10% är VWO en av de mest prisvärda ETF:erna på marknaden. Den har mer än 5200 enskilda aktier världen över med över 40% av sina tillgångar i Kina. I maj 2021 var YTD:s dagliga totalavkastning för VMO 6,08%, med en utdelningsavkastning på cirka 1,83%.

2. iShares Core MSCI tillväxtmarknads-ETF (IEMG)

iShares Core MSCI tillväxtmarknads-ETF debuterade 2012 som ett billigt alternativ i iShares-serien. IEMG är känd som den mest geografiskt diversifierade ETF:en med över 50 miljarder dollar i nettotillgångar och en portfölj med mer än 2500 aktier, i skrivande stund. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), Alibaba Group (BABA), Tencent Holdings (TCHEY) och Samsung Electronics Co Ltd är några av fondens toppinnehav. Kostnadsgraden på IEMG är 0,11%, vilket lägre än andra toppfonder i toppklass i jämförelse.

3. Schwab tillväxtsmarknads-Equity-ETF (SCHE)

Schwab tillväxtmarknads-Equity-ETF investerar mestadels i de aktier som anges i FTSE Emerging Index. Marknadsexperter tycker att SCHE är jämförbart med VWO från Vanguard eftersom det eftersträvar att följa FTSEs Emerging Index. Fonden har över 9 miljarder dollar i tillgångar och cirka 1 500 aktier totalt i skrivande stund. Nettokostnadsgraden för SCHE är bara 0,11%, vilket är detsamma som VWOs och IEMGs kostnader. I maj 2021 var den totala dagliga totalavkastningen 5,32% med en avkastning på 1,99%.

4. iShares Edge MSCI Min Vol tillväxtmarknads-ETF (EEMV)

iShares Edge MSCI Min Vol tillväxtmarknads-ETF är mest känd för sina lägre volatilitet jämfört med den bredare nya aktiemarknaden. EEMV fokuserar på tillväxtmarknadsaktier och medför potentiellt mindre risker för investerare. Dess substansvärde är 4,02 miljarder dollar i skrivande stund, med en utdelningsavkastning på 2,34% och en daglig avkastning på YTD på 3,76%. Emellertid är nettokostnadsgraden för EEMV 0,25%, vilket är relativt högt jämfört med andra tillväxtmarknader.

5. iShares MSCI Brazil ETF (EMZ)

iShares MSCI Brazil ETF är en av de mest populära tillväxtmarknads-ETF:erna när det kommer till investeringar i Latinamerika. Fonden innehar mer än 6 miljarder dollar i totala tillgångar i skrivande stund, med en genomsnittlig volym på 30 miljoner aktier som handlas per dag. Dess utdelningsavkastning är 1,78% och YTD: s dagliga avkastning är 2,10%, från och med maj 2021. Nettokostnadskvoten för EMZ är 0,59% och EMZ rankas som nummer 4 bland de bästa växande marknaderna i Latinamerika.

Experttips om investeringar i tillväxtmarknads-EFT:er

Att hantera risk är en nyckelfaktor när man investerar på tillväxtmarknader och är ute efter maximal avkastning. ETF: er har en viss inbyggd diversifiering (jämfört med enstaka aktier) men - precis som med enstaka aktier kan du begränsa potentiella förluster genom att placera en "stopporder" på din ETF-innehav. Det betyder att mäklaren kommer att sälja åt dig innan dina förluster blir för stora.
- Mauricio Carillo

Varför handla med tillväxtmarknads-EFT:er?

 • Tillväxtmarknader visar högre BNP-tillväxt per capita än utvecklingsländer
 • Flera tillväxtmarknadsfonder har högre avkastning än de flesta amerikanska företag
 • ETF erbjuder fler lager av risker än inhemska och utländska aktier
 • Investeringar i tillväxtmarknader har potential att förbättra den totala långsiktiga avkastningen av din portfölj
 • ETF:er ger mångfald i din investeringsportfölj eftersom de är mindre korrelerade till de amerikanska aktierna
 • ETF:er erbjuder geografisk mångfald och ger tillgång till tusentals företag över hela världen
 • ETF:er för tillväxtmarknader har bättre likviditet än fonder för tillväxtmarknader

Vanliga frågor och svar

 1. Enligt våra efterforskningar och analyser är Vanguard FTSE tillväxtsmarknads-ETF (VMO) en av de bästa tillväxtmarknaderna.
 2. När det gäller riskexponering, mångfald, kostnad, volatilitet och den potentiella avkastningen på långsiktiga investeringar, kan tillväxtmarknaders ETF vara ett bra investeringsalternativ.
 3. Öppna ett konto hos en mäklare som låter dig investera i tillväxtmarknads-ETF:er. Hitta den ETF du vill köpa i mäklarens lista, ange hur mycket du vill investera och klicka på "köp".
 4. De bästa tillväxtmarknaderna kallas ofta för BRIC: Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.
 5. Potentiellt högre tillväxt, geografisk diversifiering, högre utdelningsavkastning, låg volatilitet och bättre likviditet.
 6. Några av de saker du bör kontrollera är historisk BNP-tillväxt per capita, substansvärde, utdelningsavkastning, P/E-tal, YTD daglig totalavkastning och nettokostnadsgrad.