Home > Jämför > Vanguard-fonder
Börja handla med eToro

De bästa Vanguard-obligationsfonder att köpa i [inv-år]

Författare: Redaktionen Uppdaterad: 11 February, 2022

En obligationsfond är en börshandlad fond (ETF) eller en fond som endast investerar i skuldinstrument. Det är en portfölj av olika obligationer som sammanställs av ett värdepappersföretag och som handlas som en enda enhet. Värdet på varje andel av enheten är känt som nettotillgångsvärdet (NAV), och investerare kan fritt köpa och sälja andelarna. Obligationsfonder betalar månadsränta men beloppet varierar från månad till månad.

Att investera i en obligationsfond innebär att man köper en korg med olika obligationer i en och samma investering. Det är ett enkelt sätt att ha en diversifierad obligationsportfölj med litet kapital. I den här guiden introducerar vi dig till Vanguard obligationsfonder och erbjuder våra 10 bästa Vanguard obligationsfonder att köpa.

Var kan jag handla med Vanguard obligationsfonder?

Du kan handla med Vanguard obligationsfonder direkt med företaget genom att öppna ett Vanguard handelskonto. Men du kan också handla med obligationsfonderna via en online-mäklare med flera tillgångar. Om du handlar med Vanguard betalar du förvaltningsavgifter men inga handelsprovisioner. Handel via en mäklare innebär att du betalar både förvaltningsavgifter och handelsprovisioner.

1
Min. Insättning
$10
Kampanj
Användarbetyg
10
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$0
Kampanj
Användarbetyg
9.3
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Börja handla
För:
$ 0 Kommissionen och $ 0 optionsavtal
Uppgraderad forskning med avancerade diagram
Smart menyer för snabbare affärer
Betalningsmetoder
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$500
Kampanj
Användarbetyg
8.7
Börja handla
För:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Bank Wire, Credit Card, Debit Card, PayPal, Sofort, neteller, skrill
Fullständig regellista:

Vad är en Vanguard obligationsfonder?

En Vanguard- obligationsfonder är en fond som skapats av Vanguard-koncernen och som endast investerar i obligationer eller andra skuldförbindelser. Vanguard Grupp är ett av världens största investeringsförvaltningsföretag med över 400 traditionella fonder och ETF:er till låga kostnader. Företaget har skapat många obligationsfonder - både värdepappersfonder och ETF:er - som investerar i olika typer av obligationer, inklusive företags- och statsobligationer.

Det finns olika former av Vanguard obligationsfonder. Vissa koncentrerar sig på högränteföretagobligationer, andra på lågt avkastande men säkrare statsobligationer och vissa investerar i en blandning av båda typerna av obligationer. Det vanligaste sättet att klassificera obligationsfonder är dock baserat på löptiden för de ingående obligationerna: långfristiga (10 år eller mer), kortfristiga (mindre än 3 år) och medelfristiga (3 till 10 år). 

Det finns alltså olika varianter av Vanguards obligationsfonder, till exempel en kortsiktig statskassafond eller en långsiktig högräntefond för företag. Vanguard Group har också obligationsfonder som följer den breda obligationsmarknaden, och dessa kallas indexobligationsfonder.

Investera i Vanguard obligationsfonder i 3 steg

1

Bestäm vilka Vanguard obligationsfonder du vill köpa

Vanguard erbjuder ett stort antal olika obligationsfonder, så det första du behöver göra är att välja vilken du vill köpa. Faktorer att ta hänsyn till är bland annat de ingående obligationerna och avkastningen, samt den genomsnittliga löptiden för de ingående obligationerna och kreditvärdigheten hos de enheter som emitterat dem.

2

Öppna ett handelskonto

Du kan köpa Vanguard obligationsfonder direkt från företaget eller via en online-mäklare. Observera provisioner och förvaltningsavgifter. Om du köper direkt från företaget finns det inga handelsprovisioner, men om du köper från en mäklare ingår både provisioner och förvaltningsavgifter i dina kostnader.

3

Börja handla

När du har registrerat dig och fyllt på ditt konto kan du välja de Vanguard-obligationsfonderna du vill ha från företagets eller mäklarens plattform och lägga dina köporder. Du kan sälja dina andelar i fonderna när du vill återfå ditt kapital, och under tiden får du månatlig ränta.

Bästa Vanguard-obligationsfonder att köpa nu

Detta är de bästa Vanguard-obligationsfonder att köpa 2021 baserat på vissa parametrar, såsom avkastning, genomsnittlig löptid, diversifiering av tillgångar och kostnadsförhållande:

 1. Vanguard Total Bond Market Index Fund ETF Shares (BND)
 2. Vanguard Long-Term Treasury ETF (VGLT)
 3. Vanguard Tax-Exempt Bond ETF (VTEB)
 4. Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF (VCSH)
 5. Vanguard Long-Term Corporate Bond Index (VCLT)
 6. Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond (VCIT)
 7. Vanguard Long-Term Bond Index Fund ETF Shares (BLV)
 8. Vanguard Short-Term Inflation-Protected Securities Index Fund ETF Shares (VTIP)
 9. Vanguard Total International Bond Index Fund ETF Shares (BNDX)
 10. Vanguard Emerging Markets Government Bond Index Fund ETF Shares (VWOB)

1. Vanguard Total Bond Market Index Fund ETF Shares (BND)

BND följer utvecklingen av Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Float Adjusted Index, som mäter utvecklingen av ett brett spektrum av stats- och företagsobligationer samt internationella obligationer i dollar med en löptid på mer än ett år. Investeringarna väljs ut genom en urvalsprocess, men minst 80 % av fondens tillgångar investeras i obligationer som ingår i indexet. BND steg med 1,03 % under 2020. 

2. Vanguard Long-Term Treasury ETF (VGLT)

VGLT följer utvecklingen av Bloomberg Barclays U.S. Long Treasury Bond Index. Fonden investerar i amerikanska statsobligationer med en lång, dollarviktad genomsnittlig löptid på 10-25 år. I februari 2021 har VGLT en 12-månadersavkastning på 2,32 % och ett betydande kapital under förvaltning (AUM) på 6,04 miljarder dollar. Fonden halkade med 1,93 % under 2020.

3. Vanguard Tax-Exempt Bond ETF (VTEB)

VTEB följer S&P National AMT-Free Municipal Bond Index, som mäter resultatet för segmentet med hög kreditvärdighet på den amerikanska marknaden för kommunala obligationer. Fonden investerar i kommunala obligationer som emitterats av statliga eller lokala myndigheter vars räntor är befriade från amerikansk federal inkomstskatt och den federala alternativa minimiskatten (AMT). I skrivande stund har fonden 11,89 miljarder dollar i AUM och avkastningen är 1,96 procent. Obligationen ökade med 0,94 % under 2020. 

4. Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF (VCSH)

VCSH följer utvecklingen av Bloomberg Barclays U.S. 1-5 Year Corporate Bond Index. Fonden investerar i dollardenominerade, fasträntade, skattepliktiga värdepapper utgivna av industri-, allmännyttiga och finansiella företag, med löptider på mellan 1 och 5 år. I februari 2020 är fondens avkastning 2,2 % och den har 44,06 miljarder dollar i AUM. Under 2020 ökade VCSH med 1,74 %. 

5. Vanguard Long-Term Corporate Bond Index (VCLT)

VCLT följer Bloomberg Barclays U.S. 10+ År Företagsindex. Fonden investerar i amerikanska långfristiga dollarviktade företagsobligationer av hög investeringsgrad som emitterats av finans-, industri- och allmännyttiga företag med en löptid på minst tio år. VCLT har 6,1 miljarder dollar i AUM i skrivande stund och dess avkastning är 3,25 %. Fonden har glidit med 5,75 % under de senaste tre månaderna fram till februari 2021.

Experttips om att investera i Vanguard obligationsfonder

Håll ett öga på räntorna eftersom obligationer har ett omvänt förhållande till räntorna: när räntorna stiger sjunker obligationspriserna och vice versa. Eftersom du köper Vanguards obligationsfonder i hopp om att sälja dem till ett högre substansvärde (NAV), försök att köpa när räntorna förväntas sjunka så att du kan sälja till ett högre NAV.
- Redaktionen

Varför handla med Vanguard obligationsfonder?

Det finns många anledningar till att investerare handlar med Vanguard obligationsfonder. För det första hjälper de till att bevara kapitalet eftersom det finns en lägre risk för förluster jämfört med aktier och andra tillgångar. För det andra erbjuder de månadsränta vilket garanterar någon form av kassaflöde. För det tredje erbjuder Vanguard obligationsfonder ett sätt att diversifiera investeringsportföljerna.

Vanliga frågor och svar

 1. Vanguards obligationsfonder är en bra investering eftersom de är passiva investeringar med låg risk. Du kan dock få högre avkastning i andra tillgångsklasser, t.ex. aktier.

 2. Alla som är myndiga kan investera i Vanguards obligationsfonder. Både institutionella och privata investerare har tillgång till obligationsmarknaden och kan investera i obligationsfonder.

 3. Ja, Vanguards obligationsfonder är en passiv investeringsform på obligationsmarknaden som är relativt sett mindre riskfylld än andra investeringsformer. Dessutom erbjuder de nybörjare en diversifierad obligationsportfölj som förvaltas av ett proffs, och den månatliga räntan är ett bra sätt att få en stadig inkomst.

 4. En obligationär en skuldförbindelse som utfärdats av en stat eller ett företag, medan en obligationsfond är en korg med flera enskilda obligationer som handlas som en enda enhet. Obligationsfonder erbjuder alltså ett enkelt sätt att få en diversifierad obligationsportfölj.

 5. Nej. Oavsett om du handlar direkt med Vanguard eller via en mäklare kan du handla under marknadstid på vardagar. Vissa mäklare kan dock erbjuda handel efter arbetstid. Kontrollera med den mäklare du tänker handla med för att ta reda på handelstiderna.

 6. Det beror på. De flesta länder beskattar vinster från handel med obligationsfonder. Det finns dock skattefria obligationsfonder, till exempel Vanguard Tax-Exempt Bond ETF (VTEB). Kontrollera din lokala skattelagstiftning innan du handlar.