Home > Köp högt och sälj högre!

Köp högt och sälj högre!

 I denna artikel ska vi gå in på varför det är bäst att köpa aktier som redan går upp och sälja ännu högre istället för att försöka fånga fallande knivar eller leta efter bottnar.

Den enklaste förklaringen till att det är bättre att köpa aktier högt än lågt är för att man då köper en aktie som är efterfrågad, vilket är värt att betala ett bra pris för. Sedan brukar de aktier som till exempel gör en ny högstanotering gå mer upp och vice versa. Detta är också det universella grundkravet för att en aktie ska gå upp, det vill säga att det gör en ny högstanotering för den period man tittar på.
Om man leker med tanken lite kommer man också fram till samma sak. Någonting som är högt efterfrågat på marknaden kommer inte stanna kvar där särskilt länge till samma pris, det köps upp direkt. Ju snabbare desto bättre läge är det.

En dålig aktie å andra sidan är det tvärtom med. Den är där nere just på grund av att den är dålig, vilket betyder att det antagligen inte är ett köpläge. Visst, ett hack i en uppåtgående trend kan kanske köpas men man tar betydligt mindre risk genom att köpa när den väl bryter upp på uppsidan, en så kallad ”breakout”.

Småspararna gör oftast tvärt om. De tycker om att snitta ner sig och att köpa ”lågt” värderade aktier, antingen de som har fallit mycket eller som är låga i nominellt värde, så kallade ”öresaktier”. En stor del av alla småsparare äger till exempel Pa Resources fortfarande, trots att den inte har gjort något annat än att gå ner de senaste åren. Istället borde de fokusera på att köpa och behålla aktier som bara går upp och köpa mer varefter aktien går upp, som till exempel Unibet.