Home > 10-årig obligationsränta leder till att dollarn reagerar starkt

10-årig obligationsränta leder till att dollarn reagerar starkt

De senaste två handelsdagarna ledde till att dollarn steg skarpt. Dollarn har under hela pandemin sålts, och trenden fortsatte under starten av det nya handelsåret. Denna trend kom dock till ett abrupt slut förra veckan.

Anledningen till vändningen antas vara den skarpa ökningen av den 10-åriga obligationsräntan i USA. Denna ränta tog sig över 1,45% förra veckan, vilket ledde till slutet av en risk-on-marknad. Mer specifikt drabbades tillväxtmarknader hårt, CHF och JPY växte sig starkare, och även dollarn växte sig starkare. Reflationstemat som vi såg i december ser nu ut att försvinna snabbare än vad marknaden trodde. Därför kan dollarns senaste ökning bara vara starten på en ny trend som går mot marknadens huvudsakliga narrativ i år.

Reflationstemat avtar?

När den långsiktiga obligationsräntan stiger leder det till snävare finansiella villkor. Om detta sker under en ekonomisk kris, när centralbanker genomför lättnader, blir det hela mer komplicerat.

Man kan undra vad EURCHF-diagrammet ovan har att göra med den stigande obligationsräntan i USA? Svaret ligger i hur en högre ränta påverkar andra finansiella marknader, då de vänder från risk-on till risk-off. I en sådan miljö minskar CHF och JPY, precis som vi på sistone såg med USDJPY och EURJPY när de steg samtidigt som EURCHF steg. En stigande obligationsränta kan dock innebära det motsatta – ett hot mot traditionella risk-on-förflyttningar.

Högre avkastning kan även leda till att ECB vidtar fler åtgärder. Till följd av det är euron sårbar mot dollarn, men även mot JPY om avkastningen fortsätter att ligga högt.

Det vi kan säga i början av den nya handelsmånaden är att högre avkastning leder till en högre dollar. Om andra centralbanker reagerar med mer lättnader (exempelvis RBA, ECB) kommer Fed troligtvis inte göra samma sak under den kommande perioden. Dessutom tvingar inflationen Fed att ta det lugnt, vilket skapar ännu mer press på dollarn.

Förra veckan levererade Fed:s ordförande sitt semi-årliga tal inför senaten och representanthuset. Marknaderna var oroliga för att han skulle prata om färre lättnader, men de försäkrades om att så inte var fallet. Efter en problematisk utveckling för dollarn kan det dock få konsekvenser på finansiella marknader, då de allmänna villkoren snävas åt efter den stigande obligationsräntan.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.