Home > 10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!

10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!

På Youtube finns som bekant en uppsjö av inspirerande och lärorika klipp att ta del av. Tradingportalen har valt att gnugga geniknölarna och hitta samband vi inte ens själva visste fanns. Resultatet är denna högst ovetenskapliga, men kärleksfullt sammanställda, lista på 10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…

Vill Du bli en bättre placerare, låta dig inspireras och informeras till stordåd, eller helt enkelt titta på några av de främsta guldkorn som Youtube har att erbjuda Dig som marknadsaktör är detta artikeln för Dig!

Vi på Tradingportalen vill passa på att önska Dig en riktigt lönsam börsvecka!

_________________________________________

1. Ha Mod

Tradingförmåga:
Trading är ett tufft gebit. Motgångar är en naturlig del av spelet, särskilt under lärotiden.Förmågan att ta en smäll utan att vackla alltför mycket är en nödvändighet om man vill bli långvarig. Och just därför krävs det mod för att lyckas i sin trading. För att citera den legendariske tradern Michael Marcus (en av de ursprungliga ”Markets Wizards”):

”Att vara en framgångsrik trader kräver mod. Modet att försöka. Modet att misslyckas. Modet att lyckas. Men framför allt; modet att bita ihop och fortsätta när det känns som tuffast.”

Alla vi som dagligen handlar på de finansiella marknaderna känner igen oss i beskrivningen…

Lärdom från Youtube:
Vi på Tradingportalen vill hedra allas vår Sanna Nielsen som på ett föredömligt sätt representerade Sverige i Eurovision Song Contest i lördags (10 maj 2014). Vi fick gåshud av hennes fenomenala insats och vi gläds åt den hedrande tredjeplats denna kanontjej lyckades knipa. Det är ingen liten sak att stå upp inför hela Europa och prestera så enastående. Men för superproffsiga Sanna Nielsen behövdes inga kryckor i form av storslagna dansuppsättningar eller glittriga bakgrundsshower. Hon hade modet att förlita sig på sin egen förmåga och sin egen röst, när hela Europa tittade.

Ett sådant mod är resultatet av åratal av hård träning, där den egna förmågan förfinats så till den milda grad att man kan lita förbehållslöst på den.

Respekt Sanna Nielsen!

Vår personliga favorit:
”Hear the rumble. Hear my voice!”

_________________________________________

2. Var mentalt förberedd!

Tradingförmåga:
Att vinna kräver förberedelse. En stor del av denna förberedelse är mental. En trader måste ha gott självförtroende och tillit till den egna förmågan. Men för att få detta självförtroende krävs vetskapen att man gjort sin hemläxa ordentligt och att man har en väl utarbetad plan avseende hur man skall handskas med de finansiella marknaderna.

Men utöver det självförtroende som följer av att veta att man är en skicklig handlare, finns det ytterligare en nyans att ta hänsyn till. Det talas om dagsform, att vara ”het”, att befinna sig i ”zonen”. Det är under sådana tidsperioder som skickliga traders väljer att öka sin positionsstorlek (size), handla liter mer avslappnat (loose), och i allmänhet bli betydligt mer aggressiva i sin handel. Man brukar som bekant säga att ”en trader känner sig så bra som sin senaste affär”, och vi kan inte nog betona vikten av att vara mentalt förberedd för att ge sig själv bästa möjliga handelsförutsättningar.

För att citera mästertradern Marty Schwartz:

”Förberedelse lönar sig. Det är av yttersta vikt att vara bättre förberedd än alla andra som spelar spelet.”

Lärdom från Youtube:
Nya Zeelands rugbylandslag genomför sin klassiska ”haka” inför varje match. Det är ursprungligen en krigsdans man genomförde för att förbereda sig mentalt och rituellt inför strid, samtidigt som det ansågs sänka moralen hos antagonisterna. Den som sett All Blacks framträda en ”haka” i verkliga livet glömmer det garanterat aldrig. Youtube lyckas inte riktigt förmedla den intensitet, det fokus, och den gåshud som är förknippad med ett ”live”-framträdande.

Icke desto mindre är det ett imponerande skådespel att ta del av.

Vår personliga favorit:
”Jag är den oövervinnerlige och kraftfulle. Jag klättrar uppför stegen, mot toppen.”

(Översättning av del av ursprunglig haka-text)

_________________________________________

3.Odla Din Fantasi

Tradingförmåga:
Att handla framgångsrikt på de finansiella marknaderna kräver onekligen en hel del färdigheter och kunskaper. Man måste kunna sin marknad utan och innan, och många framgångsrika traders har en detaljkännedom om just de instrument och marknader de handlar som är svårmatchade.

Men det krävs mer än kunskap och förmåga för att lyckas. Man måste våga stå ut från mängden och välja sin egen väg. En skicklig trader hittar ofta unika angreppssätt, vågar tro på sin egen analys även när den avviker från mängden, och vågar utmana etablerade sanningar. På detta sätt hittas unika lösningar på gamla problem, nya marknadsmönster att utnyttja, och nya utmaningar att utforska. För att citera Albert Einstein:

”Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela vår värld, stimulerar framsteg, och föder utveckling.”

En skicklig trader lägger till en extra dimension till sin kunskap om marknaden. I en skicklig marknadsaktör möts lika delar kunskap och fantasi och det är detta möte som gör framgångsrik trading till en konstart snarare än en exakt vetenskap.

Lärdom från Youtube:
Zlatans färgstarka personlighet gör att han ibland kan hamna i blåsväder, men den är också en bidragande faktor till att han blivit en av världens främsta fotbollspelare. Han har självförtroendet. Han vill och vågar ta plats. Han vill vinna och är inte rädd för att säga det högt.

Och det är just hans orubbliga självförtroende som gör att Zlatan ibland vågar sticka ut hakan mer än lovligt. Där många andra skulle rygga inför möjligheten att misslyckas och framstå som en jubelidiot, utgår Zlatan från att han (i vanlig ordning) kommer att lyckas och slå världen med häpnad på kuppen. Och det är därför vi på Tradingportalen vill hylla honom för hans kreativitet. Han har en grundmurad tro på sig själv och vågar gå ”all-in” i delikata lägen.

Förutom en fantastisk generell fotbollsförmåga förundras vi över de magiska ögonblick Zlatan skapar när hans gedigna fotbollstalang möter hans kreativitet och fantasi. Och det är i dessa ögonblick, när det konventionella marginaliseras och fantasin tar överhanden, som några av världshistoriens främsta fotbollsmål skapats.

Big it up for Ibra!

Vår personliga favorit:
”Zlatan Ibrahimovic, I want to go and give you a man hug!!!”
(Stan Collymore visar varför han är en av världens populäraste fotbollskommentatorer)

_________________________________________

4. Välj Dina tillfällen för öppenhjärtighet!

Tradingförmåga:
Många skickliga traders är förvånansvärt öppna med hur de ser på marknaden och vilka modeller och metoder de använder. De är inte rädda för att deras modell eller metod skall sluta fungera för att någon annan börjar nyttja den, och de unnar andra traders all framgång. Det upplever vi på Tradingportalen är en sund inställning. Men det finns en skillnad mellan att vara generös med att dela med sig av sin tid och sina erfarenheter kontra att alltid säga vad man tycker.

Det finns tillfällen då diplomatiska formuleringar, hur intetsägande de än må vara, är att föredra.

Lärdom från Youtube:
Att tala är silver och att tiga är guld brukar man säga. När Alessio Rastani framträdde på CNBC blev han över en natt världskändis inom finansbranschens kretsar. En del såg honom som en modig sanningssägare medan andra behandlade honom som en galen konspirationsteoretiker. Oavsett vilket läger man tillhör blev Alessios ”15 minutes of fame” ett av de youtube-klipp som under några dagar skickades mest frekvent mellan handlarrum över hela världen.

Vi på Tradingportalen tar ingen ställning i frågan, men vi konstaterar att det finns tillfällen då det är klokt att inte säga exakt vad man tycker.

Vår personliga favorit:
”The Governments don´t rule the World. Goldman Sachs rules the World!”

_________________________________________

5. Följ Ditt hjärta och Din Passion!

Tradingförmåga:
För att lyckas med något krävs passion. Och ingenstans stämmer detta mer än avseende kampen med de finansiella marknaderna. Trading, likt företagande bjuder på en emotionell berg-och-dalbana, där framgångar och motgångar avlöser varandra i en strid ström. Det krävs passion för att orka fortsätta när det är kärvt, när förlusterna radar upp sig, när man säljer bottnar och köper toppar.

Och det krävs passion för att sitta uppe sena nätter och läsa resultatrapporter, gå igenom diagram, och analysera dagens handel i detalj för att förhoppningsvis bli lite, lite, lite bättre nästa dag. Passion och vinster går hand i hand. Men passionen kommer först. Passionen håller gnistan vid liv. Passionen ser till att vi fullföljer när det enda vi egentligen önskar är att sluta.

De kontinuerliga vinsterna kommer först långt senare, när passionen har gjort sitt outtröttliga jobb…

Lärdom från Youtube:
Inget meningsfullt har någonsin skapats utan passion, brukar man ju säga och vi bakom Tradingportalen skriver under på det. Men i detta tal som kanske är ett av de bästa tal som någonsin framförts lyckas Steve Jobs fånga själva essensen, själva kärnan i vikten av att våga följa sina drömmar; den roll som passionen spelar i ens liv, och nödvändigheten i att utforska denna passion till fullo. Och kanske finns det få människor som hade möjligheten att förverkliga sina visioner så till den milda grad, samtidigt som han förstod hur värdefull den tid han hade till sitt förfogande var.

Vi på Tradingportalen hyllar Steve Jobs, inte bara för det kreativa geni han var, utan också för hans förmåga att så innerligt och obevekligt våga fullfölja sin passion. Och någonstans under processens gång förändrade hans sökande efter passion en hel värld.

Tack för allt Steve!

Vår personliga favorit:
”Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

_________________________________________

6. Var emotionellt disciplinerad!

Tradingförmåga:
En trader måste ha disciplin. Disciplinen att sitta uppe sena nätter och utarbeta en fungerade metod. Disciplinen att upprätta en handlingsplan. Disciplinen att ”trycka på avtryckaren” när situationen så kräver och att kallsinnigt ta sin ”stop-loss” i ett tidigt skede, medan frölusten fortfarande är hanterbar.

Men framförallt behöver en trader träna upp sin emotionella disciplin. Man måste kunna behålla sitt lugn och agera rationellt och ändamålsenligt oavsett hur kaotisk och krävande marknaden beter sig. För att parafrasera tradern Victor Sperandeo:

”Nyckeln bakom framgångsrika placeringar är emotionell disciplin. Att tjäna pengar har ingenting att göra med intelligens.”

Vi på Tradingportalen är benägna att hålla med…

Lärdom från Youtube:
För nästan exakt ett år sedan (6 Maj 2010) föll Dow Jones över 1 000 punkter, för att kort därefter återgå till sitt tidigare värde. Hela denna omåttligt omskakande process tog 15 minuter. Händelsen kallas för ”The May Flash Crash” och har debatterats flitigt, inte minst i anslutning till börsrobot-debatten. Det är lätt att tala om vikten av emotionell disciplin, men desto svårare att tillämpa den i praktiken. Du må vara bra på att skjuta prick, men du behöver nödvändigtvis inte vara bra på att duellera. Då skjuter ju någon tillbaka mot Dig…

Lyssna på intensiteten i rösten hos denne skakade trader från Chicago-börsen CME:

Vår personliga favorit:
”Paper comes in as BIG Sellers!”

_________________________________________

7. Gör Din egen Analys!

Tradingförmåga:
All framgångsrik trading bygger i slutändan på Din egen metod, modell eller analys. Det måste helt enkelt vara så. Visst kan man använda intryck man får från tidningar, analyser och rådgivning som beslutsstöd. Men för att lyckas som trader måste man i slutändan agera utifrån sin egen metod. Visst är det bra om man haft förmånen att hitta ett erfaret bollplank som kan tänka sig att bolla idéer. Men det är först när man följer sin egen övertygelse som man slipper beroendet av någon annan, och kan vidareutvecklas som marknadsaktör.

Och glöm inte att alla råd inte alltid är gjorda med Ditt bästa för ögonen, något som nedanstående exempel illustrerar med önskvärd tydlighet…

Lärdom från Youtube:

En av världens största och mest framgångsrika investmentbanker har med jämna mellanrum blivit ertappade med fingrarna i syltburken. Här får vi se hur Goldman Sachs representant på ett smidigt sätt bemöter de relativt svårnavigerade frågeställningarna. Det kniviga i situationen är att det finns omfattande interndokumentation där Goldmans anställda talar illa om diverse papper, för att i nästa sekund sälja omfattande volymer av just dessa instrument till sina intet ont anande kunder.

Vår personliga favorit:
”How much of that shitty deal did you sell to your clients?”

_________________________________________

8. Förstå vad som sker bakom kulisserna!

Tradingförmåga:
Det pågår hela tiden ett spel på de finansiella marknaderna som kan vara svårt att greppa för det otränade ögat. Det finns två parallella händelseförlopp som hela tiden fortgår. Det rör sig om den bild som marknaden förmedlar. Och så rör det sig om de verkliga underliggande avsikter som marknaden ”de facto” har. Tidvis är de båda desamma, men det är vid tillfällen som de avviker som det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

Som väl är har marknaden för vana att ”visa sin hand” med jämna mellanrum. Det kan röra sig om tillfällen då marknaden är stark trots att det kommer dåliga nyheter som borde gjort den svag. Eller tvärtom, när marknaden agerar svagt trots fantastiska nyhetsflöden. När detta sker gäller det att dra öronen åt sig. Marknaden försöker säga oss något.

Och när marknaden väljer att kommunicera med oss är det alltid lönsamt att vara uppmärksam…

Lärdom från Youtube:
I följande klassiska reklamfilm (Pepsi) sade sig kamerateamet spela in en dokumentärfilm om den lovande unge spelaren ”Kevin” på en av New Yorks många basketplaner. Det de närvarande inte visste var att den utklädde och maskerade farbrorn till ”Kevin” (Uncle Drew), i själva verket var en förklädd Kyrie Irving, en av världens i särklass bästa ”Point Guards”.

Det som följer är en underhållande lektion i att allt inte alltid är vad det ser ut att vara vid en första anblick…

Vår personliga favorit:
”Don´t reach Youngblood! Don´t reach!.”

_________________________________________

9. Gör Din hemläxa!

Tradingförmåga:
För att vinna på de finansiella marknaderna krävs någon form av ”edge”, en komparativ fördel jämfört med de andra deltagarna i spelet. Det spelar mindre roll hur denna komparativa fördel gestaltar sig, så länge den finns där. I slutändan handlar allt om att identifiera och definiera denna ”edge”, för att sedan försöka tillämpa den så många gånger som möjligt under varje given tidsperiod.

Men att utveckla en ”edge” är ett hårt och krävande arbete som ofta tar mer tid än många marknadsaktörer är villiga att lägga. Men det är ett nödvändigt arbete som ger marknadsaktören självförtroendet och lugnet att agera rationellt i lägen där marknaden beter sig ambivalent och irrationellt.

Att ha gjort sin hemläxa är i slutändan kanske den viktigaste variabeln på börsen som skiljer vinnare från förlorare…

Lärdom från Youtube:
Den ryskättade daytradern Alex Gerchik blev en internationell finanskändis i samband med att han medverkade i finansrealityserien ”Wall Street Warriors”. Alex har haft en fantastiskt imponerande avkastning som daytrader och har dessutom 7 år på raken utan förlorande månader. Men redan innan han medverkade i serien var han välkänd bland amerikanska daytraders och hade ett rykte om sig att jobba betydligt hårdare än någon annan. Alex Gerchik hävdar själv att hemligheten bakom hans framgång är hans enorma arbetskapacitet, samt hans ihärdiga och mångåriga studier av de finansiella marknaderna.

Vår personliga favorit:
”I probably go through 700-800 charts a day. I do 500-1000 trades a day.”

_________________________________________

10. Håll ryggen fri!

Tradingförmåga:
Handlargolv kan vara brutalt krävande miljöer att verka i. En senior mäklare i London beskrev en gång sitt handlarrum för mig som ”en sjuk svensexa som spårat ur och aldrig riktigt återhämtat sig”. Det gäller att vara om sig och kring sig i testosterontäta miljöer där stora affärer varvas med diaboliska ”practical jokes” och där baksluga blickar ständigt scannar av rummet efter nästa potentiella offer.

Nuff said!

Lärdom från Youtube:
Vi avslutar vår sammanställning med ett inslag som förvisso ligger i gränszonen avseende politisk korrekthet. Efter moget övervägande valde vi att inkludera följande klipp. Det utgör ett av de mest spridda klippen som delats mellan världens alla handlarrum och det är därför svårt att utelämna från detta sammanhang. De flesta handlarrum i världen har sina initieringsritualer och ”trading pranks”, men en av de mest välkända är detta korta inslag där en intet ont anande trader bidrar till ett stycke finansiell TV-historia när han passerar kameran i direktsändning.

Håll koll på den förbipasserande ”floor traderns” ryggtavla…

Vår personliga favorit:
”Who put this dick on my back?”

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto