Home > 15 månaders nedgång för europeisk tillverkning

15 månaders nedgång för europeisk tillverkning

Hälsokrisen som påverkar hela världen har haft dålig timing för europeisk tillverkning. Enligt HIS Markit har Eurozone Manufacturing PMI gått ned till 33.4 i april. Detta är den femtonde månaden i rad av nedgång.

Både tjänste- och tillverkningssektorn följs noga av marknadens aktörer på grund av dess enkla tolkning. De 50 nivåerna ses som viktiga för sektorn då den antingen markerar territorier av expansion eller ytterligare nedgång.

Normalt sett rör sig PMI under 46 eller över 54 – och även sådana nivåer kallas ofta extrema, men med tanke på att världsekonomin just nu är fryst på grund av Coronavirus-kriset är värden som de vi såg idag inte slumpartade.

Det som är oroväckande är inte print. Trots allt kan alla förstå att det är omöjligt för sektorn att prestera med tanke på det frysta läget. Men faktumet att nedgången fortsätter sin sammandragande trend som startade för femton månader sedan är ett tecken på att den europeiska tillverkningen redan var i dålig form redan i början av Coronavirus-krisen.

Vad kommer hända med den europiska tillverkningsindustrin nu?

Markin började spåra industrin 1997, och dagens resultat är de lägsta vi någonsin sett. Det följer 44.5 i mars och överstiger det vi senast såg under finanskrisen 2008. Från output och nya ordrar till exportförsäljning till köpaktivitet – allt har fallit till rekordlåga nivåer.

Förhoppningen är att april skriver in sig i historien som den lägsta noteringen någonsin för den europeiska tillverkningsindustrin. Nu när många länder börjar öppna upp ekonomin, även om detta sker gradvis, finns det en chans att även denna sektor kommer vända.

Förvänta dig dock inte en V-formad återhämtning. Allt medan världen lär sig från den nya verklighet som Coronaviruset har inneburit kommer globaliseringen antagligen ta ett steg tillbaka.

Avbrott i leveranskedjor från Asien till Europa kommer antagligen kvarstå i den nära framtiden, vilket kommer göra det svårt för företag i tillverkningssektorn att konkurrera på samma sätt som innan krisen. Europa, till skillnad från andra delar av världen, kommer bli så illa tvungna att reducera sin förlitenhet på Asien, trots att det kommer leda till högre tillverkningskostnader. Myndigheter har redan klivit in med ekonomiskt stöd till sektorn, men till syvende och sist beror dess förmåga att konkurrera både lokalt och internationellt på hur världen tar sig ur denna pandemi.

Om april var stormens öga när det kommer till virusets påverkan på ekonomin bör data från maj se lite av en knuff i rätt riktning. Så, kommer den negativa trenden brytas?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto