Home > 3 säljkandidater från Affärsvärlden

3 säljkandidater från Affärsvärlden

Handelsbanken har imponerat på Affärsvärlden, men nu känns aktien väl dyr. Med en utdelning på 10:75 kronor ligger direktavkastningen på 3,6 procent, vilket är lägre än exempelvis Swedbanks på 6 procent.

Samtidigt handlas Handelsbanken med en premie jämfört med konkurrenterna, både sett till värderingen av nästa års förväntade vinst och substansvärdet per aktie. Ett pris på 13 gånger den väntade vinsten 2014 anser Affärsvärlden vara väl högt, varpå rekommendationen blir sälj.

För SCA blir rekommendationen också sälj. Aktien har de senaste månaderna stigit kraftigt från knappt 100 kronor till nära 180 kronor som högst och nu ser tidningen att värderingen börjar bli väl uppskruvad.

Bolagets aviserade besparingar och synergier bådar gott, men det är en sak att avisera dem och en annan att verkligen leverera dem. Samtidigt finns risker med den haltande europeiska ekonomin, då SCA:s exponering mot den europeiska marknaden är hela 72 procent.

Affärsvärldens rekommendation att köpa Venue Retail Group för ett år sedan blev lyckosam, då aktien har stigit med cirka 40 procent sedan dess. Nu har tidningen dock svårt att se vad som kan få aktien att bli ännu dyrare.

En ev/ebit-multipel på drygt 11 är ingen rabattvärdering på ett bolag som knappt växer och som minskar vinsten. Även om aktien är intressant så finns det just nu andra aktier som tilltalar tidningen mer, varpå rekommendationen blir sälj.

I Black Earth Farming rekommenderas läsarna att avvakta med köp. Positivt med bolaget är dess avtal med Pepsico och att företaget visat vinst, men resultatet påverkas i hög grad av priserna på grödorna vilka inte väntas bli lika höga i år som förra året.

Det krävs ungefär 20 procents rörelsemarginal exklusive värdeförändringar för att dagens aktiekurs kring 9 kronor ska motsvara ett p/e-tal kring 10 och enligt Affärsvärlden är det sannolikt först 2015 som vinstutfallet kommer i närheten av detta.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto