Home > 3 skäl att vara hausse över dollarn efter dagens BNP-rapport

3 skäl att vara hausse över dollarn efter dagens BNP-rapport

US Advance BNP kom ut idag mycket bättre än uppskattningen. Ekonomin växte med 6,9% under det sista kvartalet 2021 – så vad betyder det för den amerikanska dollarn?

En dag efter att USA:s Federal Reserve höll en av sina mest hökaktiga presskonferenser, släpptes USA:s förskotts-BNP för Q4 2021 idag. Den visade att den amerikanska ekonomin växte med hela +6,9% under det sista kvartalet 2021, medan marknaden förväntade sig en tillväxt på +5,2%.

Releasen motiverar den hökaktighet som avslöjades av Feds ordförande vid gårdagens presskonferens. Jerome Powell svarade på frågor om den potentiella skadan på ekonomin om räntorna höjs för snabbt genom att säga att den amerikanska ekonomin är i gott skick. Dagens uppgifter bekräftar det.

Så vad betyder dagens data för den amerikanska dollarn? Här är tre skäl att vara hausse på dollarn efter dagens BNP-rapport:

  • Konsumentutgifterna och företagens investeringar är fortsatt starka
  • USA:s ekonomiska aktivitet översteg nivån före COVID-19
  • Omicron påverkar endast BNP för första kvartalet 2022

Företagsinvesteringar och konsumtionen var starka

Under kvartalet var konsumtionsutgifterna fortsatt starka och steg med 3,3%, främst drivet av en ökning av tjänsteutgifterna. Dessutom ökade företagsinvesteringarna med 2%, varvid investeringar i programvara samt forskning och utveckling bidrog mest till tillväxten.

Konsumenten är den ekonomiska tillväxtens pelare. Om konsumenten inte spenderar och sparar kapital växer inte ekonomin till sin fulla potential. Som sådan är stigande konsumtionsutgifter och företagsinvesteringar hausse för den amerikanska dollarn eftersom de antyder ytterligare ekonomisk styrka framöver.

USA:s ekonomi ligger långt över aktivitetsnivån före COVID-19

Dagens släpp visar att den amerikanska ekonomin ligger långt över aktivitetsnivån som registrerades före covid-19-pandemin. Den federala fondens ränta var dock mycket högre, vilket gav Fed utrymme att höja räntorna snabbare. Högre kurser är hausse för den amerikanska dollarn.

Omicron representerar endast en tillfällig nedgång under första kvartalet 2022

Mycket diskuterades om omicron-variantens inverkan på den ekonomiska tillväxten för första kvartalet 2022. Att döma av resultatet för fjärde kvartalet 2021 är den amerikanska ekonomin på en robust bana i början av 2022 och omicrons svacka, om något, kommer bara att vara en tillfällig svacka.