Home > 3 takeaways efter att RBA lämnade penningpolitiken oförändrad

3 takeaways efter att RBA lämnade penningpolitiken oförändrad

Reserve Bank of Australia (RBA) har lämnat penningpolitiken oförändrad vid sitt januarimöte. Investerare köpte den australiensiska dollarn i början av den nya handelsmånaden, vilket återspeglas av att AUD/USD-paret handlas långt över stödområdet 0,70.

Den här veckan var den första centralbanken som släppte sin penningpolitik Reserve Bank of Australia, eller RBA. De lämnade den officiella kontanträntan på 0,1%, dess lägsta gräns, trots att inflationen tog fart snabbare än centralbanken hade förväntat sig.

Eftersom marknaden inte förväntade sig en höjning från RBA, påverkade uttalandet inte den australiensiska dollarn. Istället fokuserade handlare mer på meddelandet, eller den framåtriktad vägledningen, som RBA skickade.

Trots att RBA höll de finansiella förhållandena lösa, studsade den australiensiska dollarn från sina senaste låga nivåer. Till exempel studsade växelkursen AUD/USD från stöd i 0,7-området och hotar nu att röra sig över 0,71.

Här är tre takeaways från RBAs meddelande till marknaderna:

  • Omicron spårade inte ur den ekonomiska återhämtningen
  • Den australiensiska arbetsmarknaden är fortsatt stark
  • Inflationen tog fart snabbare än vad centralbanken förväntade sig

Omicron spårade inte ur den ekonomiska återhämtningen

Omicron påverkade ekonomier över hela världen eftersom den nya COVID-19-varianten sprider sig snabbare, och därför sjukanmälde sig människor och stannade hemma för att återhämta sig. Som sådan har den ekonomiska produktionen under de senaste veckorna påverkats.

RBA:s uppfattning är dock att omicron-varianten inte spårade ur den ekonomiska återhämtningen och förutspår en BNP-tillväxt på lite över 4% 2022.

Den australiensiska arbetsmarknaden är fortsatt stark

Centralbanken ser en stark arbetsmarknad framåt, med ytterligare uppgångar under de kommande månaderna. På grund av det stora antalet lediga jobb ser RBA potential för ytterligare förbättringar under den kommande perioden. Som en sidoanteckning låg arbetslösheten i Australien på 4,2% i december förra året.

Inflationen har tagit fart snabbare än RBA förväntade sig

En av bieffekterna av covid-19-pandemin är högre inflation. Inflationen har tagit fart i de avancerade ekonomierna, och Australien är inte immunt mot det.

Den stigande inflationen överraskade RBA. Centralbanken förväntade sig visserligen att priserna på varor och tjänster skulle öka, men det gjorde de snabbare. Det är dock fortfarande lägre än i många andra länder och tillräckligt nära målintervallet på 2%-3% som definierar RBA:s definition av prisstabilitet.