Home > 3 takeaways från januaris NFP-rapport som stöder en hökaktig Fed

3 takeaways från januaris NFP-rapport som stöder en hökaktig Fed

En stark arbetsmarknad ger Fed grönt ljus att höja räntorna i mars. Den amerikanska ekonomin lade till 467 000 nya jobb i januari, mycket fler än vad marknaden förväntade sig.

Förra fredagens NFP var den sista delen av marknadshändelser under en turbulent vecka för handlare. Efter att Bank of England och Europeiska centralbanken levererade hökaktiga uttalanden tidigare i veckan, motiverade NFP-rapporten i USA även Feds hökaktiga pivot.

Omicron-vågen befarades påverka den amerikanska arbetsmarknaden, men så var det inte. Istället steg lönesumman utanför jordbruket mycket mer än konsensus – 467 000 mot 115 000.

Allt i fredagens rapport stöder en hökaktig fed, men här är de viktigaste takeawaysen:

  • Revideringar av tidigare data späder på den heta arbetsmarknaden
  • Den genomsnittliga timinkomsten nådde 5,7% YoY
  • Omicron påverkade inte återhämtningen på arbetsmarknaden

Decembertalet revideras högre

Arbetslösheten sjönk till 4,0% från 3,9% tidigare, men revideringar av tidigare data kompenserade fullt ut för det. Till exempel reviderades decembersiffran högre till 510k från 199k.

Med andra ord, 300 000 nya jobb har lagts till av ekonomin under de senaste två månaderna utöver de första rapporterna, vilket ger Fed fler skäl att vara hökaktig.

Den genomsnittliga timlönens ökning fortsätter

Inflationen är decenniers högsta i USA, vilket oroar Fed. Den genomsnittliga timinkomsten ökade med 0,7% under månaden och nådde 5,7% på årsbasis. Med andra ord lutar riskerna för inflationen uppåt.

Arbetsmarknad opåverkad av Omicron-varianten

Det var mycket prat om Omicron-varianten och dess inverkan på ekonomin. Till och med Vita huset har varnat för att miljontals arbetare var frånvarande från arbetet i januari på grund av sjukdom.

Starka positiva säsongsfaktorer förstärkte dock uppgången i januari, och nu ligger arbetsbristen i förhållande till pre-COVID på 2,9 miljoner. Enkelt uttryckt återhämtade sig den amerikanska ekonomin nära 90% av de jobb som gick förlorade under pandemin. Dessutom gjorde den det på bara två år.

Sammantaget var fredagens NFP-rapport stark och visade på en het arbetsmarknad och löneökning. Båda är avgörande för Fed när de beslutar om penningpolitiken, och fredagens data motiverar den hökaktiga pivot som setts på sistone.