Home > 3 valutor som fungerar som fristad när USA:s försäljning missade

3 valutor som fungerar som fristad när USA:s försäljning missade

Detaljhandelsförsäljningen faller i december, strax innan Federal Reserve är mer övertygad om att strama åt. Här är tre valutor att köpa som fungerar som en fristad i händelse av en ekonomisk nedgång: JPY, CHF och USD.

Handelsveckan är på väg att sluta idag, och två delar av ekonomisk data påverkade prisutvecklingen på valutamarknaden. En var inflationen. Den släpptes för två dagar sedan och avslöjade att priserna på varor och tjänster i USA steg förra december med 7% – den högsta på nästan fyra decennier.

En annan var detaljhandelsförsäljningsindikatorn. Den släpptes för ungefär en timme sedan och missade förväntningarna med en mil.

December detaljhandelsförsäljning m/m kom ut på -1,9% jämfört med 0,0% förväntat. Dessutom föll kärndatan, som exkluderar bilar, ännu mer. På förväntningar på +0,2% visade de faktiska uppgifterna en nedgång på -2,3%.

Marknaden förväntade sig inte en sådan avmattning. En nedgång i konsumtionsutgifterna kommer dock att påverka den ekonomiska tillväxten på sikt, om den fortsätter.

Med tanke på att Fed bara blir mer bekväm med att starta en ny åtstramningscykel, givet stigande inflation – är centralbanken redo att höja räntorna i en ekonomisk nedgång? Om så är fallet, är här tre tillflyktsortsvalutor att överväga att köpa: den japanska yenen (JPY), den schweiziska francen (CHF) och den amerikanska dollarn (USD).

JPY

Den japanska yenen är den traditionella tillflyktsortsvalutan att köpa i tider av osäkerhet. Det fungerar som den perfekta tillflykten mot ekonomiska lågkonjunkturer och överträffar sällan annars.

Utöver det har den en negativ korrelation med den amerikanska aktiemarknaden. Mer exakt leder en fallande börs till en högre JPY.

CHF

Den schweiziska francen agerar på samma sätt som den japanska yenen – som en tillgång till fristad. Investerare föredrar att investera i en valuta som är känd för sin stabilitet (om vi diskonterar 2015 års volatilitet som utlöstes av att den schweiziska centralbanken gav upp valutakursen EUR/CHF 1,20).

USD

Slutligen den amerikanska dollarn. Det kan sluta med att Fed höjer och till och med stramar åt balansräkningen. Men när åtstramningen sker till en ekonomisk avmattning och en avmattning i kreditförändringstakten, då planar kurvan kraftigt ut. Den amerikanska dollarn tenderar att prestera bra i ett sådant sammanhang, eftersom det är världens de facto reservvaluta.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto