Home > 3D-aktier är galna och sektorn är en bubbla – Jim Cramer

3D-aktier är galna och sektorn är en bubbla – Jim Cramer

Värderingarna av 3D-aktier är galna och sektorn är en bubbla. Den salvan avfyrade tv-kanalen CNBC:s aktiekommentator Jim Cramer på tisdagskvällen.

Läs mer: Cramer: 3-D printing a hot-and-bubbly investment

”3D-printingsfären har blivit så het att jag kallar det en bubbla. Tidigare har jag kallat det en kult, men nu säger jag bubbla”, sade han.

Särskilt tyska Voxeljet, som även handlas i New York, var föremål för Jim Cramers värderingskritik. Voxeljet är enligt honom själva sinnebilden för övervärderingen i sektorn.

”Nu kommer jag att bli attackerad på Twitter eftersom jag säger att de här aktierna är övervärderade. Men jag vill betona – alla har en rätt att betala för mycket. Jag skulle aldrig stoppa någons rätt att överbetala”, fortsatte Jim Cramer.

I förra veckan släppte Citron Research en kritisk analys på just Voxeljet varpå bolaget tappade cirka 40 procent av sitt börsvärde undre tre handelsdagar. Sedan dess har aktien tagit tillbaka lite av den förlorade marken och häromdagen sade analyshuset Piper Jaffray att aktien var köpvärd efter den branta nedgången.

Svenska Arcam som verkar inom sektorn rekylerade kraftigt till under förra veckan men återhämtade på fredagen delar av den senaste tidens kursfall genom att stiga drygt 11 procent efter att ha aviserat en order på ett EBM-system från Poly-Shape i Frankrike.

Dagens industri skrev förra veckan att efter den kraftiga uppgång som 3D-skrivartillverkaren Arcam varit med om i år, en uppgång på nära 500 procent, är värderingen minst sagt ansträngd och det finns skäl att hålla sig borta från aktien.

”Även om det skulle visa sig att tekniken har kommit för att stanna så är det hög tid att bli försiktig när det gäller aktierna. Speciellt när man just nu måste betala mer än en mänsklig livslängd gånger årsvinsten för att få en aktie”, heter det i analysen.

Arcam
Arcam

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto