Home > 3d-printing dras med i tech-raset

3d-printing dras med i tech-raset

De USA-noterade 3d-printingbolagen rasade brant i torsdagens handel i takt med att högvärderade teknikbolag allmänt värderades ned. Nedgången är dock också en fortsättning på en trend som varat sedan årsskiftet.

På Stockholmsbörsen backade Arcam på fredagen till sin lägsta nivå på ett halvår och har därmed förlorat över 40 procent sedan kursrekordet i februari.

Marknadsledande 3D Systems, som brukar berömma sig för att ha uppfunnit 3d tekniken, förlorade nästan 11 procent på torsdagen. Det innebär att aktien på tre månader rasat nästan 50 procent. Det mindre Stratasys tappade 6,8 procent och lilla Exone 7,6 procent.

Bakom det senaste årets uppgång för sektorn ligger stigande förhoppningar om att 3d-teknologin ska få sitt slutliga genombrott inom tillverkningsindustrin och inte bara användas för prototypframställning. En rad stora industribolag står i begrepp att under 2014 beställa utrustning för 3D-printing och i dessa diskussioner ligger just Arcam bra till, har till exempel analysfirman Jefferies framfört.

I år har dock också varnande röster höjts om att värderingen av bolagen blivit alltför optimistisk.

”Den nya teknologin kan vara mycket lovande, men inte aktierna”, skrev Barrons i en typisk kommentar.

I samma anda kallar hedgefonden Kase Capital 3D Systems ”en drömaktie att gå kort i” och menar att även en generös värdering av bolaget innebär ett stort utrymme för aktien att gå ned.

Investeringsrådgivaren The Motley Fool lyfter i en kommentar på fredagen fram att konkurrensen i sektorn tilltar. Inte ens 3D Systems, som alltså var mycket tidigt ute, kan vara säker på sin position i marknaden, enligt det resonemanget.

”Nya start-ups hotar 3D Systems underifrån, medan etablerade industrigiganter överväger att ge sig in i marknadens toppsegment”, skriver The Motley Fool.

Att den lilla gruppen börsnoterade 3d-printingföretag är på väg att utökas står klart.

Tyska SLM meddelade nyligen att bolaget planerar en notering på Frankfurtbörsen, då motsvarande cirka 670 miljoner kronor ska hämtas in. Samtidigt planerar belgiska Materialise, som gör mjukvara för 3d-printing, för en börsintroduktion på Nasdaq. Tanken är att bättra på kapitalet med motsvarande 800 miljoner kronor.

Arcam brukar påpeka att bolaget inte är en direkt konkurrent till namn som 3D Systems och Stratasys, som använder en annan teknologi och åtminstone delvis riktar sig till olika marknader.

Vid 12.20-tiden på fredagen handlades Arcam till 181:50 kronor, en nedgång med drygt 4 procent för dagen. Senast aktien noterades på de nivåerna var i oktober 2013. Kursrekordet är 311:50 kronor, justerat för split, och nåddes i slutet av januari i år.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto