Home > 3D-printing går från prototyper till produktionsgolvet

3D-printing går från prototyper till produktionsgolvet

3D-printing har hittills mestadels används för att tillverka prototyper eller testprodukter, men nu börjar flera av världens största industribolag att använda tekniken i den riktiga produktionen.

Det skriver Financial Times i en artikel publicerad på torsdagen.

Från och med januari kommer det tyska industribolaget Siemens att börja använda 3D-printing för att tillverka reservdelar och andra komponenter till gasturbiner. Siemens kan tillverka mer än 100 olika delar genom 3D-printing, och därmed kan vissa reparationer ske på en tiondel av den vanliga tiden.

”Turbindelar är antagligen en av de mest utmanade applikationerna för 3D-printing. Det är inte den lättaste tillämpningen av 3D-printing eftersom turbinmaskiner har några av de högsta temperaturerna, belastningarna och påfrestningarna”, sade Nicolas Vortmeyer, teknikchef på Siemens för kraftgenereringsdivision, till tidningen.

Siemens anser att 3D-printing kan revolutionera utbudet av reservdelar. Inom kort kommer reservdelar att kunna skrivas ut precis där de behövs.

För flygindustrin är 3D-printing särskilt intressant eftersom tekniken kan tillverka lättare delar. Dessutom kan 3D-printing minska materialspill – något som är extra viktigt för en industri som använder dyra råvaror.

I en nyligen rapport spelade Morgan Stanley ned 3D-printing som ett hot mot traditionell tillverkning. Banken menade att tekniken främst ses som ett prototypredskap för industribolag, där 73 procent använder 3D-printing till design och enbart 23 procent till produktion.

Något som håller tillbaka 3D-printing är kostnaderna. Maskinerna och kostnaderna för materialet är höga, i vissa fall kan materialet vara 50-100 gånger dyrare än traditionella tillverkningsmaterial, enligt Terry Wohlers på konsultbyrån Wohlers Associates.

Han tror precis som Morgan Stanley att 3D-printing inte kommer att ta över nuvarande tekniker.

”Man måste se på 3D-printing som ännu ett redskap i verktygslådan. Om ett nytt verktyg uppfinns betyder det inte att de gamla försvinner”, kommenterade Terry Wohlers.

Svenska 3D-printingbolaget Arcam stiger brant på fredagen. Aktien hade stigit 7,7 procent strax efter kl 10.00 och därmed passerat det glidande medelvärdet på 20 dagar och utmanar nu den fallande motståndslinjen.

Aktien, som har svängt upp och ned under hösten, har stigit med 487 procent under det snart avslutade 2013.

Arcam
Arcam

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto