Home > 3D-printingbolag faller kraftigt i New York, sälj Arcam enligt Di

3D-printingbolag faller kraftigt i New York, sälj Arcam enligt Di

Aktier i 3D-printingbolag föll kraftigt för andra dagen i rad under onsdagens handel i New York. Dagens industri skriver i torsdagens upplaga att värderingen är ansträngd för svenska Arcam.

Efter den kraftiga uppgång som 3D-skrivartillverkaren Arcam varit med om i år, en uppgång på nära 500 procent, är värderingen minst sagt ansträngd och det finns skäl att hålla sig borta från aktien.

Det skriver Dagens Industri i torsdagens upplaga.

”Även om det skulle visa sig att tekniken har kommit för att stanna så är det hög tid att bli försiktig när det gäller aktierna. Speciellt när man just nu måste betala mer än en mänsklig livslängd gånger årsvinsten för att få en aktie”, heter det i analysen.

Enligt Dagens Industri var värdet på hela världsmarknaden för 3D-skrivare cirka 15 miljarder kronor förra året. Samtidigt är det samlade börsvärdet, bara på världens sex börsnoterade 3D-skrivarbolag, redan över 110 miljarder kronor.

De ansträngda värderingarna återfinns således även hos Arcams sektorkollegor, och med investerare som redan har prisat in flera år av hög tillväxt och lönsamhet är utrymmet för besvikelser minimalt.

I onsdagens amerikanska handel var det Tysklandsbaserade Voxeljet, ett av de minsta bolagen i sektorn, som ledde 3D-aktierna söderut. Bolaget, som noterades i oktober och vars aktie gått upp kraftigt sedan dess, föll 32 procent. På två dagar har kursen sjunkit från högstanoteringen på 68 dollar till gårdagens stängning 39:21 dollar. Introduktionspriset för cirka två månader sedan låg på 13 dollar.

Det verkar inte vara några särskilda nyheter som ligger bakom de stora nedgångarna, men de kritiska rösterna kring värderingarna i sektorn blir allt mer högljudda.

På onsdagens publicerade Citron Research, som under många år publicerat kritiska analyser med fokus på amerikanska blankningskandidater, en rapport som spetsar in sig på Voxeljet och bolagets senaste delårsrapport och som hade titeln: ”Possibly the worst piece of small print nonsense ever seen i a quarterly report. How is this company even public?”.

Voxeljet säljer större 3D-maskiner för prototyptillverkning och bolagets intäkter uppgick till 3,5 miljoner euro i det tredje kvartalet. Citron Research slår ned på att bolaget lånat ut pengar till kunderna för att generera de små intäkter som trots allt redovisades.

”Detta är inte ens ett bolag – det är en hobby”, skriver Citron.

Aktierna i Voxeljets lite mer etablerade sektorkollegor tog också stryk. Exone, 3D Systems och Stratasys backade med mellan 4 och 9 procent på onsdagen och upprepade därmed mönstret från tisdagen.

Svenska Arcam har fått en släng av sleven och handlats ned drygt 15 procent sedan i måndags. RSI-indikatorn visar nu på ett kortsiktigt översålt läge.

Arcam
Arcam

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto