Home > 41.9% stödjer rödgröna, medan 37.6% stödjer de fyra borgerliga partierna visar SCB:s partisympatiundersökning.

41.9% stödjer rödgröna, medan 37.6% stödjer de fyra borgerliga partierna visar SCB:s partisympatiundersökning.

Vid ett riksdagsval i maj skulle Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet få 41,9 procent av rösterna medan de fyra borgerliga partierna skulle få 37,6 procent.

Det visar SCB:s partisympatiundersökning.

18,4 procent skulle rösta på Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna skulle få 31,1 procent av rösterna och Moderaterna 18,1 procent.

Miljöpartiet hamnar över riksdagsspärren och Kristdemokraterna under.

För Moderaterna är nedgången statistiskt säkerställd både jämfört med mätningen i november i fjol och jämfört med riksdagsvalet 2014, detsamma gäller för såväl Centerpartiets och Sverigedemokraternas uppgångar.

För Miljöpartiet och Kristdemokraterna är nedgångarna statistiskt säkerställda jämfört valet 2014, medan Socialdemokraterna noterar en statistiskt säkerställd uppgång och Vänsterpartiet en nedgång jämfört med novembermätningen.

I väljarflödena syns att Moderaterna sedan i november har tappat väljare till framförallt till Centerpartiet (cirka 1,7 procent) samt knappt 1 procent vardera till Liberalerna och Socialdemokraterna.

Jämfört med valet 2014 har cirka 3,6 procent av väljarna lämnat Moderaterna för Centerpartiet och cirka 2,1 procent har gått till Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet har i förhållande till valresultatet 2014 tappat cirka 1,1 procent av sina väljare till Socialdemokraterna, cirka 1 procent till Centerpartiet och cirka 0,6 procent till Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna har sedan riksdagsvalet lockat netto cirka 2,1 procent av Moderaternas väljare och cirka 1,2 procent av Socialdemokraternas väljare.

4.808 personer tillfrågades mellan den 28 april och 28 maj.

41.9% stödjer rödgröna, medan 37.6% stödjer de fyra borgerliga partierna visar SCB:s partisympatiundersökning.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto