Home > 5 händelser att följa nästa vecka när första handelsmånaden slutar

5 händelser att följa nästa vecka när första handelsmånaden slutar

Två centralbanker tillkännager sina penningpolitiska beslut nästa vecka. Utöver det kommer USA:s Advance BNP och US Core PCE Price Index garanterat att flytta finansmarknaderna.

Den sista hela handelsveckan i januari börjar imorgon och den ekonomiska kalendern är full av händelser som rör sig på marknaden. Med aktiemarknaden som avslutade föregående vecka med en baisseartad ton, är här fem händelser som garanterat kommer att flytta finansmarknaderna under veckan som kommer, rankade efter deras betydelse:

  • FOMCs uttalande
  • BOCs ränteuttalande
  • USAs advance BNP
  • US Core PCE-prisindex
  • Euroområdets PMI för tillverkning och tjänster

FOMCs uttalande

De mest påverkande ekonomiska uppgifterna och händelserna kommer från USA. Som sådan kommer den amerikanska dollarn och de amerikanska aktiemarknaderna att uppleva stigande volatilitet.

På onsdag är alla ögon riktade mot FOMC-utlåtandet och FOMC-presskonferensen som följer. Federal Reserve förväntas höja federal funds-räntan vid marsmötet, men överraskningar på januarimötet kan inte uteslutas.

Till exempel, vad händer om Fed tillkännager ett tidigare slut på sitt nedtrappningsprogram? Marknadsaktörer kommer noga att granska varje detalj när Fed närmar sig en åtstramning av penningpolitiken.

BOCs ränteuttalande

Några timmar före Fed kommer Bank of Canada att släppa sin räntestatistik. Förväntningarna är att räntan ska ligga kvar, men en centralbank är känd för att överraska marknadsaktörerna.

USAs Advance BNP

USA:s Advance BNP för Q4 2021 kommer att släppas en dag senare. Detta är den viktigaste BNP-datan av de tre som publiceras kvartalsvis av den enkla anledningen att det är den första som släpps.

Den visar hur den största ekonomin i världen presterade under föregående kvartal, och marknaden förväntar sig en tillväxt på 5,3% under kvartalet.

US Core PCE-prisindex

Nästa fredag kommer det amerikanska Core PCE-prisindexet, väntat på 0,5% MoM. Detta är Feds favoritsätt att mäta inflationen och varje avvikelse från prognosen kommer att flytta finansmarknaderna.

Euroområdets PMI för tillverkning och tjänster

Innan de tar itu med data från Nordamerika kan investerare vilja uppmärksamma euroområdets PMI för tillverkning och tjänster. Planerade i morgon kan de påverka europaren, särskilt om PMI-data för tjänster kommer ut lägre än prognosen.