Home > 5 saker guldinvesterare bör överväga 2022

5 saker guldinvesterare bör överväga 2022

Guldinvesterare var besvikna över ädelmetallens underprestation 2021. Medan inflationen kröp högre följde inte guldpriset upp. Så vad kommer 2022 att ge, och vilka är de viktigaste drivkrafterna för guldpriset under de kommande månaderna?

Guldpriset rörde sig ingenstans 2021. Medan andra tillgångar gav betydande avkastning (dvs aktier, Bitcoin), var guld en tillgång som underpresterade.

Men trots att de levererar negativ avkastning kan guldpriset bara släpa efter prisutvecklingen på andra marknader. Med andra ord, som tekniska handlare säger, kan priset bara ha byggt upp energi för ett utbrott.

Här är fem saker guldinvesterare bör överväga 2022:

  • Ett tekniskt utbrott närmar sig
  • Låg värdering för guldaktier
  • Feds meddelande
  • Reflation flödar
  • M2 penningmängd

Ett tekniskt utbrott närmar sig

Efter att ha nått en ny all-time high sommaren 2020 gav guld tillbaka en del av sina vinster. Faktum är att en ett år lång konsolidering startade 2021, och nu närmar sig ett tekniskt utbrott. Som sådan förväntas volatiliteten stiga vid varje brott över eller under triangelns trendlinjer.

Låg värdering för guldaktier

Eftersom företag från andra marknadssektorer handlar till skyhöga värderingar förblir värderingar av guldaktier attraktiva. Detta kan driva investeringar över hela branschen när investerare omfördelar sin portfölj, vilket är positivt för guldpriset.

Federal Reserves meddelande

En av anledningarna till att guld underpresterade under 2021 var en stark US-dollar. Trots att Fed lättade och utökade sin balansräkning ökade dollarn över hela linjen. Nu när den förbereder sig för att strama åt de finansiella villkoren kan den amerikanska dollarns riktning vara nyckeln till guldets prestanda.

Reflation flödar

Efter att vacciner mot covid-19-viruset tillkännagavs i slutet av 2020, strömmade reflationshandeln in i riskfyllda tillgångar och från säkra tillflyktsorter. Men nu när den finanspolitiska och monetära stimulansen dras tillbaka kan en vändning av reflationsflöden gynna guld och andra säkra tillgångar.

M2 Tillväxt i penningmängden

Slutligen har M2-penningmängden nått rekordnivåer under pandemin. Men guld har hängt med i penningmängdens tillväxt historiskt, och det finns inga skäl att tro att det kommer att bli annorlunda den här gången.