Home > 750 miljarder EUR i bidrag och lån för Europa

750 miljarder EUR i bidrag och lån för Europa

Europa har tagit ett nytt steg framåt efter det fransk-tyska uttalandet förra veckan och utannonserade en fond värd 750 miljarder euro kallad Next Generation över de kommande tre åren. Detta är en stor sak för Europa då 500 miljarder euro är i bidrag och inte i lån till länder som påverkas mest av coronavirus-pandemin.

Var ska då dessa medel komma ifrån? De kommer lånas över de kommande tre åren och kommer betalas tillbaka med start 2028 under 30 år, till 2058. Detta visar att EU kan och tänker utfärda gemensam skuldsättning och att de kan låna på makroskala för att öka konsumtionen i EU-program vid en kris.

Något helt nytt för det europeiska finansiella samarbetet

Coronavirus-pandemin har skapat så starka reaktioner från centralbanker och regeringar att ord som ”exempellös” och ”banbrytande” tenderar att förlora sin betydelse. Men om man tittar tillbaka i historien har liknande vågade drag från Europa ansetts vara omöjliga för inte särskilt länge sedan. Ändå är vi nu här.

Spenderandet kommer ske via en RRF (Recovery and Resilience Facility) och kommer gå till finansiella projekt via EU:s budgetinstrument (jordbrukspolitik, sammanhållningspolitik etc). Det finns även soliditetsinstrument för länder som behöver likviditet.

Kort efter gårdagens uttalande har uträkningar gjorts för vilka länder det är som kommer få mest bidrag och tillgång till lån. Det är ingen överraskning att Italien och Spanien blir de som tjänar mest på detta, medan Tyskland kommer stå för stora delar av notan. Sådana uträkningar, åtminstone när det kommer till vem som kommer betala, är dock felaktiga. Bruttonationalinkomsten i EU kan förändras drastiskt över en så lång tidsperiod, och det kan även EU:s budgetintäktsstruktur.

Om det finns en sak som är säker så är det att var pengarna kommer hamna. Det vi inte är lika säkra på, ifall man inte har en kristallkula som kan ge en prognos över framtiden, är var andelen lån blir som störst.

Oavsett hur man ser på det har vi nu en situation där EU lånar för att EU ska kunna konsumera – även om det sker i dess mest simpla form.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto