Home > Abes avgång förändrar inte läget för japanska yen

Abes avgång förändrar inte läget för japanska yen

JPY har haft ett intressant år hittills. Valutan har länge setts som en säker valuta men letar nu efter riktning, åtminstone om man tittar på USDJPY-paret.

Dollarns svaghet ses på hela valutamarknaden, men detta har på sistone inte synts mot JPY. Faktum är att JPY till och med har minskat något mot USD, men överlag har paret en balanserad ton.

Detta är ingen överraskning, av minst två anledningar. För det första har ränteskillnaden mellan de två valutorna nästan försvunnit då Fed sänkte räntorna till noll. För det andra är detta ett valår i USA, och USDJPY brukar konsolidera inför valet i november.

Abes avgång en händelse i mängden

Nyheterna att premiärminister Abe avgår på grund av sin personliga hälsa ledde omedelbart till att JPY steg. Abe är den som ligger bakom Abenomics, vilket är en samling åtgärder han stöttade för flera år sedan för att försvaga valutan för att göra det lättare för den japanska centralbanken att nå sitt inflationsmål på 2% och därmed stimulera ekonomisk tillväxt.

Efter nyheterna om hans avgång var den logiska reaktionen för valutaparen att förflytta sig nedåt, då det fanns en oro över att Abenomics skulle gå i graven. Reaktionen pågick i ungefär en helg då Abes efterträdare troligtvis kommer fortsätta med planen och inte förändra politiken.

Sedan 2013 har japanska aktier levererat stark avkastning, framförallt tack vare den japanska centralbankens penningpolitiska beslut. Banken köpte (och köper fortfarande) ETF:er (Exchange Traded Funds) till ett svidande högt pris. Så länge detta fortsätter lär även Abenomics fortsätta.

Med tanke på att Abes efterträdare kommer från samma parti finns det ingen anledning att förvänta sig politiska förändringar. Därför vände marknaden snabbt, och i vissa fall (exempelvis för EURJPY) nådde även marknaden nya höjder jämfört med positionerna innan nyheterna släpptes.

Det som får JPY att förflytta sig är hur den presterar mot USD. Detta är den huvudsakliga drivkraften och fokus för många investerare. Om inte USDJPY förflyttar sig med bestämd kraft åt det ena eller det andra hållet brukar JPY köpas och säljas i ett relativt snävt intervall.

Valet i USA blir viktigt. Oavsett vem som vinner kommer JPY reagera starkt på det. Om Trump vinner igen kommer spänningarna mellan USA och Kina antagligen fortsätta. Om Biden vinner kan vi förvänta oss ny politik i Asien.

Oavsett vilket kommer JPY, och specifikt USDJPY, troligtvis förflytta sig aggressivt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto