Home > Ädelmetaller – är en vändning möjlig?

Ädelmetaller – är en vändning möjlig?

Förra veckans korrigering på valutamarknader innehöll en avvikande tillgångskategori – ädelmetaller. Både guldet och silvret höll sina nivåer medan priset på olja sjönk med 10% på mindre än en vecka.

Igår sjönk oljepriset ännu mer, men ädelmetallerna följde inte efter. Detta är inte första gången som olika råvarukategorier avviker, och detta är anledningen till varför traders bör hålla utkik efter denna avvikelse.

Guldet nådde ett nytt rekord under 2020. Under sommarmånaderna förra året sjönk dollarn så snabbt att den tappade mark mot alla andra finansiella tillgångar – guld, silver, olja, aktier, valutor – allt.

Men, efter att guldet nådde över 2 000 dollar inleddes en nedåtgående trend. Denna trend var så stark att priset på guld nästan ett år senare har haft det svårt att vända. Samtidigt har andra råvarumarknader börjat sjunka, och frågan är nu om det kan vara så att priset på guld leder vägen för andra råvaror?

Är det med andra ord möjligt att råvarumarknaderna endast eftersläpar de prisförändringar som kan ses på guldet?

Realräntan – ett wild card på finansiella marknader

Man kan inte prata om guld utan att även prata om silver. Dessa två tillgångar har en korrelation på nästan 1 – vilket är den maximala korrelationen mellan två finansiella tillgångar. En korrelation på 1 återspeglar helt enkelt två marknader i perfekt positiv korrelation.

Ädelmetaller har länge setts vara en säkring mot inflation. Enligt de senaste siffrorna ligger inflationen runt hörnet – alla stora centralbanker har varit tydliga med att inflationen kommer stiga under de kommande månaderna.

Om vi använder den senaste vändningen för guldpriset som analogi bör vi inte utesluta att guldet leder andra marknader. Med stigande realränta kommer även en säljning av tillväxtfaktorer, vilket diagrammet nedan visar – intäkter och försäljning minskar när realräntan stiger.

Den femåriga realräntan om fem år leder P/E-tal för S&P 500

En studie av den europeiska investmentbanken Nordea visar att den femåriga realräntan om fem år (5y5y) leder P/E-talet för S&P 500 med tre månader. Det är svårt att argumentera emot sådana diagram, men det innebär inte att korrelationen kommer fortsätta.

Denna korrelation har dock hållit de senaste sex åren, så vi kan utgå från att samma sak kommer ske. Om så blir fallet bör en prisökning för guldpriset inte uteslutas då guldet eventuellt leder andra finansiella tillgångar med en liknande period.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.