Home > Ädelmetaller stiger på pressad dollar och QE-förhoppningar

Ädelmetaller stiger på pressad dollar och QE-förhoppningar

På ädelmetallmarknaden har såväl guld som silver stigit cirka 2 procent under förmiddagen. Guldet handlas cirka 23 dollar upp på 1.309 dollar per uns, medan silvret klättrat till 21:80 dollar per uns.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 1:363 mot euron under förmiddagen, och dollarindex har sjunkit till 79,96. På makroagendan står från USA nyanmälda arbetslösa och Philadelphia Fed-index.

Det kinesiska kreditvärderingsinstitutet sänkte på torsdagen USA:s betyg till A- från A, med negativa utsikter och hänvisade till finanspolitisk osäkerhet och försämrad solvens.

”Det var en ryggmärgsreflex på den kinesiska nedgraderingen. När oron i slutändan gäller dollarn så kanske man går till guld. Jag tror att den större frågan om tapering (Feds QE-nedtrappning) fortfarande finns där, även om vi fortsatt säger att det är borta från bordet just nu”, sade David Wilson på Citigroup till Bloomberg News.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att risken för ny statlig stängning i januari och att skuldtaket bara höjts till 7 februari innebär att Federal Reserves QE-nedtrappning kommer att skjutas längre in i framtiden. En förnyad avsäljning av ädelmetaller har därmed inte blivit verklighet, utan guld och silver har stigit på torsdagen.

”Trots den fortsatta osäkerheten bland marknadsaktörer så förväntar vi oss inte att guld och silver ska göra någon mer betydande återhämtning på kort sikt, detta hindras av ETF-utflödena”, skriver Commerzbank.

Bara på onsdagen visade de ETF-innehav som följs av Bloomberg News ett utflöde på 5,3 ton, och under veckan har innehaven i silver-ETF:er minskat med 174 ton, vilket är det största tredagarsutflödet sedan i juni, då ädelmetallerna var under allvarligt tryck i spåren av en intensiv debatt om möjlig QE-nedtrappning från Fed.

Studerar vi ädelmetallerna guld och silver ur ett tekniskt perspektiv betraktas onsdagens uppgång som en korrektion från ett översålt territorium i en fallande trend.

Guld
Guld
Silver
Silver

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto