Home > ADP missar förväntningarna men juni reviderades högre

ADP missar förväntningarna men juni reviderades högre

Gårdagens ADP-rapport (lönerapport för den privata sektorn) i USA innebar en ny våg av försäljning av amerikansk dollar. Rapporten, som många såg fram emot, ger en förhandstitt på arbetsmarknaden två dagar innan NFP-rapporten (Non-Farm Payroll) på fredag.

Denna fredag blir extra viktig på grund av et Twitter-inlägg från president Trump. I detta inlägg antydde han om att vi skulle få se stark jobbdata på fredagen, vilket han inte borde ha kunskap om i dagsläget. Oavsett vilket reagerade aktiemarknaden med en budton inför och efter ADP-rapporten. Oavsett vad ADP-rapporten visade steg marknaden ändå, och USD föll.

Revisioner kompenserar för svag data

ADP-rapporten överraskade alla. För juli visade rapporten endast 167 000 nya jobb jämfört med förväntningar på 1,2 miljoner. Efter en svag rapport som denna i USA följer nästan alltid att USD faller, och så även denna gång – och även aktiemarknaden föll. Men, dippen på aktiemarknaden vände snabbt och efter ett par minuter nådde aktiemarknaden höga noteringar. Vad var det som hände egentligen?

Det visade sig att de reviderade uppgifterna för juni kompenserade för bristande jobb i ADP-rapporten för juli. Därför vände aktierna, men det samma kunde inte sägas om dollarn. Detta är en typisk sommarhandelsmiljö då handelsalgoritmer och privata investerare satsar på samma sak.

Det positiva med denna rapport är att både små och stora företag anställde under juli. Medelstora företag blev dock av med 25 000 jobb, vilket drar ned de positiva siffrorna från andra företag.

Investerare bör vara medvetna om att det inte finns en direkt korrelation mellan ADP och NFP. Dessa rapporter räknas ut på olika sätt, och därför ses ADP som mindre viktig än NFP.

Detta förändrar dock inte faktumet att ADP-rapporten ger insikter om den amerikanska arbetsmarknaden och denna vecka var det inte en besvikelse. I slutändan är det det totala antalet jobb som läggs till som spelar roll – och då räknas även revisioner.

Revisioner är även viktiga för NFP-rapporten. Ofta är det inte många som uppfattar reviderad data då handelsalgoritmerna fokuserar på rubrikerna. Innan du gör dina investeringar baserat på den amerikanska arbetsmarknaden bör du därför ta samtliga variabler i åtanke.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto